Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Od sedmdesátých let vyvíjeli kriminalisté postupy, kterými lze snímat perfektní otisky z nejrůznějších materiálů. Dnes mají strážci zákona k dispozici rozsáhlé manuály, s jejichž pomocí najdou vždy tu nejlepší metodu pro sejmutí otisků prstů ale třeba i otisků podrážek bot. Bohužel, v poslední době začínají léty prověřené recepty selhávat. Ukázalo se, že na vině je recyklace plastů. Původně byly umělé hmoty „čisté“.
Jejich materiál tvořilo jen několik málo druhů molekul. Recyklací vzniká mnohem složitější směska různých molekul a vlastnosti povrchu výrobků z umělých hmot se tím dramaticky mění. Materiál získaný recyklací je přitom prakticky všudypřítomný. Už nenajdeme umělou hmotu, která by tyto příměsi neobsahovala. Kriminalisté proto pracují na inovovaných verzích postupů pro snímání otisků z umělých hmot obsahujících recyklovaný materiál. Zločinci mají smůlu. Potíže policistů nebudou mít dlouhého trvání.
 
„Jak řešit zpracování bioodpadu v obci?“
Na tuto otázku dal odpověď účastníkům odborný seminář, který se uskutečnil 8.4.2009 v kongresovém sále Krajského úřadu kraje Vysočina v Jihlavě. Pro jeho specifické zaměření na proces projektové přípravy, realizace výstavby a provozu zařízení k využívání biologicky rozložitelných odpadů, včetně povolovacího procesu a možnosti získání spolufinancování realizace z evropských fondů byli cílovou skupinou žadatelé o rozhodnutí, předkladatelé žádostí o spolufinancování projektů z Operačního programu Životní prostředí (priorita 4.1), pracovníci městských a obecních úřadů kraje Vysočina a zástupci firem zabývající se odpadovým hospodářstvím na komunální úrovni.
Seminář byl realizován v rámci projektu kraje Vysočina se společností EKO-KOM, a.s., organizací a průběhem byla pověřena ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. z Náměště nad Oslavou. Osvědčení o absolvování semináři si odvezlo 59 účastníků.

Již nyní se testují vozy AVIA s motory Cummins splňující náročná kritéria zpřísněné normy EURO5, které vstoupí v platnost v druhé polovině roku. V fázi jednání je i možnost rozšíření nabídky o další motory. Ve spolupráci s anglickou společností Smith Electric Vehicles (SEV) připravila Avia také nákladní automobil v podobě ekologického elektromobilu. Vozy postavené na podvozcích Avia EURO 4 jsou dodávány ve variantách s nosností 7,5 t, 10 t a 12 t. Zájem o tyto vozy je především v Angli, kde dopravci využívají osvobození elektromobilů od poplatků za vjezd do centra Londýna. Poptávka po ekologicky čistých vozech se ozývá i z USA. Doufejme, že se s těmito šetrnými vozy, kterými AVIA předběhla i řadu svých konkurentů, budeme setkávat i u nás.

Liberec - Jarní úklid a vypalování staré trávy způsobily v úterý v Libereckém kraji osm požárů v přírodě. Největší z nich zachvátil lesní porost v Jabloneckých Pasekách. Hasiči s ním bojovali celé odpoledne a místo ještě večer střežili. Požár se obešel bez zranění a hmotné škody, řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková.
Podle ní na místě poblíž Letohradské ulice dělníci ve čtvrtek pálili klestí po lesní těžbě. "Požár se na mýtině v teplém počasí znovu rozhořel a zachvátil okolní suchý porost," dodala. Oheň se postupně rozšířil na plochu přibližně 100 krát 150 metrů.
Na Jablonecku evidovali hasiči ještě dva podobné požáry. Na území okresu Česká Lípa zasahovali u požárů trávy dvakrát, a to v Okružní ulici a v Kunraticích u Cvikova. Na Liberecku vyjeli k požárům v přírodě celkem třikrát. V Oldřichově v Hájích bylo třeba uhasit požár, který zasáhl místní louku. V Letařovicích se znovu rozhořel špatně uhašený lesní porost a v Habarticích zase hořela paseka a pařezy.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů