Středa, 24. dubna 2024

Žádejte o grant a proměňte vaše okolí společně

Žádejte o grant a proměňte vaše okolí společně

Do 24. dubna mohou občanská sdružení, obce, školy či církevní osoby žádat o granty zaměřené na úpravy veřejných prostranství a obnovu a ochranu krajiny. Žádaná částka může dosáhnout výše až 200 tisíc korun. Program Strom života Nadace Partnerství rozdělí s podporou společnosti Skanska celkem 2,3 milióny korun.

Více informací o podmínkách získání grantu najdete na www.stromzivota.cz. „Velký zájem bývá tradičně o granty na úpravu a ozelenění veřejných prostranství, jakými jsou návsi, hřiště, veřejné zahrady nebo parky. Podmínkou získání finančního příspěvku je zapojení veřejnosti do diskuse o budoucí podobě místa,“ uvádí koordinátorka programu Strom života Miroslava Drobílková. „Právě v této souvislosti letos přicházíme s novinkou, kterou je  Cena Skanska udělená za největší přínos pro místní komunitu. Jedním z hlavních kritérií pro výběr vítězného projektu bude míra zapojení občanů a spolupráce s organizacemi v regionu,“ doplňuje Magdaléna Dobišová ze společnosti Skanska.

Zeleň v urbanizovaném prostředí je citlivým tématem, a to nejen v souvislosti s kácením stromů. Důležité je proto neskrývat problémy a už od začátku rozhodovat a jednat společně s místními obyvateli. Tento postup bývá označován jako komunitní plánování. „Nejprve jsme z projednávání s veřejností měli trochu obavy, ale nakonec se  nám potvrdilo, že čas a finanční prostředky vůbec nebyly vynaloženy zbytečně,“ shrnul před dvěma roky novou zkušenost se zapojením veřejnosti starosta obce Vavřinec-Veselice Miloš Novotný a vyjádřil tak zkušenost řady zastupitelů.

Cílem všech v praxi uplatňovaných technik zapojení veřejnosti je předcházet nezájmu, konfliktům či vandalismu pomocí informovanosti, zapojení do rozhodování a spoluúčasti na něm. „Primárně jde o to, aby se lidem nedělo něco za zády. Pocit permanentní nedůvěry občanů k politikům je zhoubný, ale řada radnic se jej bohužel nesnaží změnit. Pokud se ale zapojování občanů bere skutečně vážně a stane se dlouhodobě fungující součástí kultury obce, může vést nejen k nezbytné důvěře, ale ke skutečnému sdílení cílů, k růstu komunity,“ zdůrazňuje Martin Nawrath z Nadace Partnerství, který působí jako facilitátor (moderátor) veřejných jednání. „Ti, kteří veřejné prostranství každodenně využívají, jsou zároveň nejcennějšími nositeli nápadů a představ o podobě a funkcích těchto míst. Komunitní plánování v sobě skrývá příležitost podívat se na věc z celé řady úhlů – očima dítěte, pracujícího či seniora,“ doplňuje Miroslava Drobílková.

Více informací o vybraných metodách komunitního plánování: 

www.nadacepartnerstvi.cz a www.nadacepartnerstvi.cz

Více informací o grantech ráda poskytne:

Miroslava Drobílková,             Nadace Partnerství, Strom života

                        tel.: 515 903 125, e-mail: mirka.drobilkova@nap.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů