Čtvrtek, 28. března 2024

Kam na výlet s dětmi

Dalších 20 tipů
Kam na výlet s dětmi
41 Boheminium v Mariánských Lázních

Procestujte celou Českou republiku během jednoho dne. Překvapí vás dominanty nebo známé památky z různých krajů.

Mezi strašidly

42 Muzeum strašidel v Plzni

Podzemí v samotném centru Plzně ukrývá ve sklepení bývalého hostince svět strašidel. Většina z nich jsou "místní" z plzeňských legend. Vodníkům, čarodějnicím, saracénskému čertovi, ohnivému psu a drakům vévodí bájný kníže Radouš. V muzeu se ledacos hýbe, bliká a svítí a ozývají se tu strašidelné zvuky. Děti si tady nejvíc užijí jízdu vláčkem, volání do kmene stromu na skřítka Duchmause i malé dětské divadlo, kde se hrají nejen strašidelná představení.

Prohlídka podzemí, kterou je třeba s předstihem objednat, je možná pro skupiny i s průvodcem. Trvá asi tři čtvrtě hodiny a návštěvníci během ní hledají v podzemí pohádkový poklad. Kouzelnické a strašidelné propriety, masky, stolní hry jsou k dostání v čarokrámku u Rudouše.

43 Hrad Loket

Nejpůsobivější částí expozice hradu Loket, který se nachází osm kilometrů východně od Sokolova, jsou prostory, kde bylo vykonáváno útrpné právo. Obžalovaný se po jeho aplikaci většinou doznal. Ze čtyř pater bývalého vězení se ozývá srdceryvný křik, sténání a skřípání. V jednotlivých kobkách se pohybují figuríny v životní velikosti a předvádějí různé způsoby mučení. Velmi názorná expozice spíš pro starší děti.



44 Olešnické muzeum strašidel

Ve sklepení bývalé ledárny pivovaru v Olešnici na Blanensku vznikla expozice, kde straší hejkal, hastrman, bludička, polednice i divoženka. Strašidla jsou hlavními hrdiny pověstí Olešnicka, které expozice představuje na informačních panelech.

45 Pelhřimov

Strašidelné exponáty ve sklepení domu č. 17 na Masarykově náměstí jsou replikami nadpřirozených bytostí, které se kdysi v okolí Pelhřimova vyskytovaly.



46 Pohádkový sklep strašidel Ostrava

Ve strašidelném sklepení se nachází pět strašidelných komnat: pavoučí místnost, peklo, pirátský ostrov, síň průmyslových strašidel a pohádkové říše. Děti se tu mohou setkat s francouzskou čarodějnicí, zazděnou princeznou nebo hejkalem obecným. Prohlídková trasa je ozvučená a zpestřená tak, aby se vyhnula negativnímu hororovému působení.



47 Roštejn

Noční prohlídky s duchy a strašidly na Roštejně nedaleko Telče se konají v pátek a sobotu v červenci a srpnu od půl desáté. Na prohlídku je vhodné si zamluvit vstupenky předem na tel.: 567 243 738. Na trase B v Malém ochoze se navíc nově vyskytují strašidla a příšerky českých zemí. Modely strašidelných postav jsou zhotoveny ve skutečné velikosti.



TIP HN Pohádkový Roštejn pro děti z mateřských a prvního stupně základních škol proběhne na hradě Roštejně 16. až 17. června od 9 do 15 hodin. Na dvou scénách se budou konat divadelní představení, v předhradí mnoho doprovodných akcí a výtvarné dílny a cesta od parkoviště bude lemována dětskými soutěžemi.



48 Zámek Jezeří

Druhý okruh zámku Jezeří vede sklepením, kde se usídlila strašidla a pohádkové bytosti.

Ve světě zvířat

49 Zoopark Vyškov

Zoopark ve Vyškově se zaměřil na chov domácích a hospodářských zvířat ze všech koutů světa. V současné době zde našlo domov na 560 zvířat 119 druhů nebo plemen. Kromě skotu, koní, oslů a mnoha druhů drůbeže také velbloudi nebo lamy. Velkým lákadlem hlavně pro nejmenší je Dvoreček naší babičky, což je kontaktní zoo, kde si děti mohou kozy, ovce nebo prasata nejen pohladit, ale i vlastnoručně nakrmit. Návštěvu zvířat si mohou zpestřit řáděním na různých houpačkách, prolézačkách a jiných lákadlech. V létě se vstupné navyšuje, ale zároveň se rozšiřují i možnosti. Na jeden lístek lze kromě zoo navštívit také Dinopark, 3D kino a ještě se svézt se dinovláčkem. Na Vyškov si rezervujte celý den. Je tu také aquapark s krytým i venkovním provozem a letecké muzeum.



50 Zoo Chleby

Specialitou této maličké zoo u Nymburka jsou kontaktní zvířata jako ovce, kozy, buvoli nebo lamy. Větší obezřetnost se doporučuje při prohlídce dikobraza nebo leguána.



51 Zoopark Zelčín

Kromě návštěvy ovcí, pštrosů, králíků, ale také dikobrazů nebo opic v zooparku kousek od Mělníka se můžete projet po okolí na koni.



52 Chata Bábinka

Jedinečná možnost seznámit se s chovem lam alpak, včetně ručního zpracování vlny na opravdovém kolovrátku v Lísce u České Kamenice.



53 Hrad Rabí

Na hradě na horním Pootaví není problém spatřit největší živou včelu světa, včelí divadlo nebo letové produkce mírumilovných včelstev.



TIP HN Rabiáda je den plný soutěží, bojů a klání, který se uskuteční 30. května. Letos na téma Šašci a komedianti. Celým dnem bude provázet divadelní seskupení Rajdo.

54 Obora Žleby

Zámek u Čáslavi s malou oborou stáda bílých jelenů, ale také stádem divokých prasat, muflonů nebo vodních ptáků. V květnu, červnu a září se tu navíc konají každý víkend ukázky výcviku dravců a sov, v červenci a srpnu denně mimo pondělí.



55 Obora zámku Častolovice

V zámeckém minizvěřinci v areálu zámku v Častolovicích na Rychnovsku jsou k vidění ptáci emu, kozy, ovce, morčata, králíci, prasata nebo lamy.



TIP HN Zoologické zahrady často pořádají noční prohlídky. Přesvědčte se na webových stránkách zoologické zahrady ve vašem okolí, zda tam nemají pro letní měsíce noční prohlídky v nabídce.

Protáhni si kostru

56 Gibon park Rožnov pod Radhoštěm

Máte-li chuť strávit s dětmi aktivní den, vyzkoušejte Gibon park v Rožnově pod Radhoštěm. Nejmenší návštěvníci, kterým je většina překážek zapovězena, se vyřádí v dětském koutku s pískovištěm s indiánskou osadou. Ti o něco starší si už mohou troufnout na Dětský park s trampolínami s velkým množstvím skluzavek, prolézaček, skákadel a nejrůznějších překážek. A ti ještě starší mají téměř neomezené pole působnosti: od klidnějšího minigolfu po lanovou překážkovou dráhu dlouhou 423 metrů, která zahrnuje 30 úseků se 162 překážkami ve výšce až 5,9 metru nad zemí.

Ti nejodvážnější mohou vyzkoušet aquazorbing, kdy je člověk zavřený ve speciální plastové kouli naplněné vzduchem a kráčí po vodní hladině. Máte odrostlejší děti, které se nebojí zkoušet adrenalinové disciplíny? Nechte je vyzkoušet jedenáctimetrový G-jump. A na závěr si může dát celá rodina třeba závody na čtyřkolkách. Součástí areálu je také restaurace.

57 Ski areál Železná Ruda

Na ty úplně nejmenší tu čekají houpačky, prolézačky nebo dřevěný hrad. Ale čím jsou děti starší, tím více si můžou troufnout třeba na trampolínové a lanové centrum.



58 Relaxpark Pec pod Sněžkou

Pro nejmenší dětské hřiště, pro ty větší jízda na kladce, obrovské skluzavky, bobová dráha nebo trampolíny.



59 Mosty u Jablunkova

Kromě dětského zábavního parku s 21 dřevěnými prolézačkami a houpačkami je tu také lanové centrum pro nejmenší, lezecké stěny, střelba z luku nebo simulované rodeo pro odrostlejší děti. Ceny jsou nízké a některé atrakce dokonce zdarma.



60 Adrenalin park Jeseníky

Terénní koloběžky, lanové centrum, obří houpačka, paintball nebo výlet na kanoi, to jsou jen namátkou vybrané disciplíny na ranči Orel v České Vsi u Jeseníku. Pro děti od tří do deseti let je určen dětský park s 15 metrů dlouhou lanovkou a zavěšeným tunelem.
Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů