Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Kvůli nadcházejícímu summitu USA a Evropské unie v Praze rozšířilo české předsednictví svůj vozový park o sedmatřicet limuzín Audi A8. ČTK o tom informovala mluvčí vicepremiéra pro evropské záležitosti Michaela Jelínková. Tým předsednictví převzal zapůjčené vozy ve čtvrtek a včera. Příští týden dostane české předsednictví k dispozici ještě sedmadvacet ekologických vozů Škoda Superb Greenline.

Lidem v okolí Clevelandu tekla minulý víkend z kohoutků růžová voda. Úpravna vody se omlouvala a radila zákazníkům, aby v ní hlavně neprali prádlo, které by se mohlo obarvit na růžovo. K zabarvení došlo vinou přílišného množství chemikálií ve vodě.
Jak však uvádí agentura AP, na zdravotní problémy si nikdo nestěžoval. Je také možné, že se lidem prostě nechtělo pít neobvykle zabarvenou vodu.
Za barvu vody mohlo zvýšené množství manganistanu draselného, který se užívá na zlepšení chuti vody a odstranění zápachů.
Do konce víkendu se úpravně podařilo vrátit barvu vody do normálu - tedy ji odbarvit.

ekosvětEkologický mobil Renew W233

Motorola Renew W233 je první karbonově neutrální telefon, který je navíc vyroben 100% z recyklovaných materiálů. Je tedy opět 100% recyklovatelný. I krabice telefonu je vyrobena z recyklovatelného papíru a dokumentace je vytištěna barvami z rostlinných olejů. Snížením váhy se zmenšují nároky na přepravu, a tím i na spotřebu paliva. Přímo v krabici pak dostanete obálku se zaplaceným poštovným. Jakmile vám mobil doslouží, odešlete jej k recyklaci.

ekosvět

Rudá mládež? Zelená mládež! smart gear

Ekopřítulný domeček pro panenky je vyroben ze dřeva kaučukovníku, které se začíná používat i k dalšímu zpracování místo toho, aby se po využití na latex spálilo. Tohle dřevo je obarveno netoxickými vodovými barvami a celé je to zabaleno do 70% recyklovaného papíru. Když si domeček za 130 dolarů pořídíte, přispějete neziskovým organizacím zabývajícím se výsadbou stromů a pozorováním jejich růstu skrze satelitní obrázky. Takhle vypadá nová zelená ideologie.

ekosvět

Solární žaluzie udělají z noci den Blight

Žaluzie si nechal v roce 1769 patentovat Edward Beran. V roce 2009 vymyslel Vincent Gerkens v rámci designérské soutěže Greener Gadgets solární žaluzie Blight. Ty jsou širší než ty klasické. Jedna jejich polovina je pokryta solárními články, které během dne přijímají sluneční energii a skladují ji v lithium- iontové baterii. V noci, po zatažení žaluzií, je pak zato energie přenesena do elektroluminiscenční fólie pokrývající druhou polovinu žaluzií, které díky tomu svítí.

ekosvět

Solární hračky pro všechny owi kits

Chcete mít doma budoucnost? Na webové adrese robotikitsdirect. com je možné objednat malé plastové roboty poháněné často solární energií. Na veletrhu CES představila společnost OWI Kit set 6v1 „Solar Building Kit“, který zahrnuje 21 součástek, které mohou vytvořit několik různých typů robotů. Například v podobě malého čtyřnohého zvířátka, autíčka, lodě nebo jiných vylomenin. Zajímavá je i cena stavebnice, která se pohybuje v přepočtu od 300 Kč do 400 Kč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů