Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Japonská automobilka Nissan Motor uvede v příštím roce na domácí i americký trh luxusní hybridní automobil. Informoval o tom dnes přední japonský podnikatelský list Nikkei. Nissan zatím v hybridních technologiích výrazně zaostává za domácími rivaly Toyota Motor a Honda Motor, netají se však tím, že se chce pokusit konkurenci dohnat.
Hybridní automobily kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický, což umožňuje úsporu pohonných hmot. Jejich podíl na celkovém prodeji automobilů je ale zatím velmi nízký, z části kvůli vysoké výrobní i prodejní ceně.
Jasnou světovou jedničkou v oblasti hybridních automobilů je zatím Toyota. Její model Prius vstoupil v roce 1997 jako první hybridní automobil na trh a je dosud nejprodávanějším vozem svého druhu. Celkový prodej tohoto modelu loni překročil milion vozů.

Dva varani komodští napadli a zabili muže sbírajícího ovoce na ostrově Komodo ve východní části Indonésie. Jedná se o zatím poslední ze série útoků těchto mohutných zvířat na člověka, informovala dnes agentura AP.
Komodo je jedním ze tří ostrovů, na nichž komodští varani (Varanus komodoensis) známí také jako "komodští draci" žijí. Varani jednatřicetiletého muže napadli krátce poté, co spadl ze stromu, kde sbíral plody anony šupinaté. Ještěři mu způsobili hluboká, krvácející kousnutí na rukou, těle, nohách a krku, a muž svým zraněním podlehl po převozu do nemocnice.
Komodští draci mohou dorůst až délky tří metrů a váhy 70 kilogramů. Minulý měsíc napadli strážce parku, který přežil. V roce 2007 zabili varani osmiletého chlapce.

Existenční problémy hlásí řada zpracovatelů odpadu v Německu. Hospodářská krize dolehla tvrdě i tento sektor. Většina firem hlásí za první dva měsíce letošního roku až o polovinu nižší obrat.
"Zpracovatelům odpadu hrozí v příštích měsících vlna bankrotů," varuje prezident spolkového svazu těchto podniků Peter Kurth. Provozy jsou podle něj v souvislosti s hospodářskou krizí postiženy hned dvakrát. Slabší průmyslová produkce jednak drasticky snížila množství odpadu.
Propad cen nejrůznějších surovin taky znamená, že zpracovatelé odpadu prakticky nemohou najít odběratele recyklovatelných materiálů. Prodejní cena starého papíru například během několika měsíců klesla z 80 eur za tunu až pod hranici deseti eur.
Podle Kurtha to bude znamenat nárůst cen za zpracování odpadu, které se citelně dotkne nejen průmyslových podniků, ale taky domácností.

Hluboká recese v USA, ale i ochabující poptávka doma zahnala do úzkých také japonské automobilky.
Ty se proto včera rozhodly požádat o pomoc vládu v Tokiu. Automobilky požadují především daňové úlevy všem, kdo se rozhodnou pro nový vůz. Zvlášť zvýhodněny mají být auta šetrnější k životnímu prostředí. Japonské automobilové lobby se podle agentury Bloomberg velice zamlouvá evropské šrotovné, díky němuž se rozhýbal prodej menších aut například v Německu.

Ministerstvu životního prostředí zbývá sladit českou legislativu s evropskou v oblasti práva veřejnosti na účast při posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA). Sněmovnou dosud neprošla novela, která by účastníkům řízení v případě nesouhasu s rozhodnutím umožnila odvolat se k nezávislému soudu, jak žádá evropská směrnice. Návrh poslanci projednají na jarních schůzích.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů