Čtvrtek, 28. března 2024

Deset inovačních trendů u (nejen) textilních materiálů

Umělé tkaniny odvozené ze zdrojů alternativních k fosilním neobnovitelným palivům.
Deset inovačních trendů u (nejen) textilních materiálů
Zatímco v posledním desetiletí došlo ke spojení mezi textiliemi a technikou, nyní dochází k posunu směrem k vědě a přírodě, kdy textilie hrají klíčovou roli, pokud jde o životní prostředí, při navrhování výrobků a v jejich životním cyklu, což zahrnuje nanotechnologii a biologické mimikry.

CHYTRÉ TEXTILIE

Tkaniny, které lze snáze udržovat, a které poskytují pohodlí, pro kusy šatstva se zvýšenou trvanlivostí. Apretace neviditelné pouhým okem, nanotechnologie a uplatnění mikroprvků vytvářejí textilie odolné vůči vodě a skvrnám, antibakteriální, mající dezodorizační nebo termoregulační vlastnosti, kteréžto textilie vyžadují malou údržbu a méně praní, což zjednodušuje životní styl a přináší ekologický prospěch.

UDRŽITELNÉ A OBNOVITELNÉ TKANINY

Umělé tkaniny odvozené ze zdrojů alternativních k fosilním neobnovitelným palivům. Tenčící se konečné zdroje nutí průmysl, aby zkoumal obnovitelné a obnovované materiály, jako jsou bambus, kukuřičný škrob, proteiny v mléce, sója a skořápky kokosových ořechů, jež vedle toho, že přinášejí ekologický prospěch, disponují takovými vnitřními vlastnostmi, jako jsou antibakteriálnost, dýchatelnost, savost, a také to, že s nimi lze měkce a snadno manipulovat.

NANOTECHNOLOGIE

Aneb věda o tom, jak manipulovat s atomy a molekulami tak, aby ve fyzikálním smyslu měnily či modifikovaly látky anebo vyráběly nové tkaniny. Díky neomezenému potenciálu svých aplikací je nanotechnologie schopna vyrábět látky podle přesných specifikací anebo je opatřovat stálými a neslábnoucími výkonovými vlastnostmi, ku příkladu schopnost samočištění, odolnost proti kulkám, nepronikavost anebo mimořádně nízká hmotnost.

ELEKTRONIKA K NOŠENÍ

Integrace elektroniky do kusů šatstva umožní, že tyto budou moci komunikovat, že jimi ti, kdo je mají na sobě, budou moci přijímat zábavu, a že jim elektronika bude poskytovat světelné a energetické zdroje nebo estetické hodnoty. Díky tomu, že se technologie stává mobilní, se funkce oblečení posiluje, neboť se v něm používají flexibilní ovládací panely a skrytá či bezdrátová elektronika schopná podporovat hardware jako iPod nebo Bluetooth, diody LED, solární panely nebo slitiny s tvarovou pamětí.

KNIHA O TECHNICKÝCH TEXTILIÍCH

Obsáhlá kniha dokumentující nástup technicky zdokonalovaných textilií v oblasti módy, návrhářství a architektury. Vyšla před deseti lety a byla to jedna z prvních knih, které poskytly hloubkový a inspirující náhled do nových a dynamických inovací, k nimž došlo u textilií - zkoumají se tu témata jako elektronika, výroba a speciální konečné úpravy v estetických a výkonových aplikacích textilií.

DIGITÁLNÍ POTISKOVÁNÍ

Nový proces potiskování tkanin stroji a s pomocí počítačového softwaru. Technologie umožnila, že návrhy se vypracovávají s velkou flexibilitou, což dovoluje vypracovávat návrhy se složitými vzory s neomezenou barevností, které lze tisknout na tkaniny tak, jako by to byly reálné fotografie, a přitom se méně uplatňuje barvení a úpravy, není přitom žádný odpad, a tkaniny se potiskují ve velkých objemech a během krátké doby.

TEXTILIE BUDOUCNOSTI PODLE MA

Jde o postgraduální studium textilií v Central Saint Martins v Londýně. Toto studium je průkopnické, pokud jde o interaktivní a mezioborový způsob práce, který návrhářům umožňuje, aby zkoumali své vlastní vize textilií budoucnosti - přičemž je zahrnuta věda, technika a odpovědnost za udržitelný design.

LÁTKA D3O IMPACT

To je tenká a flexibilní látka, jež tuhne a tvrdne a získává ochranné poslání, a pak se vrací do svého flexibilního stavu. Díky ní došlo k revolučnímu posunu v oblasti ochranných oděvů, přičemž si to člověk sotva uvědomí, když má takový oděv na sobě a může se v něm volně pohybovat a dýchat, což není možné v případě, že by na sobě měl běžný tvrdý ochranný oděv.

RAPID PROTOTYPING

Precizní metoda 3D tisku, která beze ztrát převádí trojrozměrné počítačové modely do fyzických předmětů. Tato revoluční metoda výroby mění způsoby, pomocí nichž navrhujeme, a umožňujeme, aby se nové myšlenky rychle proměňovaly ve skutečnost a vytvářely i pracné a složité tvary, jež by nebylo možno vytvořit tradičními postupy.

RECYKLACE V UZAVŘENÉM OKRUHU

Proces nového využívání odpadu a vyřazených látek k výrobě nové příze, který uzavírá smyčku životního cyklu. Jde o inovační vývoj ve znovuzískávání tkanin - jako je koncepce EcoCircle japonské firmy Teijin - která umožňuje, že polyesterová tkanina je rozložena na úrovni molekul a vytváří se z ní zbrusu nové vlákno, přičemž je k tomu zapotřebí méně energie a CO2, a omezuje se potřeba vyrábět nová vlákna.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů