Čtvrtek, 18. dubna 2024

Pár dat o Brněnské (Kníničské) přehradě a jejich ekologických lodích

Pár dat o Brněnské (Kníničské) přehradě a jejich ekologických lodích
Základní údaje 

Přehrada byla postavena v době hospodářské krize v letech 19361940.

Vzdutí přehrady začíná pod splavem u Tejkalova mlýna ve Veverské Bítýšce a k hrázi na hranici brněnských městských částí Brna-Bystrce a Brno-Kníničky měří necelých 10 km. Zatopená plocha je 259 ha. Stálé nadržení dosahuje 7,6 milionů m³, zásobní prostor pak 10,8 milionů m3. Betonová gravitační hráz má v koruně šířku 7,14 m a délku 120 m, v nadmořské výšce 233,72 m ční 23,5 m nade dnem.

Hydroelektrárna využívá  Kaplanovu turbínu o výkonu 2,88 MW . V případě ostrovního provozu může být tato využita k rozběhu plynové spalovací turbíny v teplárenském provozu Červený mlýn.

Na konci druhé světové války ustupující německá armáda vozovku zaminovala a umístila na hráz sud s trinitrotoluenem (původně měly být výbušniny umístěny do potrubí hráze, ale to bylo zaměstnanci z rozkazu ochrany před sabotáží zabetonováno) a do domku hrázného Šikuly kulomety. Šikula s několika lidmi, ukrytými ve strojovně elektrárny, konvoj Rudé armády varovali,  Šikula byl však  postřelen. 


Jednopalubová loď Brno je z flotily DPMB nejmenší (foto Petr Nohel).


Pohled na kontrolér a další součásti lodního můsku opravované lodě Mír napovídá o jejim původu. Brněnské lodě totiž z ekologických důvodů nesmí používat spalovací motory. Jsou napájeny z baterii uložených v podpalubí a většina součástí jejich výzbroje pochází z vyřazených tramvají z padesátých let. Trakční motor lodě Mír má například dodnes pozůstatky původního tlapového uložení na nápravu. (foto Petr Nohel).

ZDROJ:www.wikipedia.org,http://spz.logout.cz, upraveno, kráceno

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů