Čtvrtek, 28. března 2024

Nová metodika pro cykloturistiku

Nová metodika pro cykloturistiku
Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. a Fakulta dopravní ČVUT zpracovaly v rámci Národního programu výzkumu 2004-2009 Ministerstva dopravy ČR (pod číslem IF43E/045/210) metodický materiál Cyklistická infrastruktura a její specifické aspekty. Tento dokument představuje principy a příklady, které mají prohloubit znalosti o budování cyklistické infrastruktury vycházející jak z normy ČSN 73 6110, tak z Technických podmínek 179 Navrhování komunikací pro cyklisty. "Nová metodika je určena především pro úředníky, politiky a projektanty. Měla by sloužit jako pomocné vodítko, které ukáže, jakým způsobem lze v určitém prostředí a za daných podmínek nabídnout uživatelům jízdních kol vhodnou a kvalitní infrastrukturu. Je rozdělena do dvou dílů. První shrnuje informace z výzkumného úkolu, cituje články a kapitoly z TP 179 a z ČSN 736110. Velká pozornost je tak věnována vedení jízdy cyklistů jak v hlavním dopravním prostoru tzv. integraci, tak jejich segregaci od ostatní dopravy. Detailní příklady cyklistické infrastruktury obsahuje druhý díl, a to v DVD verzi a na webové stránce www.cyklostrategie.cz.," zdůraznil Ing. Jaroslav Martínek, vedoucí oblasti nemotorové dopravy Centra dopravního výzkumu.

Metodický materiál bude prezentován na Cyklokonferenci, jejíž odborný program se uskuteční 26.-27. 5. ve Špindlerově Mlýně a technické exkurze 28.-30. 5. na několika místech Královéhradeckého kraje. Součástí odborného programu bude nejen představení výše uvedené metodiky, ale i materiálu Podpora rozvoje cyklistiky v ČR, který se mj. zabývá financováním cyklostezek. "Finanční prostředky se dají získat ze strukturálních fondů EU, Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a v některých případech i z rozpočtu krajů. Zatímco v roce 2001 SFDI přispěl na výstavbu cyklostezek 12 miliony korun a podpořil 7 akcí, rok 2008 v tomto ohledu předčil veškerá očekávání. Fond poskytl na výstavbu a údržbu cyklostezek (celkem 68 akcí) dotaci ve výši 259,748 mil. Kč.. V rozpočtu pro rok 2009 vyčlenil na tyto účely 180. mil. Kč," uvedl inženýr Martínek.

Peníze z regionálního operačního programu nejlépe využívá NUTS II Střední Morava. Na rozvoj kvalitní cyklistické dopravy v tomto regionu soudržnosti je k dispozici přibližně 510 mil. Kč. V krajích Olomouckém a Zlínském by tak mělo vzniknout téměř 90 kilometrů nových cyklostezek. Mezi 32 podpořenými projekty je například dostavba úseků cyklostezek v okolí řeky Moravy a Bečvy.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů