Čtvrtek, 28. března 2024

HANNOVER MESSE 2009 ve znamení energetické efektivnosti

Rozhodujícími tématy budou v roce 2009 energie a ochrana klimatu.
HANNOVER MESSE 2009 ve znamení energetické efektivnosti
Mezinárodní veletrh HANNOVER MESSE v německém Hannoveru se za léta působení vyprofiloval v akci, ne které lze najít všechny inovace průmyslového řetězce tvorby hodnot na jednom místě a pod jednou střechou.

Výjimkou nebude ani letošní ročník, jenž proběhne v období od 20. do 24. dubna 2009. Centrum obchodního života celého světa, jak se někdy tomuto veletrhu přezdívá, opět hodlá působivě demonstrovat výkonové a inovační síly průmyslu.

NÁPADY A ŘEŠENÍ PRO PRŮMYSL

Veletrh HANNOVER MESSE 2009 představí nápady a řešení pro budoucnost průmyslu, které jsou mostem mezi všemi 13 odbornými veletrhy a díky nimž je nejvýznamnější světová technologická událost nejdůležitější platformou inovací. Hlavními tématy a těžišti různých branží budou automatizace, energie, mobilita, subdodávky, technologie budoucnosti a technický dorost. Zastřešujícím tématem celého veletrhu je energetická účinnost v průmyslových procesech.

Premiéru si na letošním ročníku odbude nový veletrh Wind, Mezinárodní veletrh zařízení, součástí a služeb pro větrné elektrárny, na kterém představí své produkty a postupy všechna významná průmyslová odvětví. HANNOVER MESSE 2009 určí trendy ve všech oblastech jejich využití. Partnerskou zemí veletrhu je Korejská republika, která jako subjekt je jednou z 15 nejsilnějších ekonomik světa. O atraktivitě směsici témat připravovaného hannoverského veletrhu svědčí počet přihlášených vystavovatelů. Dá se totiž předpokládat, že obsadí celý výstavní areál.

MEZINÁRODNÍ VELETRH VNESE SVĚŽÍ VÍTR DO ÚČINNÉHO VYUŽITÍ ENERGIÍ

Portfolio veletrhu HANNOVER MESSE zahrnuje jako v minulém roce vedoucí veletrhy INTERKAMA+ (automatizace spojitých technologických procesů), Factory Automation (automatizace nespojité výroby), Industrial Building Automation (propojené systémy pro automatizaci budov a výroby), Digital Factory (integrované procesy a IT řešení), Subcontracting (subdodávky a materiály), Energy (přenos a distribuce energie, výroba a získávání energie, obnovitelné energie, konvenční energie), Power Plant Technology (plánování, stavba, provoz a automatizace elektráren), MicroTechnology (aplikovaná mikrosystémová technika a nanotechnologie ) a Research & Technology (trh inovací a vývoje). V roce 2009 k nim přibudou tři odborné veletrhy Motion, Drive & Automation (technika pohonu a fluidní technika), SurfaceTechnology (technika povrchových úprav) a ComVac (technika stlačeného vzduchu a vakuová technika), které se konají každý druhý rok. Součástí veletrhu se v budoucnu každé dva roky stane i nový veletrh Wind, odborný veletrh zařízení, součástí a služeb pro větrné elektrárny. Velkým přínosem pro veletrh větrné energie bude, že rozhodující konkurenční subdodavatelské podniky pro techniku pohonu a jejich odborníci budou vystavovat v bezprostředním sousedství.

TRŽIŠTĚ SMĚSI ENERGIÍ BUDOUCNOSTI

Rozhodujícími tématy budou v roce 2009 energie a ochrana klimatu. Veletrh představuje vedle sebe rovnocenně kompletně směs energií budoucnosti z regenerativních i konvečních zdrojů. Vůdčí motivy "energie" a "účinnost" budou patrné ve všech halách veletrhu HANNOVER MESSE jako zastřešující témata. Do popředí se ale také stále více dostává téma mobility. Na veletrhu Motion, Drive & Automation představí výrobci vozidel a subdodavatelé pod titulem "E-Motive" elektrické pohony. Hlavními oblastmi zde budou elektrifikace hnacího ústrojí vozidel a mobilních strojů, hybridní řešení až po plně elektrická řešení jako silný trend energeticky účinných technologií, univerzální pohony s nulovými emisemi s různými nositeli primární energie, a to především regenerativními. I v oblastech veletrhů Energy a Industrial Automation se uskuteční řada prezentací, které jsou rovněž zaměřené na téma energeticky účinná mobilita, jako například Clean Moves, společný stánek věnovaný vodíkovým a palivovým článkům, stánek Spolkového svazu obnovitelných energií (BEE) nebo prezentace mobilních robotů a autonomních systémů.

POCHOPIT A ZAŽÍT MODERNÍ TECHNOLOGIE

Téměř 2 000 akcí jako kongresy, diskusní fóra, semináře a workshopy s vysoce odborným zastoupením dají návštěvníkům HANNOVER MESSE 2009 možnost podrobně se informovat o tématech budoucnosti, využít rozsáhlý přenos znalostí za účasti zástupců z ekonomiky, politiky a průmyslu s rozhodovacími pravomocemi. Velkou pozornost jistě opět vzbudí mezinárodní kongres WORLD ENERGY DIALOGUE, který bude v roce 2009 věnován tématu bezpečnosti dodávek elektřiny. Předsednictví kongresu WORLD ENERGY DIALOGUE se ujme expert na ochranu klimatu profesor Dr. Klaus Töpfer.

TECTOYOU: VSTUPNÍ BRÁNA PRO BUDOUCÍ INŽENÝRY A TECHNIKY

Aneb inspirace, jak mládež fascinovat technikou, aby se tak více začlenila do oblastí technických učebních a studijních oborů. To si bere v pořadí již potřetí za cíl iniciativa pro mládež TectoYou. V německém Hannoveru budou mít žáci a studenti ojedinělou možnost setkat se s velkým počtem potenciálních zaměstnavatelů z různých průmyslových odvětví, kteří chtějí nastupující generaci přesvědčit o fascinujícím technickém vývoji. Srdcem TectoYou jsou doprovázené tématické prohlídky výstaviště. Trhákem pro oslovenou skupinu jistě bude výstavní oblast "Mobilní roboty a Autonomní systémy", která v minulém roce poprvé představila celou paletu využívání robotů a hned si získala oblibu návštěvníků.

PARTNERSKOU ZEMÍ V ROCE 2009 JE KOREA

Pro letošní ročník veletrhu HANNOVER MESSE se partnerskou zemí stala Korejská republika. Tato země Dálného východu obohatí nabídku špičkovými technologickými produkty, které její vystavovatelé představí na všech 13 odborných veletrzích. Jako partner veletrhu Korea u odborných návštěvníků přijíždějících z celého světa jistě vzbudí velkou pozornost, neboť se řadí k předním světovým inovátorům v oblasti průmyslu. Mnoho jejích stěžejních produktů bude vystaveno na veletrhu Energy, Mezinárodním veletrhu výroby obnovitelné a konvenční energie, zásobování, přenosu a distribuce energie.

CENA PRŮMYSLU ZA PROGRESIVNÍ ŘEŠENÍ HERMES AWARD

Také v roce 2009 bude propůjčena mezinárodní cena průmyslu HERMES AWARD spojená s částkou 100 000 eur za technologicky a ekonomicky inovativní produkty a postupy. Soutěže se zúčastní podniky a instituce s progresivními řešeními pro využití v průmyslu. Cena je nejvýše dotovanou cenou na světě v oblasti nových technologií a bude udělena inovacím, které jsou na veletrhu mezinárodnímu publiku představeny poprvé. Předání proběhne v rámci zahajovacího ceremoniálu. Na ten si však musíme počkat do 21. dubna 2009, kdy HANNOVER MESSE otevře své brány.

Veletrhu HANNOVER MESSE 2008 se zúčastnilo 5 100 vystavovatelů z více jak 60 zemí světa. S více než 200 000 návštěvníky akce navýšila počet návštěvníků v porovnání s rokem 2006 o 30 procent.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů