Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kam o víkendu

Tipy v krajích
Kam o víkendu

Středočeský kraj

Mirošovice

Po stopách kocoura Mikeše

Přijměte pozvání na setkání s krajem pohádek Josefa Lady, jen malý kousek od Prahy a přece ve velmi pěkném prostředí. V sobotu 23. května se na této 21 km dlouhé Cestě kocoura Mikeše z Hrusic do Říčan otevírají "studánky" a vy si můžete připomenout krajinu svého dětství nejen před informačními tabulemi, jež celé putování provází, ale i oživením dalších pohádkových postaviček, které se právě jen v tento den na Mikešově pouti probouzejí. Sraz je v Mirošovicích na parkovišti u nádraží v 10.30 h.

www.infoglobe.cz



Jihočeský kraj

Strakonice

Muzejní noc

Ve strakonickém muzeu proběhne v pátek 22. května Muzejní noc, v letošním roce věnovaná loutkovému divadlu a všemu, co s ním souvisí. Při příležitosti této noci bude ze sbírkových depozitářů nakrátko vysvobozeno i historické loutkové divadlo s klasickými malovanými látkovými oponami Matěje Kopeckého, a to včetně historických loutek. Zdarma přístupné budou od 19 do 23 hodin také všechny běžné expozice muzea včetně gotické věže Rumpál, která po vystoupání 99 schodů nabízí ze svých 35 metrů úchvatný pohled na panorama nočního města.

Zámek 1, tel: 383 321 537, www.muzeum.strakonice.eu



Královéhradecký kraj

Nový Bydžov

Karlova jízda

V sobotu 23. května pořádá ZŠ Karla IV. v Novém Bydžově populární cykloturistickou akci Karlova jízda. Celkem je vypsáno pět kategorií: 20 km pro rodiče s dětmi, cyklotrasy na 50 a 100 km a pro vyznavače horských kol tratě na 30 a 50 km. Prezentace proběhne mezi 8. a 9. hodinou s poplatkem 90 Kč. Každý účastník obdrží mapku s vyznačenou trasou, po projetí trasy navíc i oběd, pamětní list a upomínkový předmět. Akce se koná pod heslem "Stop drogy" a celý program zahájí patron školy, kterým není nikdo jiný než sám Karel IV. Pro děti je připraven i zábavní program.

Karla IV. 209, www.karlovka.cz

Karlovarský kraj

Karlovy Vary

Bioslavnosti na Kozodoji

Karlovarské bioslavnosti na Kozodoji, to je zábavní i poučný den o přírodě, ekologii, zvířatech a původních řemeslech. Bioslavnosti se konají v malebném prostředí farmy Kozodoj, která se rozkládá kolem říčky Rolavy v těsném sousedství Karlových Varů. Cílem je ukázat lidem opomíjená a zapomenutá původní řemesla, dovednosti šikovných rukou, propojenost městského života s naším životním prostředím, přírodou a zvířaty. Díky skleněnému úlu bude vidět, jak se chovají včely a co potřebují k životu, ornitologové předvedou práci s dravci, k ochutnání budou i potraviny v biokvalitě. To vše, i další lákadla, v sobotu 23. května od 10 do 18 hodin.

Rolavská 538, tel.: 608 981 814, www.kozodoj.cz

Plzeňský kraj

Plzeň

Moře a život

Unikátní výstava v plzeňském Západočeském muzeu umožňuje návštěvníkům vstoupit do světa mořských hlubin a jejich obyvatel. Tento úchvatný svět je zde představen očima předních českých biologů, geologů, paleontologů, geografů a archeologů. K vidění je celá řada unikátních výtvorů přírody, například velekrab japonský (největší krab s rozpětím nohou až 4 m), ulity a lastury měkkýšů, Venušin koš (kostra mořské houby) a Venušin vějíř (korálnatec), ohromná dolní čelist vorvaně, obratle a kostice velryb, "pily" pilounů, "meč" mečouna, "roh jednorožce" (zub narvala) či lebka ochechule (sirény).

Kopeckého sady 2, tel.: 378 370 111, www.zcm.cz



Liberecký kraj

Kamenický Šenov

Za kvetoucí měsíčnicí

V sobotu 23. května se uskuteční jubilejní, 10. ročník turistické a cykloturistické akce, na které poznáte krásy Kamenického Šenova, Lužických hor, Labských pískovců a Českého Švýcarska. A když budete mít štěstí, spatříte i kvetoucí měsíčnici vytrvalou, chráněnou bylinu, která dala celé akci jméno. Původní turistický pochod vznikl v roce 1976 se třemi pěšími trasami. Obnoven byl v roce 2000 a letos je už vypsáno pět tras pěších (4 až 55 km) a tři pro cyklisty (36, 60 a 85 km) krajinou, kudy chodila třeba i Pyšná princezna. Start je u Kulturního domu v Kamenickém Šenově.

www.mesicnice.estranky.cz

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů