Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Akce skupiny ČEZ "Šrotovné na bílou techniku" vyvolala od 10. 4. velkou publicitu, heslo "bílé šrotovné" má k 30. 4. podle Newton Media Search téměř 400 výskytů. Reagují i další obchodníci, jako Expert Elektro, který nepožaduje po zákaznících doklad o ekologické likvidaci starého spotřebiče nebo jeho odevzdání. S odkazem na akci ČEZu připravili akce i další prodejci - např. kasa.cz v newsletteru srovnávala vlastní ceny a ceny s bílým šrotovným od ČEZu. Nabídku pro zákazníky společnosti ČEZ podporují až do poloviny června podlinkové aktivity, které zajišťuje agentura Mather Activation. Proběhl merchandising v místě prodeje, spotřebiče v kategorii A+ a A++ jsou označené magnetkami a polepy. Do prodejen Datart a Euronics zvou "ČEZmani", kteří vysvětlují mechaniku akce a radí, jak ušetřit za elektřinu. Ve spádových oblastech v blízkosti ČEZ center se pohybují promotýmy.

Maminky si okoukly ekologické pleny. Ty jsou k vidění v blanenském klubu Ratolest. Některé pleny se dají vyprat a použít znovu, jiné mohou maminky hodit na kompost. Děti si vyzkoušely také ekologické plavky.

Expert na bytovou problematiku ČSSD Ivan Přikryl včera varoval před čerpáním dotací z programu Zelená úsporám. Vyzval ministerstvo životního prostředí (MŽP), aby zveřejnilo doklad o notifikaci programu. Bez ní by neměli podle Přikryla lidé peníze z programu čerpat.

Nejen energetické štítky, nýbrž všechny reklamy, které propagují domácí spotřebiče jako ledničky nebo pračky, budou muset uvádět energetickou spotřebu výrobku. Tuto úpravu obsahuje legislativní návrh, který včera přijal Evropský parlament. Europoslanci v návrhu směrnice také doporučují daňové úlevy pro spotřebitele, kteří používají energeticky účinné a k životnímu prostředí šetrné výrobky. Tyto úlevy chtějí i pro průmyslová odvětví, která výrobky šetřící energii vyrábějí. Energetickou spotřebu výrobku by podle návrhu měly uvádět veškeré reklamní materiály k danému výrobku, tedy i technická propagační literatura, jako jsou příručky a brožury výrobce.

Nové sídlo společnosti Olympus v Přerově navrhla a nechala postavit společnost Tebodin Czech Republic jako úspornou, ekologickou budovu. Její energetická náročnost je oproti běžné výstavbě o dvě třetiny nižší, což znamená redukci emisí oxidu uhličitého o 918 tun ročně. Ušetří tak každý rok 490 tun uhlí spáleného v klasické tepelné elektrárně. Dvoupodlažní budova o celkové ploše 1600 čtverečních metrů byla dokončena posledního dubna.

Úřad Evropské komise pro spolupráci EuropeAid (AIDCO) uspořádal první aukci ekologických projektů. Konference s názvem „Aukční síň“ je originální iniciativa, která si za cíl klade nalézt možné dárce pro kvalitní projekty týkající se životního prostředí. Cestou k tomu má být setkání subjektů rozvoje (organizací občanské společnosti, výzkumných středisek atd.) a široké škály případných dárců: místních úřadů, členských států EU, jakož i nadací ze soukromého sektoru. Na akci bylo představeno 86 projektů zaměřených na ochranu biologické různorodosti, zachování lesů, podporu udržitelné energetiky a další témata.
Původně byla výzva EuropeAid míněna k financování projektů ze strany Komise. Zájem však byl tak veliký, že 86 projektů nemohlo získat prostředky kvůli rozpočtovým omezením. Proto dostaly projekty druhou šanci formou aukce.
Na konferenci se zaregistrovalo téměř 400 účastníků, mezi nimiž jsou zástupci univerzit, výzkumných nadací, mezinárodních organizací, nevládních organizací, agentur členských států EU, soukromých nadací a organizací soukromého sektoru.
Bude-li iniciativa úspěšná, Komise ji hodlá rozšířit na financování projektů v jiných tematických programech.

Účastníci maratonu pomohou lidem i přírodě
Praha  - Maratonský víkend v Praze se ponese také ve znamení charitativních ak­cí.
Běžci pomohou rozšířit Alej národů, která se táhne územím Rakouska, České republiky a Polska. Každý účastník si za 200 korun může adoptovat jeden „strom života“.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů