Pátek, 29. března 2024

Program nadcházejícího neformálního zasedání ministrů životního prostředí v Praze

Program nadcházejícího neformálního zasedání ministrů životního prostředí v Praze

Neformální zasedání ministrů životního prostředí EU se bude konat 14. – 15. dubna 2009 se v Praze a na Křivoklátě. Ministři budou jednat o třech hlavních tématech – adaptace na změnu klimatu, financování změny klimatu a strategie mezinárodních klimatických vyjednávání.

Adaptace na změnu klimatu

České předsednictví zpracovalo podklady pod názvem „Evropská unie se adaptuje na změnu klimatu“ včetně otázek, o nichž budou ministři jednat. Debata bude úzce souviset i s bílou knihou „Přizpůsobení se změně klimatu: východiska činnosti EU“ zveřejněnou včera Evropskou komisí.

Financování změny klimatu

Účelem této otázky a příslušných diskusí na toto téma je podrobně projednat otázky mezinárodního financování:
* Pochopení finančních potřeb – kolik, kde, kdy
* Úvahy ohledně maximalizace účinnosti podpory

Strategie vyjednávání kolem klimatu

České předsednictví zpracuje stručný podklad, který bude rozdělen všem ministrům několik dnů před konáním zasedání – bude vyjadřovat aktuální situaci po zasedání v Bonnu, které se koná v průběhu těchto dvou týdnů.

Program pro média:

Úterý, 14. dubna 2009, 18:15 – 18:45, Grand Hotel Bohemia Praha (restaurace), Králodvorská 4, Praha 1
Tisková konference po prvním jednání ministrů. Prezentující: Martin Bursík, ministr životního prostředí ČR, Stavros Dimas, evropský komisař životního prostředí, a zástupci Francie a Švédska. Určeno výhradně pro akreditované novináře.

Středa, 15. dubna 2009, 12:15 – 12:45, Kongresové centrum Praha (zasedací místnost IV, druhé poschodí), 5. května 65, Praha 4
Tisková konference předsednictví, na které budou prezentovány výsledky zasedání ministrů životního prostředí EU. Odchod novinářů z tiskového střediska do tiskové místnosti ve 12:05. Určeno výhradně pro akreditované novináře.

Autobus pro novináře na Křivoklát odjíždí od vchodu pro novináře Kongresového centra Praha (vchod č. 9) ve středu 15. dubna v 15:20. Novináři budou mít příležitost neformálně se setkat a debatovat se všemi ministry životního prostředí EU. Předpokládaný příjezd na Křivoklát v 17:00, odjezd z Křivoklátu do Prahy ve 20:00 (příjezd do Prahy ve 21:15). Určeno výhradně pro akreditované novináře.

Konečný termín pro akreditaci novinářů je v pátek 3. dubna 2009. Akreditujte se na adrese: https://events.eu2009.cz/media/.

Potvrďte prosím také svoji účast na návštěvě Křivoklátu Jitce Pilbauerové, e-mail: target=_blank>jitka.pilbauerova@mzp.cz, tel.: 267 122 944, mob.: 602 658 892. Potvrzení účasti je nutné kvůli omezené kapacitě.

Jakub Kašpar, tiskový mluvčí MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů