Pátek, 19. dubna 2024

Úklid šetrný k přírodě i peněžence

Úklid šetrný k přírodě i peněžence

Každý byt, dům, chata či chalupa potřebuje úklid. A úklid znamená i hromadu čistících prostředků. Znáte to - jedna lahvička je na koupelnu, jedna na kuchyňskou linku. Jiná na WC a další na podlahu. A ještě taky něco na okna. A máte-li dvě domácnosti (například byt a chatu) může se nákup těchto prostředků i dost prodražit. Jsou ale všechny potřeba? Co to pro jednou zkusit trochu jinak? Jak? Spojením moderních úklidových doplňků a moudrostí našich babiček.

Chcete-li tedy zkusit uklízet jinak, šetrněji k vaší peněžence i  přírodě, doporučuji koupi mikrovláknových (švédských) utěrek. Vyrábí se v několika velikostech a typech. Jednu budete potřebovat v kuchyni, jednu v koupelně a jednu na prach. Na prach stačí jemná, úplně obyčejná. Na kuchyň a koupelnu si pořiďte o něco pevnější a drsnější. K dostání bývají i speciální sety – například kuchyň, koupelna, okna. Nemáte-li speciální mop, pořiďte si ještě mikrovláknový hadr na podlahu.

Tyto utěrky totiž mají schopnost odstraňovat nečistoty sami o sobě, bez použití čisticích prostředků. Důležité je pracovat s dobře vyždímanou utěrkou, mokrá ztrácí svoji účinnost.

Po použití utěrky vždy dokonale vymáchejte, v případě velkého znečistění vyperte spolu s prádlem a usušte.

Máme-li příliš tvrdou vodu a vápenaté usazeniny odolávají, připravte si domácí čistič. Postačí vám zahřátý ocet či kyselina citronová rozpuštěná v hodně teplé vodě. Roztokem naplňte starou postřikovací láhev, místo postříkejte a nechte působit. Stejným roztokem se zbavíte i rezavých skvrn kolem vany či ve sprchovém koutu. Doba působení je sice delší než u moderních prostředků, ale zase chráníte životní prostředí.

Snad jen v případě záchodových mís je na místě použití standardních úklidových prostředků na WC. Dají se ale koupit biologicky odbouratelné. Všechny členy domácnosti naučte používat záchodovou štětku a zavírat mísu. Vápenité ani močové usazeniny pak nebudou na stěnách WC tolik ulpívat.

Prach a lehké znečistění hladkých povrchů – laminátové podlahy, linoleum, dlaždice apod. jsou dobře odstranitelné jen vlhkým mikrovláknovým hadrem na podlahu. V případě většího zašpinění přidejte do vody ocet. Teprve při nadměrném zašpinění zvolte čistící prostředek. Pozor na správné dávkování – při použití více prostředku může podlaha klouzat nebo naopak lepit. Voskované nebo olejované dřevěné podlahy uklízejte jen vlhkým hadrem, při větším zašpinění se poraďte s odborníkem.

V kuchyni si s hrubší mikrovláknovou utěrkou vystačíte s horkou vodou, octem a trochou přípravku na mytí nádobí v případě velkého znečištění. V případě pečící trouby si ale stejně asi pořídíte nějaký silnější prostředek. Hledejte co nejšetrnější k životnímu prostředí.

Také na mytí okem se dá použít roztok octa. Docílíte stejného lesku jako s drahými přípravky. Nejdříve okna zbavte hrubých venkovních nečistot, třeba vodou s trochou prostředku na mytí nádobí. Potom okno postříkejte octovou vodou a vyleštěte za pomocí mikrovláknové utěrky. (Naše babičky používaly na leštění oken staré noviny. Zkusila jsem to, ale tiskařská barva mi ulpívala na okenních rámech.) V poslední době se také na mytí oken prosazuje dvoustranná rukavice. Na jedné straně má "tlusté chlupy" a druhá strana je hladká. Chlupatou stranou rozetřete octovou vodu a hladkou stranou okno přeleštíte.

Při všech druzích úklidu nezapomínejte na sebe. Ruce chraňte rukavicemi. Po skončení úklidu ruce umyjte jemným mýdlem a nezapomeňte použít regenerační krém.

Autor: Renáta Rumlová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů