Pátek, 29. března 2024

Také tisk spěje k trvalé udržitelnosti

Také tisk spěje k trvalé udržitelnosti
Nové ekologické technologie tisku se uplatní ve výrobě obalů a v potravinářství.

Vědomí, že při tisku tolik nezatěžujete naši planetu, sice může zahřát u srdíčka, pokud se však podíváme na problematiku z, řekněme, pragmatičtějšího hlediska, objeví se spousta otázek. Nakolik se důraz na ekologii odrazí v cenách materiálů? Jsou už ekologické technologie tisku prověřené v praxi, nebo bude nutné nějaký čas ladit nová workflow? A co kvalita?

Ekologické materiály jsou nepatrně dražší, to ale nemusí být v každém případě na škodu. Pozitivní vztah k životnímu prostředí lze totiž využít jako marketingovou výhodu a uplatnit jej ve své komunikaci, protože někteří zákazníci už ji začínají vnímat. Jistě, Česko je stále doménou co nejlevnějších řešení i za cenu nižší kvality. Některé, zejména nadnárodní, korporace však už začínají na ekologickou vstřícnost slyšet.

Navíc rovnice "ekologické rovná se dražší" neplatí ve všech případech. "Osobně vyšší cenu čehokoliv nepovažuji za nevýhodu. Každé zboží má svou cenu a v případě, že zákazník získává něco navíc, je na místě akceptovat i vyšší náklady. A v tomto případě je přidaná hodnota materiálu neoddiskutovatelná," uvádí k problematice cen ekologicky šetrných tiskových materiálů Richard Bachora, produktový manažer společnosti HSW Signall, která je mimo jiné nabízí.

Ekologickým trendům vychází vstříc nejen výrobci materiálů, ale také producenti technologií. Jednou z největších novinek, prezentovaných na letošním veletrhu Reklama, Polygraf 2009, byl například tiskový stroj HP L65500, využívající latexovou technologii tisku, která je šetrnější k životnímu prostředí. Společnost HP ji vyvíjela několik let a očekává její další velké rozšíření - mimo jiné i například v menších strojích.

Pozadu však nezůstávají ani další výrobci - společnost Mutoh vyvinula řadu tiskáren s označením ValueJet Hybrid využívající speciální organické inkousty Mubio. Podle vyjádření Mutohu jsou Mubio inkousty z 80 % složeny z organických látek, přičemž na počátku jejich výroby stojí kukuřice, bavlna či sója. Navíc by podle výrobce - společnosti EFI - měly mít také nízkou uhlíkovou stopu.

Výrobci i prodejci ekologicky šetrných materiálů očekávají, že zájem o ně poroste. Může tomu nahrát i zpřísňující se ekologická legislativa ve státech EU a také stále populárnější étos důrazu na životní prostředí. Navíc už dlouho neplatí, že by ekologické materiály nějak kvalitativně zaostávaly za těmi běžnými. Časy šedivého recyklovaného papíru jsou zkrátka pryč.

AUTOR: Michal Doležel
Zdroj:Marketing & Media
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů