Pátek, 29. března 2024

Nový most přes Rýn děsí německé ochranáře

Nový most přes Rýn děsí německé ochranáře

Projekt respektovaného architekta Penga sbírá ovace ve světě. Němci se ale bojí dopadů na krajinu.

Elegantní most přes řeku Rýn od architekta Shi-Fu Penga, který se má klenout přes údolí elegantními křivkami, respektuje krajinu a ladí s profilem kopců. Přesto se právě tento projekt stal pro německé ochránce přírody dráždivým symbolem.

Argumentují, že projekt mostu v blízkosti legendární 130 metrů vysoké skály Lorelei je zcela necitlivým nápadem, který může mít za následek, že tato vzácná památka bude vyškrtnuta ze seznamu UNESCO. Lorelei, kterou ve slavné básni opěvuje i Heinrich Heine, se tyčí na jednom z nejužších míst Rýna, kde je řeka široká pouhých 90 metrů. Mnoho Němců považuje legendární místo za nedotknutelnou část kulturního dědictví.

"Lorelei je srdcem zdejší krajiny," řekl Michael Petzet, šéf německé pobočky Mezinárodní rady pro památky. "Překlenout údolí mostem je zcela nepřijatelné, taková stavba sem nepatří." Další ohrožení vidí v neúměrném dopravním zatížení, které most přinese.

Čínský architekt Peng, který si vybral za domov irský Dublin, není na takové výtky zvyklý. Plnil jen své zadání. V této pasáži údolí Rýna most desítky kilometrů chybí. Měl tedy spojit města St.Goar a Sankt Goarhausen. Architekta proslavily projekty v olympijské vesnici v Pekingu. Tam měl velkou volnost.

Teď si zvyká na kritiku ochranářů. "Snažil jsem se, aby most byl téměř transparentní, co nejméně viditelný," hájí Peng svůj projekt.

Ochranáře ale nepřesvědčil. Skála Lorelei je podle nich výjimečná. Je to mýtus. Není to poprvé, kdy Němci debatují, zda upřednostnit výjimečnou architekturu či ochranu přírody. Stejné emoce vyvolal nedávno návrh na nový most v Drážďanech.

Fotogalerie mostu na www.ihned.cz/obrazem

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů