Sobota, 20. dubna 2024

Postavte si od základů ekologický dům

Stavět rychle, levně, ekologicky a ještě přitom plnit současné vysoké estetické požadavky na výsledné dílo není jednoduchý úkol.
Postavte si od základů ekologický dům
Jedno z řešení představila na Stavebních veletrzích Brno 2009 společnost NOVABRIK CZECH, s. r. o., která se zabývá jak výrobou stavebních hmot a stavebních produktů, tak velkoobchodem

Novinku, o kterou je z hlediska ekologičnosti, cenové dostupnosti a také možnosti čerpání dotací v rámci programu Zelená úsporám velký zájem, představují odvětrané a difúzně otevřené fasádní systémy bez použití malt a lepidel. Fungují na bázi aktivně ochranného pláště, který pomocí tzv. komínového efektu udržuje a ozdravuje stěny a interiér domu. Dalšími charakteristickými vlastnostmi této sendvičové fasády jsou skvělé tepelně-izolační schopnosti, stálost, vysoká odolnost a v neposlední řadě také jednoduchá montáž, umožňující vícenásobné použití a tím vlastně totální recyklovatelnost.

Dalším vystavovatelem, u kterého naleznete stavební systémy pro energeticky úsporné, nízko-energetické a pasivní domy je společnost KM BETA a. s., jeden z největších českých výrobců betonové střešní krytiny a vápenopískových cihel. Kromě skvělých zdicích prvků předvedla společnost na svém stánku také zajímavá řešení podstřešních okapových systémů, které umožňují odvádět dešťovou vodu ze šikmých střech prostřednictvím speciálních tašek a žlabů umístěných pod krytinou. Pro spotřebitele to znamená jak finanční úsporu na dodatečně budované dešťové kanalizaci u střešních nadstaveb domů díky využití stávajících střešních vpustí, ale odpadá také údržba a čistění žlabů od listí a nečistot. Vaši stavbu zároveň nebudou hyzdit viditelné žlaby a svody.

Také společnost Fenestra střešní okna, s. r. o., působící na českém trhu již 23 let, neopomíjí ve své výrobě ani prezentaci na téma ekologie. Její střešní okna výrobní řady THERMICAL odlišuje od ostatních oken extra teplá úprava okenního křídla, která zaručuje bezkonkurenční tepelně-izolační vlastnosti, především povrchové teploty. Doplněno zateplovací sadou FENESTRA THERMOS je vaše střešní okno zatepleno v celé své výšce nad rovinou střechy. Okno je tak "oblečeno do teplého kabátu" v chladném prostoru. Použitím zateplovací sady se zvyšuje povrchová teplota okenního rámu o 5,5 stupně Celsia.

Za poslední rok vzrostla výrazně poptávka po tzv. fotovoltaice a solární energii. Kdo dosud nezná její přednosti, má možnost zeptat se na brněnském výstavišti například u společnosti Solar Center. Její fotovoltaické elektrárny působí na první pohled kosmicky a také za tím vším stojí dlouholeté výzkumy. Nicméně její podstata se dá vysvětlit zcela jednoduše: zařízení sloužící k výrobě elektrické energie za účelem prodeje do distribuční sítě nebo k vlastní spotřebě. Základem jsou fotovoltaické moduly, které přeměňují sluneční záření na elektrický proud. Takto získaný proud je transformován měniči na 230V a určen k další spotřebě. Získaný proud je připojen do distribuční sítě přes elektroměr. Návratnost investic a výnosnost těchto zařízení je garantována díky poklesu cen elektráren a výkupní ceně energie dotované a garantované státem. V jednotlivých krajích existují dokonce tzv. banky střech, které vytipovávají střechy k pronájmu pro výše zmíněné elektrárny. Možná se tak i vaše střecha brzy stane výdělečnou nebo energeticky výhodnou pro váš provoz.

Velký zájem u návštěvníků Stavebních veletrhů Brno vzbudila rovněž prezentace společnosti Hot jet CZ, s. r. o. Ta již řadu let vyrábí řady univerzálních tepelných čerpadel, která najdou uplatnění nejen při topení a ohřevu vody v rodinných domech, školách a firmách, ale také v průmyslu při zpracování odpadního tepla. Překvapivým řešením je tepelné čerpadlo vzduch-voda pro vnitřní instalaci. Nízká hlučnost, kvalitní regulace a dílenské zpracování jsou zárukou spokojenosti. Pokud nemáte v domě dostatek místa, nabízí se i provedení "e" s nástavbou pro venkovní instalaci.

Jedním ze zahraničních vystavovatelů je slovenská společnost Doprastav, a. s., která je od roku 2001 spolu se společnostmi Metrostav a Subterra součástí nadnárodní skupiny DDM Group. Doprastav realizuje stavby na celém území Slovenska, částečně i v zahraničí. Předmětem činnosti je komplexní dodávka stavebních objektů a práce v segmentech inženýrského, pozemního, podzemního a vodohospodářského stavitelství. Podstatnou část výrobního programu společnosti představují zejména stavby cest a dálnic, mostů, vodohospodářských děl a ekologických staveb a ostatních děl inženýrského a pozemního stavitelství, jako například výstavba kolejových tratí a železnic, letišť, tunelů atd.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů