Čtvrtek, 28. března 2024

Modernizovaná 2G síť T-Mobilu chrání životní prostředí

Modernizovaná 2G síť T-Mobilu chrání životní prostředí

Modernizace 2G sítě T-Mobile úspěšně pokračuje. Kromě nesporných technologických přínosů mají nová zařízení i výrazně pozitivní vliv na životní prostředí. Jejich spotřeba elektrické energie je totiž téměř o polovinu nižší než u těch stávajících. To mimo jiné znamená, že zatížení ovzduší se ročně sníží o 33 000 tun CO2.

Nová technologie má sama o sobě o 30 procent nižší energetické nároky než dosud používaná zařízení. Dalších úspor – až 15 procent, a tedy příznivých vlivů na životní prostředí, je dosaženo díky softwarovým nástrojům, které přizpůsobují výkon sítě podle jejího zatížení. Například v nočních hodinách je optimalizována kapacita vybraných vysílačů, což se projeví na celkovém množství odebrané elektřiny.

Pokud přepočítáme ušetřenou energii na CO2, který by vznikl při její výrobě, dojdeme k číslu 33 000 tun oxidu uhličitého. O takové množství se uleví životnímu prostředí při dokončení modernizace v roce 2010.

„V letošním roce, během první fáze výměny 2G zařízení, by snížení emisí mělo dosáhnout zhruba 15 000 tun,“ doplňuje Martina Kemrová, tisková mluvčí společnosti T-Mobile, a dodává: „Vliv na životní prostředí byl jedním z faktorů, podle kterého jsme volili dodavatele. Je proto potěšující, že v ostrém provozu se ukázala zařízení ještě šetrnější k přírodě, než jsme očekávali.“

Zatímco v roce 1996 činila průměrná spotřeba jednoho vysílače (BTS) zhruba 2000 wattů, v roce 2005 vystačila BTS už jen s 1200 watty. Technologie Huawei, která byla vybrána pro modernizaci 2G sítě T-Mobile, vykazuje dokonce poloviční údaj – 600 wattů.

Jen pro zajímavost: jeden obyvatel bytu o rozloze 50 m2 vyprodukuje ročně 1,5 tuny CO2, zpáteční let Paříž – New York znamená pro ovzduší 10 tun oxidu uhličitého navíc.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů