Pátek, 29. března 2024

Slovenskí študenti majú šancu vytvoriť ekologické logo pre EÚ

Slovenskí študenti majú šancu vytvoriť ekologické logo pre EÚ

Študenti dizajnu a umenia majú šancu vytvoriť ekologické logo pre celú Európsku úniu. Európska komisia vyhlásila súťaž na vytvorenie nového loga EÚ.

Generálne riaditeľstvo EÚ pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka pozvalo všetkých študentov dizajnu a umenia z 27 členských krajín EÚ do súťaže o ekologické logo. "Víťazné logo sa stane v júli 2010 oficiálnym logom, ktorým budú označené ekologické produkty v celej Európskej únii," informovala Lucia Žiláková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.
   
Nové ekologické logo EÚ bude povinné pre všetky predbalené ekologické produkty pochádzajúce z 27 členských štátov, ktoré spĺňajú podmienky na toto označenie. Okrem toho sa logo EÚ bude môcť používať aj na všetkých nepredbalených ekologických produktoch, ktoré pochádzajú z EÚ, alebo sú dovezené z tretích krajín, ich označovanie však nebude povinné.
   
Do súťaže sa môžu zapojiť všetci občania EÚ, ktorí sú zapísaní v niektorej inštitúcii vyššieho vzdelávania v odbore umenia alebo dizajnu so sídlom v EÚ. Budú vybrané tri víťazné návrhy. Autor návrhu, ktorý získa prvé miesto, dostane finančnú odmenu 6000 eur. Tvorcovia druhého a tretieho najlepšieho návrhu dostanú 3500 a 2500 eur. Návrhy loga je možné posielať cez osobitnú webovú stránku súťaže www.ec.europa.eu do 25. júna 2009.
   
Po uzávierke porota vyberie najlepšie logá, ktoré zverejnia na webovej stránke súťaže. "Všetci európski občania budú vyzvaní, aby pomohli vybrať víťazné logo prostredníctvom on-line hlasovania," uviedla Žiláková.

Zdroj:HN.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů