Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kam na výlet s dětmi

Dalších 20 tipů
Kam na výlet s dětmi
20 Keltský archeopark Nasavrky

Keltové vzbuzují představu divokého, přírodního národa. Jejich kulturu můžete s dětmi zažít na vlastní kůži v archeoparku Nasavrky jižně od Chrudimi. Vejdete sem tzv. klešťovitou bránou a rázem se ocitnete v keltské vesnici z 2. až 1. století před Kristem. Obytná stavení, hospodářské budovy, výběhy pro zvířata nebo svatyně vás nenechají na pochybách, že jste opravdu mimo současný svět. Jestli se jenom dívat nestačí, mohou si děti vyzkoušet mletí obilí na kamenném mlýnku, tkaní látek na keltském rámovém stavu či výrobu keramiky v keramické dílně, vybavené pecí ve skutečné velikosti a funkčním modelem hrnčířského kruhu.

Expozice přibližující keltskou minulost je také v zámku Nasavrky, a pokud nemáte Keltů dost, nezbývá než si v IC Nasavrky vyzvednout brožuru s pokyny a vyrazit na Keltskou naučnou stezku. Je dostupná například i dětským kočárkům, tudíž fyzicky nenáročná.

TIP HN Letošní keltský svátek Lughnasad se v Nasavrkách slaví 1. srpna. Těšit se můžete na celodenní nabitý program, velký koncert, řadu aktivit a soutěží, ukázky řemesel, trhy nebo výuku tanců.



21 Rapotín

V Rapotíně na Šumpersku vás čeká čtyři v jednom aneb od špendlíku po lokomotivu. Kromě zemědělského skanzenu a zooparku je tu také muzeum veteránů a dětský zábavní koutek.



22 Hornický skanzen Mayrau

V expozici hornického skanzenu ve Vinařicích získáte intenzivní pocit, že procházíte dolem, který před půl hodinou opustila směna. Ve strašidelném podzemí pro děti ve 130 metrech důlních chodeb narazíte na strašidla jako živá.



23 Solvayovy lomy

Skanzen tvoří několik bývalých provozních a technologických budov a rekonstruovaná úzkorozchodná lomová dráha. Budovy se zbytky zařízení se nalézají ve zrušeném vápencovém lomu Paraple, v krajině Českého krasu, nedaleko cesty ze Sv. Jana pod Skalou na Karlštejn. Návštěvník může po celý rok volně procházet po vyznačených stezkách a podle názorných informačních tabulí získat představu o způsobu těžby, dopravy a zpracování vápence.



TIP HN Už 23. května se ve skanzenu tradičně uskuteční Muzejní noc. V letošním roce se tu bude soutěžit o poklad pana Solvaye. Součástí netradičních prohlídek v historických kostýmech bude i noční provoz lomové dráhy. Začátek akce je ve 20 hodin, poslední prohlídka o půlnoci. Doporučuje se přinést si vlastní svítilny.



24 Břeclav-Pohansko: muzeum v přírodě

Experimentální archeologická osada zahrnuje tři lehké objekty moderního československého opevnění.



25 Skanzen Altamira v Kosmonosích

Historický skanzen vytvořený dětmi, kde je raritou pravý český Stonehenge, zahrnuje pekařskou, tkalcovskou, keramickou a metalurgickou dílnu i dílnu na tavbu bronzu. Veřejnost sem může zavítat od dubna do října každou sobotu od 9 do 12 hodin. V případě zájmu o exkurzi s odborným výkladem (pro větší skupiny) pište na exkurze@altamira.cz.



26 Podorlický skanzen Krňovice

Skanzen u Třebechovic pod Orebem je napěchovaný slovanskou historií od zpracování lnu přes traktory až k pivovarnické megalednici.

Přímo v provozu



27 Jaderná elektrárna Temelín

Už sám název jaderná elektrárna vzbuzuje obavy a respekt. Možná proto je to ideální místo, kam vzít starší děti, žáky druhého stupně základní školy nebo středoškoláky. Přímo do elektrárny se žádná exkurze kvůli bezpečnostním opatřením nedostane, ale v informačním centru v renesančním zámečku Vysoký Hrádek kousek od elektrárny si budete připadat téměř jako v provozu. A je to tam dokonce lepší, protože na mnoho věcí je dovoleno sáhnout a vyzkoušet si je.

Do samotné elektrárny se dá nahlédnout prostřednictvím 3D filmu Uskutečněná utopie, který nahlíží například do jaderného reaktoru, kde probíhá štěpná reakce jader atomů uranu. Při prohlídce s průvodkyní se s pomocí počítačových ukázek a animací děti seznámí s funkcí jaderné elektrárny, s hlavními zařízeními i se základy reaktorové fyziky a bezpečnosti. Přes sklo mlžné komory se na vlastní oči přesvědčí, jak je naše okolí prošpikováno částicemi přírodního ionizujícího záření. Individuální návštěvníci si prohlédnou expozici a program v kinosále, návštěvu s průvodcem ideálně pro skupinu je potřeba domluvit předem.

Na místě je k dispozici také menší občerstvení s nanuky a sladkostmi, ale na oběd si zajeďte raději do Hluboké nad Vltavou, kde na vás čekají další výletní možnosti, například zámek Hluboká nebo zámek a zoo Ohrada.



28 Automobilka TPCA v Kolíně

Exkurzi v provozu je možné absolvovat také v továrně automobilky TPCA, ovšem za určitých omezení. Z důvodu bezpečnosti se smějí zúčastnit exkurze pouze děti starší deseti let. Návštěvu si musíte předem domluvit na čísle 321 777 111 a pouze na úterý a čtvrtek od 15.30 hodin. Termíny jsou na hodně dlouho dopředu plné.



29 Vodní elektrárna Hučák

S ekologickou výrobou energie můžete děti seznámit například v informačním centru malé vodní elektrárny Hučák v Hradci Králové, kde jsou objasněny principy a možnosti využití síly vody, větru, slunce a biomasy, tepelného čerpadla a geotermální energie.



TIP HN Seznam elektráren přístupných veřejnosti po celém území ČR: www.cez.cz



30 Letiště Ruzyně

Letiště Praha organizuje dvouhodinové exkurze pro všechny věkové skupiny na odbavovacích plochách letiště a přímo v leteckém provozu, v těsné blízkosti letadel a terminálů, u hasičů a v cargo zóně. Exkurzi je potřeba předem objednat telefonicky nebo e-mailem.



31 Sklárna a minipivovar Harrachov

Při exkurzi ve výrobních provozech sklárny můžete zhlédnout kompletní postup zpracování skla ručními technologiemi. Součástí prohlídky je i unikátní, sto let stará historická brusírna skla, poháněná transmisemi a vodní turbínou.



32 Ruční papírna Velké Losiny

Součástí prohlídky Ruční papírny a muzea ve Velkých Losinách je exkurze ve výrobně a technickém zázemí provozu.

33 Modrotisk v Olešnici

Modrotisková dílna se datuje v Olešnici na Moravě už od roku 1816. Seznámit se s touto technikou potiskování textilu máte s dětmi možnost během prohlídky dílny s ukázkovou výrobou. Podle návodu na webu si ji můžete doma i sami vyzkoušet.

V království hraček



34 Muzeum stavebnice Merkur

Merkur je nejen název jedné z planet, ale také stavebnice, která v minulém století nechyběla snad v žádné české domácnosti. Její historie se v Polici nad Metují datuje od roku 1920, od roku 1925 se začaly prodávat modely se systémem spojování kovových částí šroubky a matičkami, který se dochoval dodnes.

Součástí interaktivní výstavy, která historii této hračky mapuje, je i nejstarší stavebnice a různé historické a současné exponáty z kovových dílků. Stojí tu Eiffelova věž, obrovské Ocelové město nebo velké kolejiště Merkur "O" v měřítku 1:45. Traktory, jeřáby, bagry a další vozítka mají zcela reálnou podobu. Je povoleno s nimi hýbat a zkoušet, co to udělá. Varování pro rodiče: nejste-li dostatečně odolní, vezměte si s sebou značnou finanční zásobu. V muzeu lze totiž zakoupit současnou produkci firmy.

35 Muzeum hraček Měčín

Nádhernou sbírku českých dřevěných hraček ze Skašova objevíte v Muzeu hraček v Měčíně na Klatovsku. Hračky se v nedalekém Skašově vyráběly už na počátku 18. století převážně ze smrkového dřeva. Základním výrobním postupem bylo soustružení, soustruh byl poháněn nožním šlapadlem, později, ve 40. letech 20. století, byl tento pohon nahrazen elektrickým. Hračky se pak natíraly a zdobily barvami.



36 Východočeské muzeum v Pardubicích

Sbírka hraček mapuje jejich historii od druhé poloviny 19. století po současnou produkci. Unikátnost sbírky tkví především v její rozmanitosti. Jsou v ní zastoupeny hračky z dobové tovární produkce, lidové hračky domáckých výrobců i ty, které si děti vyráběly samy.



37 Horácké muzeum

Zajímavá expozice v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě představuje vedle lidové kultury severní části moravského Horácka nebo průřezu vývoje lyžování na Novoměstsku od počátků 19. století také třídu z 30. let 20. století, která slouží k volnému užití všech věkových skupin návštěvníků. Dětsky vděčný je také tzv. Mlejnek z Víru, což je soubor dřevěných figurek poháněných vodním kolem.



38 Benátky nad Jizerou

Velkým lákadlem obsáhlé výstavy starodávných dětských hraček v Muzeu Benátek nad Jizerou jsou domečky pro panenky a v letošním roce zprovozněný model kolejiště.



39 Muzeum miniatur v Praze

Mikrokniha o rozměrech 0,9 x 0,9 mm, Eiffelova věž uvnitř višňové pecky, repliky slavných pláten a mnoho dalších mini-pidi-exponátů, které bez sklíčka mikroskopu nelze spatřit, uvidí děti v expozici ve Strahovském klášteře.



40 Miniuni v Ostravě

Nemusíte opustit hranice naší země, a přesto můžete s dětmi navštívit šikmou věž v Pise nebo sedm divů světa. Celkem 34 modelů významných světových staveb, ale také systém jezírek s modelem lodi Stefan Bathory nebo železniční trať se zahradními vláčky na vás čekají v areálu Miniuni v Ostravě.
Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů