Pátek, 29. března 2024

Podnikatel Ivan Zach ovládne strojírny ZVVZ Milevsko

Podnikatel Ivan Zach ovládne strojírny ZVVZ Milevsko

Pražská společnost GES Invest, kterou vlastní podnikatel Ivan Zach, chce dnes na valné hromadě strojírenské firmy ZVVZ Milevsko prosadit vykoupení akcií od menších vlastníků, a tím podnik zcela ovládnout.

Devětatřicetiletý Zach, který je znám spíše svými investicemi v TV Prima či dnes již nevycházejícím legendárním týdeníku Mladý svět, vlastní nyní přes 90 procent akcií ZVVZ Milevsko. Zbylé akcie, o jmenovité hodnotě tisíc korun, chce vykoupit za 1134 korun na kus.

GES vstoupil do podniku v devadesátých letech, kdy skoupil několik menších podílů od bank. Podle současného generálního ředitele Miloslava Máchy, také drobného akcionáře podniku, se dá očekávat, že vyvlastnění akcionářů proběhne bez problémů. "Završí se tím proces definitivního ovládnutí firmy majoritním akcionářem, který ji už tak kontroluje," řekl Mácha.

Zach má podle Máchy s firmou velké plány. "Svědčí o tom už i fakt, že akcionáři si celé roky nevyplácejí dividendy a peníze nechávají ve firmě na investice. I díky tomu se ZVVZ mění z regionální strojírenské firmy ve středoevropského hráče," řekl ředitel. ZVVZ v minulých letech rostlo - předloni koupilo menšího konkurenta, inženýrskou společnost Enven, loni založilo dceřiné firmy na Ukrajině a v Rusku.

Letos však milevský výrobce filtrů, ventilátorů či odlučovačů prachu bojuje s recesí. Kvůli útlumu ekologických projektů v Rusku a na Ukrajině čeká Mácha letos pokles tržeb ZVVZ-Enven Engineering o zhruba 200 milionů na necelou 1,1 miliardy. O dalších 200 milionů klesnou tržby mateřské firmě kvůli prakticky nulovému prodeji přepravníků a útlumu zájmu o klimatizace.

Na dobrých číslech se drží dodávky do energetiky, jež tvoří hlavní díl dvoumiliardových tržeb. Kromě dodávek pro ČEZ firma spolupracuje s koncernem Alstom. Nedávno podnik vyhrál tendr na dodávky pro elektrárnu v německém Karlsruhe.

Podnikatel lvan Zach vlastní přes svou nizozemskou společnost GES Group kromě ZVVZ a 50procentního podílu v televizi Prima také českou a slovenskou síť rádií Hey, zdravotní pojišťovnu Média či portfolio nemovitostí zastřešených ve firmě GES Real.

AUTOR: Jan Záluský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů