Sobota, 20. dubna 2024

Semily zažijí týden ekologické očisty

Semily zažijí týden ekologické očisty

Semily - Jarní úklid, výtvarné dílny či exkurze do čističky odpadních vod. Tím vším budou Semilané žít osm dní od neděle 19. dubna, kdy ve městě začne pásmo ekologických akcí Týden pro Zemi.

„Během příštího víkendu budou ve městě na stejných místech jako loni a předloni rozmístěny kontejnery na velkoobjemový odpad z domácností, v okrajových čístech města budou znovu přistaveny vleky. Dobrovolníci z řad semilských spolků a sdružení uskuteční na vybraných místech jarní úklid města,“ uvedl Roman Klazar z odboru životního prostředí semilské radnice. „Rádi bychom vyzvali všechny semilské občany, aby se do této akce zapojili a úklidem případného nepořádku zkrášlili své okolí,“ doplnil s tím, že pytle na odpadky je možné vyzvednout si v přízemí budovy radnice.

Týden pro Zemi odstartuje v neděli 19. dubna výtvarnou dílnou pro veřejnost, kterou od 13 do 17 hodin pořádá Centrum pro rodinu M. E. D. v roubené chalupě v Jílovecké ulici. Zajímavou příležitost nabídnou dny od 24. do 26. dubna, kdy proběhnou dny otevřených dveří v čistírně odpadních vod v Bítouchově a v rybí líhni v Cihlářské ulici. Mezi další zajímavé akce patří například přednáška o počasí s meteoroložkou a moderátorkou televizních zpráv Taťánou Míkovou v úterý od 17 hodin v městské knihovně. O den později od 9 hodin před novou radnicí budou lidé mít možnost nakoupit výrobky ekologického zemědělství. Zboží představí firma Pro-Bio a soukromý zemědělec Jiří Vrkoslav ze Zlaté Olešnice, který nabídne výrobky z kravského mléka.

Podrobný seznam akcí Semilané naleznou na webových stránkách města, v městském televizním infokanálu a na vývěsních plochách.

Krkonošský deník 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů