Čtvrtek, 28. března 2024

Důraz na hospodárnost ohřívačů vody

Není problém vodu ohřát, ale udržet ji teplou...
Důraz na hospodárnost ohřívačů vody
Systémem keramických topných těles, důmyslným technickým řešením, kvalitou a minimálními tepelnými ztrátami se vyznačují ohřívače vody DZ Dražice. Tato firma se prezentovala i na letošním frankfurtském veletrhu ISH.

Výběr bojlerů na trhu je dost široký, o to víc je třeba znát náklady na provoz a podmínky životnosti či spolehlivosti.

TECHNICKÉ PŘEDPOKLADY PRO PROVOZ

Moderní ohřívač by měl především maximálně odolávat vodnímu kameni a korozi. Předpokladem pro to je keramické topné těleso a hořčíková anoda odpovídající velikosti.

Výhodou je, pokud topné těleso není ponorné, ale zasunuté do ocelové jímky navařené na ocelovém víku příruby. Je-li víko příruby a nádoba ohřívače vyrobena ze stejného materiálu (obvykle ocel), nedochází ke vzniku galvanického článku a nežádoucí elektrochemické korozi. Vnitřní nádoba by měla by být vyrobena z plechu se zaručenou smaltovatelností a chráněna tak proti korozi.

Ohřívač vody by měl obsahovat prvky usnadňující údržbu a případný servis. Mezi ně patří vyjímatelné topné těleso, které umožňuje údržbu bez nutnosti vypouštět celou nádrž. Přítomnost čisticích otvorů zase garantuje odstranění usazenin a vodního kamene z vnitřku nádoby.

Není problém vodu ohřát, ale udržet ji teplou. Proto by ohřívač měl mít kvalitní izolaci, nejlépe bez freonů. Dalším úsporným prvkem je keramické topné těleso. Tím, že minimalizuje nežádoucí účinky vodního kamene a koroze, zvyšuje účinnost ohřevu. Kvalitní ohřívač vody dokáže ušetřit až 35 % nákladů na energii.

VÝHODY NEPŘÍMOTOPNÉHO TYPU

Nepřímotopné ohřívače svým velkým jmenovitým výkonem zaručují dostatečné množství teplé užitkové vody pro velké bytové jednotky, provozovny, restaurace a podobná zařízení. Při zvýšeném odběru TUV dohřívají vodu průběžně a pracují obdobně jako průtokové ohřívače. Některé typy lze objednat i s pomocným elektrickým ohřevem nebo doplnit topnými jednotkami.

Výhody při použití nepřímotopných ohřívačů vody:

- velmi rychlý ohřev TUV a přesná kontrola její teploty,

- snadná instalace a připojení ke zdroji topné vody,

- druhy se dvěma výměníky umožňují využití dvou zdrojů topné vody nebo jejich propojením získání větší teplosměnné plochy výměníku,

- možnost zapojení cirkulace TUV, přidání elektrického topného tělesa do spodní i prostřední části ohřívače a přidání dalšího výměníku do spodní příruby.

SPECIFICKÉ URČENÍ PRO SOLÁRNÍ SYSTÉMY

Ohřev teplé vody pomocí slunečních kolektorů je typickým příkladem využití sluneční energie. Systém solárního ohřevu je poměrně jednoduchý, účinný a spolehlivý. Zkušenosti ukazují, že dobře navržené kvalitní zařízení dokáže ušetřit až 70 % ročních nákladů spojených s přípravou teplé vody. Solární systémy umí pracovat díky vyspělým technologiím s účinností až 80 %.

Solární systém je obvykle řízen regulátorem, který spíná čerpadlovou jednotku podle teplotního rozdílu mezi slunečními kolektory a zásobníkem teplé vody. Dohřev teplé vody se v případě potřeby provádí buď elektrickou topnou jednotkou, nebo elektrickou topnou jednotkou kombinovanou s výměníkem tepla z kotle.

Společnost DZ Dražice přichází na trh se speciálními modely ohřívačů určenými speciálně pro zapojení do solárního systému. Jsou vybaveny velmi dobrou izolací minimalizující tepelné ztráty a kvalitní smaltovanou nádobou s dlouhou životností. Navíc mají předmontovanou čerpadlovou a řídicí jednotku pro zapojení do solárního systému a samotížnou brzdu FLOW STOP zamezující samovolné cirkulaci média v solárním okruhu.

AKUMULAČNÍ NÁDRŽE

Akumulační nádrže slouží k akumulaci přebytečného tepla od jeho zdroje. Tím mohou být kotle na tuhá paliva, tepelná čerpadla, solární kolektory, krbové vložky atd. Některé typy nádrží dovolují zapojení i více zdrojů.

Pokud vezmeme v úvahu jako zdroj tepla tepelné čerpadlo, pak lze jmenovat například jeden z nejprodávanějších typů na trhu NIBE Fighter 1240. Pracuje v systému země-voda nebo voda-voda. Jedná se o kompaktní jednotku, která na malé ploše 60 x 65 cm obsahuje kromě vlastního tepelného čerpadla také nádrž na ohřev teplé vody o objemu 160 litrů a elektrické topné těleso, které se vy-užívá jako elektrokotel k dotápění.

Akumulační nádrže typu NAD slouží pouze k ukládání tepla v topném systému, typ NADO dovoluje i přímý ohřev užitkové vody ve vnitřní smaltované nádobě nebo její předehřev pro další ohřívač vody. Vše závisí na teplotě topné vody, která se akumuluje v nádrži. Zapojení s kotlem většinou umožňuje přímo ohřev TUV ve vnitřní nádrži na požadovanou teplotu. Naopak zapojení na solární kolektory nebo tepelné čerpadlo se TUV jen předehřeje a je nutné zařadit další, například elektrický ohřívač vody, který dohřeje vodu na požadovanou teplotu, nebo do akumulační nádoby namontovat elektrický dohřev, který umožňuje vestavná elektrická topná jednotka řady TPK.

Zařazení akumulační nádrže do topného systému s kotlem na tuhá paliva zaručuje optimální chod kotle na příznivé teplotě při jeho provozu. Kompletní informace o sortimentu DZ Dražice najdete na www.dzd.cz.

AUTOR: Otakar Rákosník
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů