Pátek, 29. března 2024

V. BRITÁNIA: Šporák na slnečnú energiu vyhral v ekologickej súťaži

V. BRITÁNIA: Šporák na slnečnú energiu vyhral v ekologickej súťaži

Lepenkový šporák za 6 dolárov (5 eur), ktorý využíva slnečnú energiu na prípravu jedla, sterilizáciu vody a mohol by pomôcť 3 miliardám chudobných ľudí znižovať skleníkové plyny, získal hlavnú cenu za nápaditosť v boji proti globálnemu otepľovaniu a spolu s ňou 75-tisíc dolárov (56685 eur).

Kjóto škatuľa, pomenovaná podľa Kjótskeho protokolu OSN zameraného na zastavenie emisií skleníkových plynov, je určený pre miliardy ľudí, ktorí na varenie využívajú drevo. Súťaž FT Climate Change Challenge podporili Financial Times, technologická spoločnosť Hewlett-Packard, ktorá sponzorovala cenu, a nezisková organizácia Fórum pre budúcnosť.
 
"Chránime životy a chránime stromy," uviedol vo vyhlásení nórsky vynálezca ekošporáku Jon Boehmer žijúci v Keni. Svoj výrobok teraz jeho autor otestuje v 10 krajinách, vrátane Južnej Afriky, Indie a Indonézie. Potom má zozbierať údaje na uplatnenie žiadostí o uznanie obchodovateľných karbónových kreditov, ktorých poskytovanie zvažuje OSN v prípade rozvojových krajín chrániacich tropické lesy. Mnohé štáty hľadajú lacné, zelené možnosti na stimuláciu ekonomík zasiahnutých recesiou. Viac ako 190 štátov sa dohodlo na vypracovaní novej dohody OSN, ktorá má na decembrovej konferencii v dánskej Kodani nahradiť Kjótsky protokol.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů