Pátek, 29. března 2024

Mostecká uhelná vláda

Mostecká uhelná vláda

Nová vláda je tu. Autor neznámý

Je to vláda, ve které je nejvíc bývalých komunistů, co kdy v českých vládách bylo. Čtyři. Včetně premiéra Jana Fischera.

A, což je podstatnější, je to také vláda, jejíž zrod pravděpodobně ovlivnily různé ekonomické zájmy.

Jsou to dvě nejdůležitější zprávy o kabinetu, který včera premiér Fischer definitivně sestavil.

Mostecká uhelná vláda

Je pochopitelné, že si strany hlídají, kdo bude ministrem financí a průmyslu. A zhruba od minulého volebního období strany také velmi stojí i o post ministra spravedlnosti (jak ukázala například kauza vicepremiéra Jiřího Čunka).

Ale míra hysterie, kterou předvedli lídři ODS i ČSSD, když si Fischer chtěl prosadit svou, byla až nezvykle vysoká. Mirek Topolánek i Jiří Paroubek neunesli, když si premiér Fischer minulý týden vybral vlastní kandidáty na tyto posty. A to Topolánek ještě na konci dubna tvrdil, že Fischer je "za tu vládu plně odpovědný".

Fischer minulý čtvrtek oznámil, že nechce za ministra financí Tomáše Uvíru, kterého mu nadiktovala ODS, a navrhl prezidenta svazu průmyslu Jaroslava Míla.

Topolánek i Paroubek ho svorně odmítli a pohrozili, že kvůli tomu jejich poslanci nedají vládě důvěru. Fischer vzdoroval jen den a pak oběma stranám částečně ustoupil. Výsledkem jsou úplně noví ministři financí a průmyslu.

Mnohem zajímavější ale jsou věty, které kolem celé věci padly jak z úst politiků, tak i neoficiálně z úst lidí stojících v pozadí. Různých poradců, některých poslanců a lobbistů. Jasně naznačují, že se nehrálo o to, jak je který kandidát schopný, ale o to, čí ekonomické zájmy může prosazovat.

Míl, prezident svazu průmyslu a Fischerův kandidát na ministra financí, po svém odmítnutí řekl: "Hledal (Fischer) lidi vnitřně svobodné, kteří nejsou angažováni v žádných vlivových finančních či jiných ekonomických skupinách."

Ještě před tím samotný Topolánek naznačil spojitost mezi hledáním nových ministrů a děním kolem společnosti Mostecká uhelná. Její bývalé manažery vyšetřuje švýcarská prokuratura. Politici mají v rukou také rozšiřování těžebních limitů, což je pro firmu životně důležitý proces.

"Mostecká uhelná společnost, to je pěkný balíček peněz, který visí ve vzduchu, který šetří švýcarská prokuratura, naštěstí ne česká policie," řekl před časem Topolánek v souvislosti s novou vládou.

Zatím to nelze považovat za zaručené zprávy, ale řada lidí ze zákulisí obou největších politických stran v neformálních rozhovorech vedle toho zmiňuje také zájmy polostátního energetického gigantu ČEZ. Nebo také zájmy firem, které se chystají získat část "zakázky století" na likvidaci ekologických škod za 115 miliard.

Fischer v úterním rozhovoru pro HN odmítl, že by lobbistickým tlakům podlehl. Celé sestavování jeho vlády ale probíhalo naprosto uzavřeně, Fischer ani hlavní političtí lídři (kteří mu nadiktovali většinu jmen i základní mantinely pro jeho vládnutí) nepodávali za celou dobu žádné informace. I proto působí zmíněné nepotvrzené informace docela silně.

Vítězové a poražení

Včerejším dnem - sestavením nové vlády - také končí celkem vzácná spolupráce ODS a ČSSD. Obě strany se i přes jisté komplikace dohodly na Fischerově vládě a sjednotily i balík protikrizových opatření. Kdo z nich na celé vládní operaci vydělal?

Topolánek a ODS se vyváží z toho, čemu se říká "vládní odpovědnost". Ta před volbami často stranám ubírá hlasy. Jako vládní strana by ODS dělala v době krize nepopulární kroky.

Paroubek celým tahem s novou vládou a předčasnými volbami také získal. Už teď průzkumy ukazují, že se preference ODS nezvyšují. Před pádem vlády rostly hlavně díky předsednictví Evropské unii.

Protože jsou předčasné volby relativně brzy, na podzim, může se Topolánek přece jen na vlnce popularity dané předsednictvím ještě trochu svézt.

Tance kolem nové vlády Paroubkovi nahrály ještě v jedné věci. Alespoň pro tyto dny se pozapomnělo na to, že na konci března starou vládu shodil.

ODS i ČSSD získaly pro příštích pět měsíců dočasné vlády jistý vliv na řadu resortů, kde mají "své" ministry. V Lidovém domě se například upřímně radují, že obsadili ministerstvo vnitra. Paroubek se totiž otevřeně bál, že kdyby bylo v rukou ODS, objevila by se před volbami nová "Kubiceho zpráva".

Prohrálo Česko. Svoji pověst v Evropě. Po pádu vlády přestali do Česka jezdit ministři zemí Evropské unie na důležitá jednání. Předsednictví se nakonec zapíše spíš jako taková krátká podivná epizoda. A je tu otázka, jestli nepřijde ještě větší prohra. Záleží ovšem na tom, jestli si dočasná vláda poradí se sílící ekonomickou krizí.


AUTOR: Jan Kubita
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů