Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společný projekt "Shine your city green" spustily 1. dubna agentury Lemonade a Nýdrle. Cílem této facebookové aplikace je podle autorů empiricky vyhodnotit nové možnosti sociální komunikace. A zároveň jde o dobrý nástroj agenturní selfpromo. Minulý týden měla skupina přes tisíc příznivců. Po úspěšném vyplnění testu s otázkami typu "Používáš úsporné žárovky?" umožní uživatelům díky spojení s Google Maps rozsvítit jejich adresu na mapě zeleně. Projekt vznikl v rámci jedné z pracovních skupin na loňské konferenci Londýn v Praze. Ve své původní podobě se týkal změny chování v užívání vody a šetření s ní. Aktuálně se uvažuje o anglické verzi projektu, mutaci pro iPhone a rozšíření do dalších zemí.

Brněnští ekologové se pokusili dokázat, že vánoční stromky nemusejí po svátcích skončit na skládkách a mohou znovu růst v lese. Na okraji Brna nedaleko soběšické lesní školky nadšenci zasadili asi sto padesát jedlí bělokorých, které si koupili před Vánoci v květináčích a do jara se o ně starali. V Česku se každý rok prodá přes milion stromků, které se po svátcích stávají odpadem. Ekologové také upozornili, že řada vánočních stromků navíc nepochází z Česka a musí se dovážet z ciziny, například z Dánska.

Praha - Také v ovzduší nad Českou republikou se projevuje sopečný prach z výbuchu,  který byl zaznamenán na Aljašce 22. března.
Prach způsobuje červené zbarvení, které je viditelné v posledních dnech při západu slunce.
Sopečný prach byl vyvržen několik kilometrů nad zemský povrch, kde byl v důsledku globální cirkulace zachycen západním výškovým prouděním a transportován na velké vzdálenosti.
Od drobných částeček prachu se těsně po západu Slunce za obzor odráží sluneční záření.
Červené zbarvení je dáno tím, že sluneční paprsky procházejí zemskou atmosférou mnohem delší vzdálenost než když přicházejí kolmo k zemi.
Při různě dlouhém průchodu atmosférou jsou pohlcovány rozdílné vlnové délky záření a tedy jiné barvy barevného spektra. Proto se nám obloha nad hlavou jeví modrá zatímco nad obzorem červená.

Hlavné čínske mesto Peking oznámilo predĺženie dopravných obmedzení s cieľom redukovať dopravné zápchy a zlepšiť kvalitu ovzdušia.
Opatrenia stanovujú na každý pracovný deň "zákaz vychádzania" pre pätinu z celkového počtu 3,61 milióna áut v čínskej metropole. Informoval o tom v nedeľu pekinský úrad pre riadenie dopravy.
Prvýkrát stanovili úrady podobné obmedzenia pred minuloročnými letnými olympijskými hrami. V októbri 2008 ich po verejnej diskusii opätovne zaviedli s termínom do 10. apríla 2009.
Súkromné i štátne vozidlá tak nebude možné použiť jeden deň v pracovnom týždni, a to na rotačnom základe podľa poznávacích značiek. Obmedzenia, ktoré nadobudnú účinnosť v nedeľu, sa nevzťahujú na víkendy. Policajné a záchranné vozidlá, autobusy a taxíky budú z obmedzení naďalej vyňaté.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů