Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Prezident Barack Obama svolal do Washingtonu na konec dubna fórum o energii a klimatu, jehož cílem bude pomoci OSN s vytvořením dohody o globálním oteplování.

"Vyslovení nedůvěry vládě není důvod pro zastavení privatizací. Pokud bychom to udělali u rozjetého tendru na prodej ČSA nebo také u velké zakázky na odstranění ekologických škod, riskovali bychom tím i arbitráže zahraničních investorů proti Česku," tvrdí ministr financí "v demisi" Miroslav Kalousek.

29. března byl oficiálně zahájen projekt „Věnovat pozornost ekologické civilizaci, společně vytvořit zelené školy," který společně organizují čínský výbor pro zalesnění, ministerstvo školství a čínské sdružení ekologické kultury.
Tato činnost má za cíl povzbuzovat mladé k účastni na zalesnění vlasti a vytvoření zelených škol harmonického rozvoje mezi lidmi a přírodou. Orgány různých míst pro zalesnění a lesnictví poskytnou školám stromky zdarma nebo za výhodnou cenu, aby je vysázeli v okolí školy. Orgány školství budou také považovat zalesnění okolí školy za důležitou součást výstavby škol. Kromě toho apelují na každého studenta, aby během svého studia zasadil nejméně jeden stromek.
 
V pátek 27. března 2009 se konalo v norském Bergenu zasedání Mezinárodní vědecké arktické komise (International Arctic Science Comitee). Tato komise sdružuje zástupce 19 zemí světa. Úkolem komise je koordinovat vědecký výzkum Arktidy. Doc. Ing. Josef Elster, CSc. (Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity a Botanický ústav AV ČR, v.v.i.), zde referoval o probíhajících českých vědeckých projektech v Arktidě. Na základě tohoto vystoupení bylo nabídnuto České republice členství v této mezinárodní komisi.  

Velikonoce patří k nejdelším, nejradostnějším a nejkrásnějším svátkům v církevním i  občanském kalendáři. V lidové tradici je toto období naplněno řadou nejrůznějších obyčejů a zvyků, které vycházejí nejen z křesťanských tradic. V současné době je již většina zvyků a obyčejů zapomenuta nebo se pozapomněl jejich původní význam. Přiblížit dnešnímu člověku největší křesťanské svátky, způsob života, řemesel, kultury i náboženství a s ním spojených zvyků a obyčejů našich předků je cílem akce s názvem „Velikonoce na rychtě“.
Návštěvníci budou mít možnost seznámit se s tradičními řemesly, vážícími se k Velikonočním svátkům. Zdobení kraslic, pletení pomlázek, zdobení perníčků, paličkování, frivolitkování, drátování, výroba svíček a řadou dalších lidových dovedností. Najdete zde prodejní stánky s velikonoční tematikou, medem a pochoutkami z něho, koláčky . Nebude chybět občerstvení, které zajistí Řeznictví Pavla Staňka z České Lípy.
Akci pořádá Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě v prostorách Vísecké rychty v Kravařích.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů