Sobota, 20. dubna 2024

Václav Havel podpořil kampaň, která má rozhýbat zelenou ekonomiku

Václav Havel podpořil kampaň, která má rozhýbat zelenou ekonomiku

Bývalý prezident Václav Havel podpořil kampaň Hnutí DUHA, jež prosazuje nový zákon, který rozhýbe investice do moderních zelených řešení.

Václav Havel pro Hnutí DUHA mimo jiné napsal: „Vím, že jsme na této Zemi pouhými hosty a že na našem zodpovědném chování závisí i prostředí, které se utvářelo miliardy let a bez něhož bychom nejen přišli o svobody a civilizační vymoženosti, z nichž máme to štěstí se radovat, ale nakonec i o právo na této planetě vůbec být.“

Hnutí DUHA navrhlo nový zákon, který rozhýbe investice do opatření, jako je zateplování domů, čistá energie, pohodlná veřejná doprava, místní potraviny nebo snadná recyklace.

Legislativa po vzoru Velké Británie také posílí ekonomiku, sníží účty rodinám i závislost na dovozu energie a hlavně srazí český příspěvek ke globálnímu znečištění. Na obdobném britském zákoně se shodla vláda i opozice, vlivné ekologické a humanitární organizace, odbory i Konfederace britského průmyslu.

Ekologická organizace minulý měsíc odstartovala kampaň Velká výzva, která má zákon prosadit. Podle průzkumu legislativu podporuje také 66 % české veřejnosti. Každý se může přidat a napsat svým poslancům z webové stránky www.velkavyzva.cz.

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, k podpoře uvádí:

„Je nám velkou ctí, že naši kampaň podporuje taková autorita, jako je Václav Havel. Globální změny podnebí nejvíce postihnou chudé země Afriky či Asie, které se nemohou bránit. Česká republika a česká vláda musí přijmout svůj díl odpovědnosti za rychlé přibývání skleníkových plynů.”

Kontakt:      Petr Machálek, telefon 777 308 113, email petr.machalek@hnutiduha.cz

Martin Vidlák, kancelář Václava Havla, telefon 724 022 156, email vidlak.martin@volny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů