Pátek, 26. dubna 2024

Ekologické dny Olomouc 2009 budou zakončeny prvomájovým EKOJARMARKEM, VARHANNÍM KONCERTEM a VÍTÁNÍM PTAČÍHO ZPĚVU

Ekologické dny Olomouc 2009 budou zakončeny prvomájovým EKOJARMARKEM, VARHANNÍM KONCERTEM a VÍTÁNÍM PTAČÍHO ZPĚVU

1.5. 2009 Horní náměstí Olomouc

Občané, ekologická hnutí, humanitární organizace, informace o životním prostředí, řemeslníci a umělci. Informace o životním prostředí, odpadovém hospodářství, tradiční řemesla, alternativní životní styl, hudba, divadlo na nádvoří radnice, hry pro rodiče s dětmi.  

Jeden z mála jarmarků, kde lidská blízkost, um a tradice porážejí překupníky všeho druhu.  

Vyhlídka z radniční věže. Pro veřejnost pořádá prohlídky informační centrum v podloubí radnice od 10:00 do 15:30

Vyhodnocení soutěže škol ve sběru starého papíru „Volá tapír, třiďte papír“. Vyhodnocení soutěže, kterou podpořilo odpadové oddělení odboru životního prostředí MmOl, svoz odpadu zajišťovaly Technické služby města Olomouce a spolupráci se školami Sluňákov. Vyhodnocení proběhne v cca 10:30 před koncertem Tomáše Kočka. Vyhodnocení soutěže je také na www.slunakov.cz.

Divadlo Štěk Hranice hraje pro rodiče s dětmi na nádvoří radnice novou divadelní hru „Chytrá Trampolína a špatný doktor“. První představení je v 9 hodin. Následuje  CSS Klíč Olomouc a Divadlo My s představením „Requiem pro plast“.  Další představení budou opakovaně probíhat na přání diváků.

Vítání ptačího zpěvu. Pro ty co si přivstanou a přijdou na 6:10 k mostu přes Mlýnský potok v Řepčíně, mohou obdivovat a poznávat místní ptactvo a jeho rozličné hlasové projevy s průvodcem. A pak dojít na Ekojarmark.

Pořádá DDM Olomouc, www.upolin.cz.

Informace o programu MŽP ČR „Zelená úsporám“, který se snaží poskytnout dotace na zateplování domů a využití obnovitelných zdrojů energie pro domácnosti, rodinné domy, bytová družstva. Více informací bude zveřejněno na internetových stránkách Státního fondu životního prostředí, který zajistil

také financování nízkoenergetického domu v Horce nad Moravou: www.sfzp.cz.

KONCERT EDO 2009

9:30   Georges Valliére Music Band (JM Band)    10:30 Tomáš Kočko a orchestr

12:00 Hm…                                                               13:30 CAMAEL

15:00 Tam Tam Orchestra                                     16:30 Žamboši

18:00 IVAN HLAS TRIO                                        19:30 ASPM

• GEORGES VALLIÉRE MUSIC BAND dříve JM BAND. Sestava okolo matadora šumperského jazzu Miroslava“Mirsky“ Novotného si začíná získávat své posluchače díky svému nekomplikovanému přístupu k jazzové muzice a pohodové atmosféře, kterou vyzařují. Miroslav Novotný nar. 19. 5. 1968 v Šumperku, v hudebně velmi vyzrálé rodině. Odmalička byl veden k hudbě. Hře na klavír propadl ve svých sedmi letech a z vlastní iniciativy se propracoval k interpretaci standardní jazzové hudby. Je také zdařilým skladatelem a aranžérem. 10let účinkoval v šumperském pěveckém sboru, skupinách Rampa Music, Krásná práce, I.C.U., jazzovém Bio-Triu a v mnoha dalších. Jiří Válek nar. 9. 7. 1975 v Olomouci. Studoval hru na klasickou kytaru. Aktivně hraje na kytaru, mandolinu a kontrabas. V průběhu let vystřídal několik žánrů od vážné hudby přes bluegrass, folk, pop music, aby se nakonec našel v hudbě jazzové. Po boku M. Novotného a R. Ilka odehrál na kontrabas a kytaru množství vystoupení v klubech i na festivalech. Mezi nejposlednější patří vystoupení s Lesterem Jackmanem (USA), absolventem Berklee College of Music v Bostonu, hráčem na steel drums. Radim Ilek nar. 21. 4. 1974 ve Šternberku, je vyzrálým a univerzálním hráčem. Hře na bicí se věnuje od 17 let a měl možnost se prosadit v celé řadě hudebních seskupení a žánrů, např.: A.M. Úlet, Blues Party, Fingers. Pro jeho nesporné bubenické kvality je častým hostem na nahrávkách mnoha dalších skupin. Specializují se na hudbu J. Ježka.

• TOMÁŠ KOČKO α ORCHESTR patří k nejčastějším interpretům prvomájových koncertů Ekologických dnů Olomouc. Valašská world music inspirovaná moravskou písničkou. Tomáš Kočko vstoupil do povědomí širší veřejnosti s recitálem, ve kterém uvedl zhudebněnou poezii básníka Ladislava Nezdařila píšícího v dialektu beskydských horalů. Druhou významnou částí repertoáru je původní ohlasová tvorba inspirovaná zbojnickou tématikou, zvláště pověstmi a písněmi o Ondrákovi, legendárním hrdinovi beskydských hor. Vše doplňují nápadité úpravy tradičních moravských písní.  Zvuk kapely je akustický, poučený rockem, etnickou hudbou i jazzem. V roce 1999 vyšlo debutové CD Horní chlapci (Debut roku v časopise Folk a Country), následovaly CD Do kamene tesané anb Ondráš, Hodovnice, Do tanca (nominace Anděl 2003) a aktuální Poplór (2 měsíce v TOP 20 Europian World Music a Anděl 2006: Deska roku v kategorii world music. Tomáš Kočko spolupracuje s Těšínským divadlem a jako producent se podílel na vzniku etnometalového alba Relic Dances skupiny Silent Stream Of Godless Elegy. Nástrojové obsazení jeho orchestru tvoří: Tomáš Kočko (kytara, mandolína, koncovka, zpěv), Helenka Macháčková (zobcové flétny, dvojačka, housle, cimbál, vokály), Libuška Černá (viola, housle, vokály, zpěv), Petr "Tfaroch" Hladík (perkuse, cimbál, vokály) a Kamil "Medvěd" Tománek (kontrabas, vokály).

http://www.kocko.cz/

• HM… Říká se, že první koncert byl v roce 1994 v červenci v kulturní mecce Olbramově u Stříbra. Jméno Hm… vymyslel Marek Doubrava (kytary, piáno, zpěv). Poprvé uvedeno na pozvánkách na třetí koncert v sále u Piškota na Hanspaulce 10. února 1995. Repertoár se tehdy skládal z několika originálních písní, doplňovaných písněmi skupiny Vltava (Lodička, Prasátko) a jazzovými standardy. Nejarchivnější z živých nahrávek je záznam koncertu v Malostranské besedě z května roku 1995 pro studenty FAMU. Lehké krize z přemíry činností členů skupiny Hm… svým založením neprůbojné. Přesto přibývalo akcí i vlastních písniček. Na sklonku roku 1997 mělo být Hm uklizeno ke spánku a jako akt zakonzervování bylo nahráno CD "Ehm…" A stagnující Hm se hnulo z místa. Spolupráce s TataBojs, OTK a Oswald Schneider. Filip  Nebřenský  (basová kytara, dechové nástroje, zpěv) z Oswalda přispěl do sborového zpěvu a přinesl svoji malou a příčnou flétnu. Texty si Hm přestali psát. Zatím nejznámějším vlastním textem je Asi si umřu, které Marek  napsal pravděpodobně někdy večer, když nemohl usnout kvůli nějaké holce. Začali hledat texty v básnických sbírkách G. Apollinaira, F. Gellnera, J. Nerudy, J. Ortena, J.A.Rimbauda, A. Sovy, J Seiferta, F. Šrámka, J. Wolkera a J. Zábrany. Noc plná tajemství je v originále "Panenství" od Víta Kremličky. Velkou část písňových textů Hm okupuje svým talentem Petr Kotouš, zkráceně Kotouš. V raných dobách Hm hrál Marek kromě Hm a TataBojs společně s Kotoušem také ve veselém duu Billy a Kid - duu naprosto bez ambicí, které vlastní nepozorností postoupilo do celostátního kola trampské PORTY. Říká se, že o tom ve světlé chvilce rozhodl Wabi Daněk. Filip na zkouškách čím dál tím víc mluvil do toho, jak by měly vypadat písničky. V té době si také speciálně pro Hm pořídil miniklarinet "chalimeau" a začal si přisvojovat i roli basisty. Tak dlouho se nenápadně angažoval, až byl přijat za stálého člena. Vzápětí ovšem dostal vyhazov, neboť nechtěl kvůli Hm opustit manželku (byť na jednu noc!). Řekli mu, že ho vezmou zpátky, když si vylomí přední zub, což udělal. Chvilka bez bubeníka byla zaplněna a přišel Tomáš Rejholec (bicí,podobné nástroje, výkřiky). Zhruba od zimy roku 2001 je Hm čtyřčlenné. V roce 2004 vydali album Oběd. Čtvrtým členem kapely je Viktor Ekrt (housle, basová kytara, zpěv), který tak umožňuje dynamické rozpětí kapely od pianissima až po forte fortissimo. Občas některá ucha zaslechnou folk, rap, šanson, garage, jazz či šraml. Diskografii skupiny tvoří CD: hm… …ehm, …to by mohlo být zajímavé a Oběd. Nejnověji pak Plán na zimu. Jsou to lehkost a hravost ve slovu i hudbě, vyvinutý smysl pro vystižení obrazu, slova, atmosféry, také určitá poťouchlost a chuť experimentovat s výsledným tvarem, vlastnosti, které dávají Hm... tak ojedinělý výraz.

http://www.skupina.hm/

• CAMAEL. Hudební sdružení vzniklo spojením dívčího vokálního tria "Triny" a kvinteta instrumentalistů pohybujících se v nejrůznějších hudebních žánrech, od vážné hudby po jazz a muzikály. Všechny umělce spojuje nadšení a vášeň pro tradiční lidovou hudbu - především moravskou, slovenskou a romskou. Repertoár CAMAEL se skládá z moravských písní milostných ze sbírky "Moravské národní písně" Františka Sušila, pocházející z roku 1860 a sbírky "Nové národní písně Františka Bartoše", pocházející z roku 1882 a ze slovenských písní z oblasti Těrchové a Topolčan, sebrané samotným Leošem Janáčkem a jeho spolupracovníky Františkou Kyselkovou a Hynkem Bímem. Zaznívají též rómské písně předávané po generace pouze ústní tradicí a zde zaznamenané přímo spoluautorkou projektu, zpěvačkou a vedoucí vokální skupiny Triny Ivetou Kováčovou. CAMAEL zpívá i písně žertovné a pijácké, připravuje písně z oblasti zahraniční lidové hudby. Základem aranžmá písní je motivická práce s původním zápisem melodie, či pouze s její částí - melodické nebo rytmické prvky jsou rozvíjeny ve stylu klasické kompozice a podloženy neobvyklou harmonizací (používání archaických modů, pentatoniky) a rytmizací (nerovnoměrné rytmy) vycházející ze stylu prastaré tradice hudeckých kapel. Autorem základní kostry instrumentálních aranžmá je Pavel Fischer (housle, zpěv, primarius Škampova kvarteta). Celkový zvuk je pak dotvářen všemi členy sdružení: Martin Kaplan (housle, zpěv), Josef Fiala (viola, zpěv), Jiří Zelba (hoboj, anglický roh, zobcová flétna, viola, zpěv), František Raba (kontrabas, zpěv, Nerez, KOA, …), Camilo Caller (perkuse, Laura a její tygři, uznávaný studiový hráč). Značný prostor je též ponechán improvizaci. Podoba vokálního trojhlasu je převážně dílem Ivety Kováčové. S ní zpívají Dagmar Podkonická a Jana Procházková.

http://www.camael.cz/

• TAM-TAM ORCHESTRA vznikl v roce 1999. V současnosti skupinu tvoří sedm muzikantů. Kapelník Miloš Vacík hraje na speciálně sestavenou bicí soupravu, etnické bicí nástroje, perkuse a zpěv. Zpěvačka a tanečnice Tereza Petrášová kromě zpěvu také hraje na cavaqinho a perkuse všeho druhu. Martin Kreuzberg a brazilská perkusistka Flavinha Torga Fernandes Pinto z Rio de Janeira obohacují rytmy o velké množství afro-brazilských a kubánských bicích nástrojů. Rytmickou sekci doplňují kytarista Jakub Hlobil a basista Martin Drahoňovský, na trubku a perkuse hraje Radim Knapp. Na koncertech se divákům představí velké množství perkusí, bicích nástrojů z celého světa a jsou chvíle, kdy bubnuje celá kapela. Celá tato formace hraje taneční, groovovou hudbu vycházející z etnické hudby, world music. Kapela čerpá mimo jiné z brazilských, kubánských a afrických rytmů. V roce 2000 vyšlo první CD Tam-Tam Orchestra plné rytmů brazilské samby, včetně rytmů kubánských a afrických.V květnu 2005 vyšlo druhé CD Rytmikon u vydavatelství Warner Music CR pod producentským dohledem Dušana Neuwertha. Na rozdíl od sambového debutu Tam Tam Orchestra z roku 2000 přínáší Rytmikon jednu zásadní změnu. Tou je výrazný příklon od instrumentálních skladeb k písničkám, kde nechybí ani české texty. Koncert Tam-Tam Orchestra je strhující podívaná.

www.tamtam-orchestra.cz

• ŽAMBOŠI. Jan Žamboch a Stanislava Žambochová (roz. Brahová) ze Vsetína působí na vlnách českého folku jako nečekané zjevení z čistého nebe. Po několika letech v ústraní se v dubnu roku 2002 vrátil na folková pódia a už o dva měsíce později se jejich Pravda o múzách stává jednou ze stěžejních písní sampleru Zahrada písničkářů 2002. Hudební kritikové i kolegové písničkáři začali zajímat o mladého vsetínského lesníka, kterého provází pověst velmi schopného kytaristy. Písně Žambochů nelze zařadit striktně do škatulky folk, dalo by se spíše hovořit o folk-jazzu. Žamboši hrají na mnoha letních festivalech (Zahrada, Folková růže, Folkový lok, Plumlovský dýchánek, Valašský nákyp, Prázdniny v Telči a další). Psali o nich uznávaní publicisté (Jiří moravský Brabec, Tomáš Hrubý, Josef Vančura či Vladimír Konopas). Žamboši se stali vyhledávanými hosty svých zavedenějších kolegů. Do svého pravidelného programu si je pozval brněnský písničkář Ivo Cicvárek a také pražská Martina Trchová. Postupně stanuli na pódiích též jako předskokani Petra Sedláčka, skupiny Jablkoň či Pavla Žalmana Lohonky. Dělili se o večery s Radůzou a pokřtili CD skupině Hrachokout. Jejich CD To se to hraje… vyhrálo Anděla 2006 v kategorii FolkαCountry. Od léta 2006 s nimi vystupuje jako stálý host třetí doprovodný hráč - djembista Jiří Nedavaška.

http://www.zambosi.cz/

• IVAN HLAS TRIO. Skupinu tvoří Ivan Hlas - kytara, zpěv, Jaroslav "Olin" Nejezchleba - violoncello, mandola, kytara, tamburína, zpěv, pohybové kreace baletního charakteru:-). (*1960) Narodil se v Kyjově. Cellista, baskytarista, příležitostný hráč na mandolu a další strunné nástroje. Po absolvování brněnské konzervatoře působil a působí ve skupinách Marsyas, Etc..., ČDG (Vladimír Mišík), Blues Session, Růžový brejle, Njorek. Norbi Kovács - kytara, zpěv. (*1968) Narodil se v Šale na Slovensku. Po prvních muzikantských zkušenostech se v roce 1992 odstěhoval do Prahy. Prošel mnoha kapelami jako Stará cesta, Red Wine, Plazma, spolupracoval s řadou interpretů, zejména s písničkářkou Radůzou. Věnoval se i pedagogické činnosti. Je členem skupiny Lokomotiva a hostuje u kapely PH 5.5. Věnuje se i hudbě filmové a scénické.

www.ivanhlas.cz

• ASPM je hudební skupina založená roku 1984 Janem Spáleným, Petrem Kalandrou a Františkem Havlíčkem. ASPM (Amatérské sdružení profesionálních muzikantů) dnes hraje ve složení: Jan Spálený (zpěv, kornet, piano), Michal Gera (křídlovka, trubka, zpěv), Radek Krampl (vibrafon, zpěv), Filip Spálený (tuba, baskytara), a Filip Jeníček (bicí). Diskografie: Pořádný blues (1987), Hotel Štístko blues (1989), Vytopená dáma (1989), Havran (1991), Ještě jednou si vrznout (1993), The Best Of Jan Spálený (1995), Průhlednej chlap (1995), Live – ASPM Na Petynce 1990 (1998), …až srdce usedá (1999), Teď bych to udělal líp (2001), Má vina (2002), Zahrada v dešti (2007).  Blues černější než černý je nutně podezřelý. A tak je to se vším…

http://www.ceska-hudba.cz/janspaleny/

So 2. Květen  20:00                                                  Chrám Svatého Michala

VARHANNÍ KONCERT

GIOVANNI CLAVORA-BRAULIN

A ZUZANA JANÁČKOVÁ

Slavnostní zakončení programu EDO

s pozváním k poslechu ptačího zpěvu druhý den ráno.

PROGRAM

G. F. Haendel, 1685–1759: Preludium a  fuga C Dur.

J. S. Bach, 1685–1750: Passacaglia c mol BWV 582. Actus Tragicus BWV 106: Sonatina. (G.C.B.)

G. Merkel: 1827–1885: Sonáta d mol op. 30.  Allegro moderato – Adagio – Allegro con fuoco.

V. Petrali  1832–1889: Andante per l’Elevazione. Sonáta c mol. (Z. J.),

P. Eben 1929–2007: Labyrint světa a ráj srdce: I. Prolog. (G. C. B.),

J. Langlais 1907–1991: Double Fantaisie.

Zuzana Janáčková je významná slovenská umělkyně žijící v zahraničí. Od roku 1989 trvale působí v Itálii. Vliv na její kariéru mělo získání ceny poroty na významné varhanní soutězi Franze Liszta v Budapešti v r. 1988. Pravidelně koncertuje v Itálii a na Slovensku. Představila se také posluchačům v České republice, Německu, Španělsku, Velké Británii a Švédsku. Aktivně spolupracuje se Slovenským institutem kultury při Slovenském velvyslanectví v Římě. Věnuje se i pedagogické činnosti. Ukončila studium hry na varhany u prof. Irmy Skuhrovéj na Konzervatoři v Bratislavě ( najlepší absolventka roku 1985)  a s vyznamenaním v roku 1989 u Dr. Ferdinanda Klindy na Hudobní fakultě VŠMU. Je absolventkou římského konzervatoria “Santa Cecilia” v odboru varhan a varhanní kompozice v roku 1992. Zúčastnila se interpretačních kurzů vedených významnými varhanními umělci: prof. Hans Haselbock, José Gonzales Uriol, Kamiel D’Hooghe. Je varhanistkou v kostele  SS. Gioacchino e Anna v Římě.  

Giovanni Clavora’ Braulin, italský varhaník a muzikolog posobící v Římě. Je profesorom hry na varhany a varhanové kompozice na státní konzervatoři “Luigi Cherubini” ve Florencii. Jeho koncertní repertoár zahrnuje díla od renesance až po současnou tvorbu se zvláštním zřetelem na varhanní díla J. S. Bacha a na italskou, francouzskou a německou varhanní literaturu romantizmu a 20. století. Odborně sa formoval na římské konzervatoři “Santa Cecilia”, kde získal diplomy v odborech klavír, varhany a varhanová kompozice, polyfonní hudba a dirigování sboru. Paralelně ukončil s vyznamenáním a cum laude humanitné studium na univerzitě “La Sapienza” v Římě v odboru klasické literatury – hudební vědy. Zúčastnil se mnoha interpretačních kurzů a odborných seminářů v Itálii, Švýcarsku a Belgii. Je vítězem vícero varhanních soutěží (Venezia - Noale 1982, 1984; Bari 1985, Mechelen -  Belgie 1988). Uskutečnil nahrávky pre itakský rozhlas a televizi, kanadský rozhlas a slovenský rozhlas a televizi. Odehrál koncerty na mnohých významných mezinárodních varhanních festivalech. Výjimečné vzpomínky má zejména na recitál při příležitosti životního jubilea významného hudebního skladatele Petra Ebena v Praze a festival při příležitosti inaugurace restaurovanýho Hildebrandtových varhan (kolaudovaných J. S. Bachem v r. 1746) v německém Naumburgu. Spolupracuje a uveřejňuje články v odborných hudebních časopisech. Je autorem “Dějin církevní hudby v Římě” od r. 1300 až do r. 2000, publikovaných na CD Rom při příležitosti “Jubilejního roku 2000”. Je spoluzakladateleom varhanní společnosti  “Associazione organistica del Lazio” a umšleckým ředitelem festivalu “Le Ore dell’Organo”, nedělních koncertů v kostele San Marcello al Corso v Římě a mezinárodního varhanního festivalu vo Vaste.

Účinkující umělci jsou manželé od roku 1989. Koncert pro olomoucké publikum připravil olomoucký varhaník Petr Planý, který již mnoho let spolupracuje se Sluňákovem na organizaci varhanních koncertů EDO.

Pá 1 a Ne 3. května                                                                                     Olomouc

VÍTÁNÍ PTAČÍHO ZPĚVU – DAWN CHORUS DAY

Tradice Vítání ptačího zpěvu vznikla v roce 1983 v Birminghamu, kde ornitologové pořádali první neděli v květnu symbolické vítání ptačího zpěvu. Milovníci ptactva se teď v mnoha zemích světa ještě před rozedněním scházejí, aby se zaposlouchali do zvuků přírody. Dalekohled a snídani sebou.

1.5.                        6:10                                   sraz  u mostu přes Mlýnský potok v Řepčíně

Možnost obdivovat ranní přírodu dobře známých lokalit na severu Olomouce s poznáváním ptactva a jeho rozličných zvukových projevů. Pořádá DDM Olomouc.

3.5.                        8:00         sraz Žižkovo náměstí před budovou Pedagogické fakulty UP

Ornitologická procházka olomouckými parky s posloucháním živého ptačího zpěvu (a také nahrávek) a ukázkou odchytu a kroužkování ptáků. Dalekohled a svačinu s sebou. Exkurzi povede Jaroslav Koleček (j.kolecek@email.cz). Pořádáno ve spolupráci s Hnutí DUHA Olomouc.  

VÝSTAVY EDO 2009

Út 7. duben – Čt 30. květen                                        Galerie Caesar Olomouc

ZBYNĚK SEDLECKÝ

Samostatná výstava posledních obrazů absolventa brněnské FaVU (prof. J. Načeradský) a pražské AVU (prof. J. Sopko) Zbyňka Sedleckého (1976, Ostrava). Výrazný představitel malířské generace narozené v 70. letech. Tématem maleb Zbyňka Sedleckého je městská krajina v těch podobách a formách, které se rodily v dobách, kdy šedá ovládala vše — od paneláků až po špatně střižená saka – a splývala v jedno od Ostravy po Bukurešť. V  nejnovějších obrazech opouští městkou krajinu, objevuje se lidská figura zasazená v přírodním prostředí i úsporná barevnost je nahrazována barevnými akcenty.

Po 20. duben – St 20. květen                             Té & café Kratochvíle, Sokolská 36

THE ANIMAL THAT THEREFORE I AM

JANA KASALOVÁ

Projekt Jany Kasalové s názvem „The Animal That Therefore I Am“, se zabývá pojmem “zvíře” a proměny v něj, zkoumá hranice mezi člověkem a zvířetem, aby dospěl ke stavu vzájemného svazku a splynutí nestejnorodých těl a myslí. Všeobecně vzato: “Co je zvíře? Co to znamená? Kdo to je? Komu a čemu náleží? Koho řadíme pod tento jednoznačně chápaný pojem, který tak lehkovážně označujeme slovem zvíře? Kde je hranice mezi člověkem a zvířetem? Pojem zvíře zvolil člověk jako určení pro „ty ostatní“ a sám se učinil nadřazeným. Zvíře ve své podstatě neexistuje odděleno od člověka žádnou dělicí čárou. Je nutné postavit se tváří v tvář existenci žijících bytostí, jejichž množství nelze shromáždit do jednotky animality, která je jednoduše protipólem lidskosti. Stávání se zvířetem” jak ho popsali Deleuze a Guattari, je radikální proměna. Není to zvíře, které se polidšťuje, je to lidská bytost, která se animalizuje, nebo lépe řečeno je to on, kdo si je vědom své animality jako nezbytné podmínky vyváženého bytí. Zvířecí charakter lidské bytosti je podmíněn iracionalitou. Ale co přesně znamená nerozum ve světě, kde to nejlepší ze všech možných rovnováh dává právě zvíře a ne vlastní lidská bytost? Podle slov Deleuze a Guattariho, stávání se zvířetem není proměna sama o sobě, je to spíše kontaktní bod, „symbiózy“ a „spojenectví“. Z této proměny nevzniká nic jiného, než je proměňovaný sám. To, co je skutečné, je stávání se sám sebou.

Po 6. duben – Ne 31. květen N                     ízkoenergetický dům Sluňákov v Horce n. M.

KRAJINA VE MĚSTĚ

Výstavní soubor představuje autorské fotografie v široké škále pojetí městské krajiny. Je výsledkem Letní fotografické dílny, kterou realizovalo výtvarné oddělení DDM Olomouc v srpnu 2008 pod vedením odborných lektorů (Ing. Vladimír Janek, Bc. Petr Willert).

V roce 2009 bude na tuto dílnu navazovat projekt krajina „Litovelské Pomoraví“ a informace o něm budou na www.ddmolomouc.cz nebo www.slunakov.cz.

Po 6. duben – Ne 10. květen                                                           Galerie DDM Olomouc

SVĚT STROMŮ A KVĚTIN

Výstava výtvarných prací dětí a mládeže spojená s tradiční soutěží „Poznej a chraň“, kterou pořádá Dům dětí a mládeže v Olomouci. Vernisáž oceněných prací proběhne v úterý 7.4. v 16.00 hod.

Po 27. duben – Čt 30. duben Ekoporadna Hnutí Duha Olomouc (Dolní n. 38)

MODERNÍ LÁTKOVÉ PLENY

Výstava k mezinárodní kampani na podporu používání látkových plen „Týden opravdových plen“.

Vždy od 13 do 17 hodin. Ve středu 29.4. v 16 hodin beseda Bezplenková komunikační metoda. Pořádá Hnutí Duha Olomouc.

Víte, že existují moderní látkové pleny, jejichž používání je velmi podobné používání jednorázových plen? Moderní látkové pleny se nevyvařují a nežehlí? Dítě v jednorázových plenách vyprodukuje během svého plenkového období cca 1 tunu odpadu? Látkové pleny jsou pro Vaše dítě zdravější? Chcete produkovat méně odpadu? Ppoužívat plenky přátelsky k životnímu prostředí? Mít čistou přírodu i svědomí?

Bazárek látkových plen – máte látkové pleny, které už nepoužíváte a myslíte, že by mohly ještě dál sloužit? Přineste je během pondělka 27.dubna do ekoporadny Hnutí DUHA Olomouc. Chcete plenky z druhé ruky? Navštivte výstavu.

VÝTVARNÁ SOUTĚŽ EDO 2009

POZNEJ A CHRAŇ: SVĚT STROMŮ A KVĚTIN

DDM OLOMOUC vyhlašuje u příležitosti EDO 2009 24. ročník výtvarné soutěže.

Do soutěže jsou přijímány práce všech technik formátu A2, A3 nebo A4.

Soutěžní kategorie: do 6 let, 7 – 8 let, 9 – 10, 11 – 12, 13 – 14, 15  - 16 let.

U každé práce uveďte jméno, věk a adresu autora. Práce zasílejte do 20.3.2008 na adresu: DDM Olomouc, OPřV, tř. l7. listopadu 47, 771 74  Olomouc 1.

Práce dětí budou vystavené v galerii DDM, tř.17. listopadu 47 od 6.4. do 10.5. 2009

Vernisáž výstavy s oceněním nejlepších prací proběhne 7.4.  2009 v 16.00 hodin.

Soutěžní práce se poštou nevrací. Po domluvě možné osobní vyzvednutí po ukončení výstavy. 

Ubytování na program besed  (23.4. - 26. 4) EDO 2009 na Sluňákově:

160,- Kč za postel a 50,-Kč za přespání na vlastní karimatce a ve spacáku.

Nutno se objednat: jana.vyhnakova@slunakov.cz, 585378345 

Změny programu pravděpodobné.

Vždy aktuální program a další informace na:

WWW.SLUNAKOV.CZ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů