Čtvrtek, 28. března 2024

Cesta k zateplování bytových domů z OPŽP je od včerejška otevřená

Cesta k zateplování bytových domů z OPŽP je od včerejška otevřená

K miliardám, které Česká republika získala díky vyjednávání týmu ministra životního prostředí Martina Bursíka s Japonskem, a které jsou od dubna k dispozici v novém dotačním programu Zelená úsporám, se nyní přidává dalších 15 miliard korun pro nižší náklady občanů na vytápění z evropských fondů.

Evropský parlament včera schválil změnu nařízení o Evropském fondu pro regionální rozvoj, podle které můžou všechny státy EU uvolnit investice z ERDF do zlepšení energetické účinnosti a využívání obnovitelných zdrojů pro vytápění i v rodinných a bytových domech. To až do včerejšího dne nebylo možné.

Na základě opakovaných intervencí českého Ministerstva životního prostředí navrhla na sklonku loňského roku Evropská komise změnu nařízení o Evropském regionálním fondu tak, aby bylo možné čerpat prostředky na zateplování a využívání obnovitelných zdrojů nejenom v budovách státní a veřejné správy, ale i pro rodinné a bytové domy. Tato změna nenavyšuje prostředky Strukturálních fondů, konkrétně ERDF, ale umožňuje členským státům, které o to projeví zájem, přeskupit jednotlivé osy operačních programů tak, aby peníze z ERDF investovaly do svých priorit.

„Snižování spotřeby energie v domácnostech je strategií několika vítězství. Přináší snižování skleníkových emisí a tak přispívá k ochraně klimatu, snižuje znečištění ovzduší nebezpečnými zplodinami, snižuje naši energetickou závislost, protože není třeba nakupovat tolik zemního plynu. Znamená to také významné úspory pro samotné občany, kterým tak zůstanou v peněženkách miliardy korun, které by museli vydat za vytápění. A v neposlední řadě znamená zateplování tisíce pracovních míst v regionech,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík.

Vyjednávání s Evropskou komisí probíhala bezmála dva roky. „Naším záměrem bylo zahrnout dotace na zateplování všech domů do Operačního programu Životní prostředí již od jeho spuštění. Ovšem to nařízení o ERDF neumožňovalo a Evropská komise to proto nepovolila. Původním záměrem Komise bylo, aby se změna nařízení týkala pouze domácností s nejnižšími příjmy, nám se ale podařilo vyjednat podporu úplně pro všechny,“ říká Martin Bursík.

Ministerstvo životního prostředí nyní s Ministerstvem pro místní rozvoj vyjednává přesun prostředků z ERDF do Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). „Zároveň již pracujeme na schématu změny OPŽP tak, aby se žadatelé mohli co nejdříve o dotace na zateplování ucházet,“ říká Jan Kříž, ředitel odboru fondů EU MŽP. „Počítáme, že žádat o dotace z OPŽP na zateplování bytového fondu bude možné ještě v letošní stavební sezóně,“ dodává.

OPŽP má dobré zkušenosti s podporou kvalitního zateplení veřejných budov – škol, nemocnic, obecních úřadů a dalších. Jde o nejúspěšněji čerpanou oblast podpory s 585 schválenými projekty. V této oblasti jsme již z OPŽP odsouhlasili finanční podporu projektům v hodnotě téměř 6 miliard korun.

Petra Roubíčková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů