Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Noelle Saugoutová, Daniel Ichbiah:
Život pro planetu Zemi
/Přeložily Karina Matějů a Markéta Vaňková. Práh, 440 stran/
Soubor 365 tipů pro ekologickou osvětu si za nápad zaslouží jedničku, zato z didaktiky místy čtyřku, i když je pravda, že pár žáčků by potřebovalo zfackovat do půlkulata jako tento svazeček. Francouzští autoři tu začátečníkům vysvětlují smysl třídění odpadu, úsporných žárovek nebo nošení vlastních tašek na nákup, pokročilým pravidla ukládání odpadu v kontejnerech či výhody pěstování bambusu. A velmistrům připomínají promyšlené konání s ohledem na uhlíkové emise, nedůvěru vůči reklamě šermující výrazem "eko" (žel i "fair trade", milí tvůrci) a hlavně kontrolku v duši, neboť i tahle planeta je jen na jedno použití.

V seznamu zvláště chráněných území se možná už letos objeví také Kaňon Labe. Má se stát Národní přírodní rezervací, která se bude rozkládat na ploše skoro pěti set hektarů.
V čem spočívají přírodní hodnoty tohoto území na pravém břehu Labe mezi Děčínem a Hřenskem, právě o tom si redaktor Josef Suk povídal s Hanou Hentschelovou z děčínské správy Labských pískovců.

Celoevropskou diskusi o ochraně přírodních a přírodě blízkých oblastí chce české předsednictví zahájit na konferenci, která se za týden uskuteční v Praze. Akce se zúčastní také bývalý prezident Václav Havel. Spolu s novým ministrem životního prostředí Ladislavem Mikem a zástupci Evropské komise vystoupí i na úvodní tiskové konferenci 27. května, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.
Účastníci dvoudenního setkání budou hledat společnou formulaci pro péči o chráněná území. Téma je blízké novému ministrovi, do Prahy se tento týden Miko vrátil na čas z Bruselu, kde zastává funkci vedoucího Ředitelství ochrany přírodních zdrojů Evropské komise.
Mezinárodní konferencí o přírodních a přírodě blízkých oblastech chce podle Kašpara české předsednictví přispět k ochraně biologické rozmanitosti. Ta patří také mezi hlavní priority českého předsednictví a i Evropské unie v oblasti životního prostředí.

Ve dnech 11.5. – 13.5.2009 proběhly na CENIA semináře zaměřené na problematiku sběru, kontroly a hodnocení dat o nakládání s odpady. Semináře byly určené zástupcům zainteresovaných stran Ministerstva životního prostředí ČR, Českého statistického úřadu, České inspekce životního prostředí, Státního fondu životního prostředí a CENIA. Seminář byl připraven v rámci twinningového projektu se Slovenskou agenturou pro životní prostředí. Během 3 jednodenních seminářů odborníci ze Slovenska prezentovali návrhy metodik sběru, zpracování, kontroly a hodnocení dat. Závěry ze semináře a podněty účastníků budou zapracovány do výstupu twinningového projektu, který končí v červenci 2009.

Čínská státní rada oficiálně schválila hlavní plán vodní cesty Dlouhé řeky. Čína podle tohoto plánu investuje do roku 2020 do úpravy vodního systému Dlouhé řeky 43 miliard jüanů, čímž dojde ke zvýšení přepravní kapacity řeky. Dlouhá řeka je velkou čínskou řekou, po které bylo v roce 2008 přepraveno 1200 milionů tun nákladu. Tato řeka se v posledních čtyřech letech zařadila na první místo v objemu přepraveného nákladu na světě. Podle plánu se do roku 2020 zlepší plavební podmínky na Dlouhé řece včetně hloubky a šířky vodní cesty. Podle odborných předpokladů vzroste v příštích 10 letech objem nákladní přepravy po Dlouhé řece na 1,8 miliardy tun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů