Úterý, 23. dubna 2024

Ekologický test Sněmovny: Pomůže lidem k lepšímu životnímu prostředí?

Ekologický test Sněmovny: Pomůže lidem k lepšímu životnímu prostředí?
„po pádu vlády už nemá význam pokračovat v dělení na koalici a opozici a bojkotovat vládní návrhy zákonů jen proto, že jsou vládní. Očekáváme tedy, že poslanci budou rozhodovat věcně. Ochranu životního prostředí před parlamentními volbami svým voličům slibovaly všechny strany. Nyní mají možnost ukázat, nakolik svůj slib myslely vážně,“ říká I. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

Poslanecká sněmovna bude na svých nadcházejících schůzích projednávat šest důležitých zákonů, které znamenají výrazné zlepšení podmínek k životu i životního prostředí obyvatel České republiky. Ukončí bezdůvodné kácení alejí, omezí plošné zastavování krajiny a likvidaci nejcennější půdy,  zvýší jistotu obcí, jejichž rozvoj blokují či ohrožují záměry těžařů, zajistí klid a bezpečí na silnicích během víkendu, zajistí využití cenných surovin z nebezpečných baterií a zjednoduší a zlevní  administrativu malým podnikatelům, garantují práva účastníkům posuzování vlivů velkých projektů na své okolí.

Poslanci budou hlasovat o těchto návrzích:

* Vládní novele zákona o ochraně přírody a krajiny, která bude znamenat konec bezdůvodného kácení alejí a nesmyslného postupu udělování výjimek vládou. Vláda v zákoně o ochraně přírody především zpřísnila povolování kácení stromořadí podél silnic a železničních tratí. Aleje se už nebudou kácet plošně na základě pouhého ohlášení. Rozhodování bude probíhat ve standardním správním řízení, bude nutno prokázat nezbytnost kácení u konkrétních stromů a stanovit náhradní výsadbu.

Novela také ruší nesmyslnou praxi rozhodování o běžných výjimkách - například ke vstupu vědců do národního parku – na úrovni vlády.  Přesouvá tuto odpovědnost blíž občanům a do režimu standardního správního řízení. Garanční poslanecký výbor pro životní prostředí podpořil návrh  drtivou většinou hlasů. Novelu čeká druhé a třetí čtení.

* Vládní novele zákona o ochraně zemědělského půdního fondu (ZPF), která omezí  plošné zastavování krajiny a ochrání nejúrodnější půdu před zničením. Zvýšení sazeb odvodů za odnětí půdy ze ZPF je nejefektivnější obranou proti ohromným projektům staveb „na zelené louce“. Dodržování zákona bude nově kontrolovat Česká inspekce životního prostředí, což zásadně zlepší vymahatelnost nových pravidel. Novelu na této nebo následující schůzi čeká druhé a třetí čtení.

* Vládním návrhu na doplnění horní legislativy, který umožní rozvoj zejména severočeských a severomoravských obcí a posílí jistotu jejich obyvatel, že nepřijdou o své domovy. Chybějící lhůta v zákoně umožňuje těžařům roky blokovat rozhodování Ministerstva průmyslu a obchodu o odpisu zásob výhradních ložisek. Například Mostecká uhelná společnost už čtrnáct let  tvrdí, že „dokončuje“ podklady k odpisu zásob za limity těžby, jejichž vypracování trvá ve srovnatelných  případech méně než dva roky. Přestože stávající vláda loni znovu potvrdila platnost usnesení o limitech, včetně úkolu odepsat zásoby za limity, kvůli mezeře v zákoně žijí Severočeši dále v nejistotě.

Novela také ruší předkupní právo těžařů na všechny státní pozemky v chráněném ložiskovém území. Těžaři už nebudou moci přednostně skupovat pozemky, které k těžbě nepotřebují. Nebudou tedy moci komplikovat, zdražovat či blokovat rozvojové projekty obcí.  

Opozice třikrát zamítla zařazení tohoto bodu na schůzi Poslanecké sněmovny. Na nadcházející schůzi se bude znovu rozhodovat o tom, zda poslanci tuto novelu projednají.

* Vládním návrhu na rozšíření zákazu víkendové jízdy kamionů, který  zajistí klid a bezpečnost i v malých vesnicích.  Návrh omezí nebezpečné dopravní špičky na začátku a konci víkendu, kdy se na silnicích střetávají rodiny cestující na víkend a z víkendu s těžkými kamiony. Poslance čeká první čtení vládního návrhu tohoto zákona, který byl předložen do Sněmovny již v listopadu 2008.

* Vládním návrhu novely zákona o odpadech, který zvýší komfort občanů při zpětném odběru baterií a akumulátorů. Občané je budou moci odevzdat zdarma téměř ve všech prodejnách, které je nabízejí. Novela dále zjednoduší administrativu pro 40 % ohlašovatelů odpadů (menší podnikatelé i nejmenší obce) a uspoří jim náklady ve výši 150 milionů korun. Poslanci o novele rozhodnou ve druhém a třetím čtení.

* Novele zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), která rozšíří práva účastníků procesu EIA o možnost podání žaloby k soudu. Pokud Sněmovna návrh nepřijme, hrozí České republice akutně citelné sankce od Evropské komise. Původní vládní návrh byl poslanci z politických důvodů zamítnut a následně upraven a znovu předložen jako poslanecká iniciativa. Poslanci budou rozhodovat v prvním čtení.

Přeji příjemný den

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů