Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Most: Ovzduší na Mostecku se vyčistilo
Množství imisí se drží stále uspokojivě na nízké úrovni, pouze v neděli došlo na chvilku k nepatrnému navýšení prachových částic v ovzduší. Konečně i sirovodík se tentokráte držel pod hranicí hygienických limitů, což se nepovedlo už po dlouhé období několika týdnů. Aktuální informace poskytuje Ekologické centrum na bezplatné lince 800 195 342 nebo na internetových stránkách www.ecmost.cz.

Potravinářská komora ČR (PKČR) ve svém prohlášení odmítá přenášení další "ekologické" zátěže na potravinářský průmysl a nesouhlasí s tvrzením, že zvýšení poplatků za zpětný odběr a využití odpadů z obalů povede k okamžitému zvýšení cen potravin. Jedním z průvodních jevů současného hospodářského útlumu je i kolaps cen druhotných surovin a problémy s odbytem některých vytříděných surovin. Argumentace Ministerstva životního prostředí, že tato situace je problémem průmyslu, je úmyslně zavádějící, protože např. vytříděný papír z velké části nepochází z obalů. Podle PKČR je nutné odstranit legislativní bariéry bránící rozsáhlejšímu využívání odpadů, tedy otevřít a přepracovat Plány odpadového hospodářství a uvažovat o tom, že část nákladů systému tříděného sběru bude hrazena z prostředků např. Státního fondu pro životní prostředí. Tam v minulých letech odvedli výrobci potravin jen na registracích téměř 200 mil. Kč. PKČR je přesvědčena, že nezbytné kroky musí učinit především vláda.
(škoda že máme zrovna to bezvládí - pozn. redakce)

Návrh zákona o odpadech, který prezentovalo Ministerstvo životního prostředí, předpokládá mimo jiné zákaz rozdávání jakýchkoliv odnosných tašek včetně papírových zdarma s možností stanovení minimální ceny tašek Ministerstvem financí. Podle Hospodářské komory České republiky je toto opatření v současné ekonomické situaci nepodstatné, přičemž v návrhu chybějí úpravy mnohem důležitějších problémů. Hospodářská komora je toho názoru, že ministerstva by se zejména v době postupující hospodářské krize měla zabývat zcela jinými věcmi, než je vymýšlení dalších nových regulací podobného typu. Tato regulace ještě více zvyšuje finanční zátěž pro podnikatele, ale i pro obyčejné občany.

Diskontní řetězec Penny Market začíná nabízet italská biovína, červené Montepulciano a bílé TrebbianoTento.

Společnost Plus - Discount, která do loňska provozovala v Česku síť stejnojmenných diskontních prodejen, dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 800 tis. korun za porušování zákona o odpadech. Plus ve svých prodejnách podle ČIŽP neinformoval zákazníky o možnostech zpětného odběru prodávaných výrobků, jako jsou např. baterie. Diskonty Plus již dříve za stejný prohřešek dostaly pokutu 350 tis. korun. Společnost Plus - Discount loni prodala 150 tuzemských diskontních prodejen skupině Rewe, která v Česku provozuje supermarkety Billa a diskonty Penny Market.

Češi jsou jedním z nejskeptičtějších národů na světě, pokud jde o ekologii. Podle průzkumu společnosti Tetra Pak z roku 2008 provedeného agenturou GfK je pro nás znečištěné ovzduší v pořadí až sedmé v žebříčku faktorů, které nám dělají starosti. Jinde ve světě jsou obavy ze znečištěného ovzduší v průměru o tři příčky výše, tedy na čtvrtém místě. Silně pod průměrem jsme také v přesvědčení, že každý z nás může osobně udělat hodně pro to, abychom společně předešli klimatickým změnám. Celosvětově v osobní vliv na ně věří 29 %, evropské země se pohybují v průměru kolem 38 %. V České republice je to jen 11 % lidí.

Společnost Olympus, slavící letos 90 let, se rozhodla toto výročí podpořit akcí "Olympus Vesmírný projekt". V jejím rámci bude japonský astronaut Wakata vybaven digitální zrcadlovkou a pořídí záběry planety Země z vesmíru.
Tyto fotografie budou umístěny na webových stránkách firmy Olympus a představeny na fotografických výstavách. Akce je součástí filozofie firmy podporovat péči o životní prostředí a zároveň slouží k demonstraci odolnosti jednoho z modelů fotoaparátů Olympus vyvinutého pro fotografování v extrémních podmínkách.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů