Pátek, 29. března 2024

Studenti VŠUP předvedli módu šetrnou k životnímu prostředí

Studenti VŠUP předvedli módu šetrnou k životnímu prostředí
Kolekci oděvů šetrných k životnímu prostředí představili dnes v pražské kavárně Louvre studenti ateliéru Designu oděvu a obuvi a ateliéru Módní tvorby Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Pod názvem I šaty dělaj klima vznikla jako součást projektu Challenge Europe pod záštitou Britské rady (The British Council).
    "Část kolekce je z materiálů vyrobených ekologickým způsobem jako je biokonopí nebo biobavlna. Další vzniká díky recyklaci. Modely jsou buď předělané ze starších oděvů, nebo vznikly z plastu, PET lahví nebo igelitových tašek," řekl ČTK módní návrhář Pavel Ivančic.
    Studenti představili 20 modelů. K jejich vzniku tvůrce motivovala problematika oteplování klimatu na planetě. Oděvy měly kreativním výtvarným způsobem vyjádřit téma ekologického trendu v módě.
    Staré džíny nebo pánské košile ze secondhandů se změnily v kreativní tuniky, topy nebo halenky. Velkou pozornost návštěvníků přehlídky vzbudily modely z konopné pleteniny, biokonopí nebo ze starých krajek a vyšívaných deček, které tvůrkyně objevily v bazaru. Velký potlesk pak patřil tvorbě Zuzany Servákové, která představila kostým z igelitových tašek. Extravagantní materiál vznikl technikou tkaní. Líbily se i extravagantní minišaty s pruhovaných červeno-bílých igelitových sáčků spojených tavením.
    Součástí programu byly přednášky o oteplování klimatu a obnovitelných zdrojích. Řečníci poukázali na to, že i v odívání je možné zohledňovat ekologická kritéria. Upozornili, že nejpoužívanější přírodní materiál, bavlna, představuje pro životní prostředí největší zátěž. Její pěstování je spojeno s použitím velkého množství pesticidů. Lidé by tak podle protagonistů dnešní akce měli dbát na šetrný přístup k užívání a údržbě oděvů. Nejen pěstování rostlin, z nichž se oděvy vyrábí, ale také praní, sušení a žehlení totiž znamená velkou zátěž pro životní prostředí.
    "Cílem akce je upozornit lidi na to, že i v módě je třeba zohledňovat ekologická kritéria, pokud jde o údržbu nebo výrobu," uvedl Ivančic. Ekologie je podle něj v módě velmi aktuální téma. "Chceme přijít s něčím, co je módní, pohodlné a snadno udržovatelné," uvedl.
    V Česku se podle účastníků dnešní přehlídky ekologické hledisko v tvorbě návrhářů příliš neprojevuje. "Tento projekt je jakýmsi prvním impulsem. Snažíme se na toto téma komunikovat. Zatím je tato záležitost relativně v plenkách," uvedl Ivančic. Na trhu se podle něj nicméně objevují firmy, které si na takzvané ekomódě zakládají.
    Alexandra Malachovská
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů