Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Strany vetovaly kandidáty Fischera na ekonomické ministry - V pozadí je souboj o státní zakázky.
Klíčový souboj je především o ministerstvo financí, a to kvůli rozběhnuté privatizaci ČSA a víc než stomiliardové "zakázce století" na likvidaci starých ekologických škod. Na ní mají zájem největší finanční skupiny v zemi.
O zakázku se uchází mimo jiné i skupina JaT. K ní má blízko původní ministerský kandidát ODS Tomáš Uvíra. Je přítelem jednoho z klíčových manažerů JaT Dušana Palcera. Z postu ministra financí by řídil průběh výběrového řízení.

Nečekaný poznatek o vlivu znečištěného vzduchu na rostliny má dopady i na boj s globálním oteplováním.
Znečištěné ovzduší zcela jistě nesvědčí našim plicím. Rostliny si v něm však vedou překvapivě dobře. Zjistil to mezinárodní tým vědců vedený Linou Mercadovou z univerzity v Curychu.
„Celkem nečekaně se ukázalo, že znečištění atmosféry zvýšilo v období od roku 1960 do roku 1999 celkovou produkci rostlin na Zemi o celou čtvrtinu. Když vezmeme v úvahu všechny další faktory, tak to znamená, že se do půdy uložilo o deset procent více uhlíku,“ shrnula Lina Mercadová výsledky studie, kterou zveřejnil prestižní vědecký týdeník Nature.

ZLÍN - Výstava nejlepších prací vzniklých v rámci soutěže Poznej a chraň je k vidění na terase Baťova mrakodrapu v 16. etáži. Soutěž je určena žákům 4. – 7. tříd základních škol a víceletých gymnázií, kteří mají vztah k přírodě, a již pojedenácté ji letos uspořádalo zlínské sdružení Ekocentrum Čtyřlístek. Téma letošního ročníku znělo “Voda ve Zlínském kraji”.
Žáci měli za úkol na dané téma v tříčlenných týmech vypracovat plakát ve formátu A2. Způsob vypracování byl zcela na fantazii žáků. Návštěvníci si mohou nejlepší práce prohlédnout až do 10. května, kdy bude výstava v krajském sídle ukončena.

V pondělí 4. května 2009 se na stránkách www.zelenausporam.cz otevřou Seznamy odborných dodavatelů (SOD) a Seznamy výrobků a technologií (SVT), tedy před 30ti denní lhůtou určenou na administraci žádostí. „V systému je momentálně několik set úplných registrací," říká Irena Plocková, vedoucí odboru GIS SFŽP. „Celkově se zapisuje okolo 4 tisíc firem, zájem je obrovský, ale naprostá většina žádostí je ještě ve stádiu rozpracovanosti. Prosíme tedy dodavatele, aby své registrace urychleně dokončili," dodává Irena Plocková.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů