Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ekonomická krize má nepříznivé dopady také na ochranu přírody na Děčínsku. Méně peněz na program péče o krajinu dostane národní park České Švýcarsko a s nižším rozpočtem bude hospodařit i Chráněná krajinná oblast Labské pískovce.

Nejlepší moderní evropskou stavbou byla vyhlášena Opera v Oslu. Architekti se soustředili i na ekologický provoz Opery, což vzhledem k tomu, že jde o největší moderní stavbu v zemi, nebylo jednoduché. Řešení našli nejen ekologické, ale i elegantní: bílá budova je na jižní části pokryta 300 metry čtverečními solárních panelů, které nejen zajišťují vytápění a klimatizaci, ale díky barevnému kontrastu dodávají stavbě švih.

Koryto a břehy řeky Berounky vyčistila v sobotu stovka dobrovolníků při čtvrtém ročníku tradičního čištění řeky. Čistil se úsek od Zvíkovce do Roztok na Křivoklátsku. Dobrovolníci sesbírali 12 kubíků odpadu, tedy asi čtyři plné kontejnery. Našli zejména pet lahve, kusy igelitu a polystyrenu, ale i několik bot, dětský pekáč na sníh, židle a zbytky venkovního záchodu. Poprvé akci nepořádal Středočeský kraj, ale Obecně prospěšná společnost Rakovnicko, obce na Křivoklátsku a CHKO Křivoklátsko.

Generální ředitelství Evropské komise pro zemědělství a rozvoj venkova zve všechny studenty designu a umění z 27 členských států EU, aby se zapojili do soutěže o celoevropské logo pro výrobky ekologického zemědělství. V červenci 2010 bude vítězné logo zavedeno jako oficiální logo pro bioprodukty v rámci celé Evropské unie.

Evropský parlament schválil návrh na urychlení nízko-uhlíkové ekonomiky. Ekologické požadavky byly doposud omezeny na výrobky jako jsou kotle, ohřívače vody, počítače, televize nebo průmyslové ventilátory, nyní jsou požadavky rozšířené na všechny energetické produkty. Tento návrh je dalším krokem k vytvoření 'nízkouhlíkové' budoucnosti, jejímž základem je více ekologických inovací. Rozhodnutí otevře nové obchodní příležitosti, zejména pro malé a střední podniky.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů