Čtvrtek, 28. března 2024

Navštivte srbské hory

Navštivte srbské hory

Pohoří, z nichž jsou mnohá vyhlášená národními parky, jsou jedním z nejkrásnějších typů na výlety a túry.
Na Kopaoniku, jednom z nejvyšších pohoří Srbska, najdete 44 km běžeckých drah a 20 lyžařských vleků. V létě je zde otevřené  sportovní centrum Srbska s různými sportovními aktivitami, které můžete provozovat po celý den. 

Zlatibor, pohoří zlatých lesů, se s vámi podělí o své léčivé klima, jezera a louky, lyžařské terény a místy pro bruslení.  V zlatiborské vesnici Sirogojno byl otevřen etnologický park, zajímavý pletařskou expozicí, kde můžete vidět po generace předávanou pletařskou a přadečskou původní zručnost. Parní lokomotiva vás ze Zlatiboru poveze podél 13,5 km dlouhého pohoří Šargan, skrz 90 tunelů, přeš množství vijaduktů a mostů do Mokre Gore, kde můžete z otevřeného vagónu v pravý čas spatřit překrásné svítání.
Pohoří Tara, kromě svých vrchů, krasových jeskyní, kaňonů a peřejí, skrývá i podivuhodný kaňon řeky Drini. Svoji zvědavost  při objevování přírody z ptačí perspektivy můžete uspokojit návštěvou vrcholů  Zlatar, Goliji, Staré hory, Goču, Brezovici a Divčibarama. Všechny vám nabídnou možnost si neomezeně užívat výhledu na pole, lesy, potoky a řeky. Při troše štěstí spatříte i orly a jeleny.

 

Kopaonik

Kopaonik je největší horský masív v Srbsku, táhne se od severozápadu k jihovýchodu v délce 80 km a zasahuje na území Kosova. Ve střední části dosahuje šířky 40 km. Nejvyšší část Kopaoniku se nazývá Ravni Kopaonik, kde se nachází i nejvyšší vrchol pohoří Pančičev (2 017 m). Kopaonik má subalpské klima. Díky 200 slunečním dnům se také nazývá „pohoří slunce“. Chladný a těžký vzduch se drží v okolních dolinách a kotlinách, takže zimní teploty nejsou příliš nízké, průměrná teplota byla naměřena 3,7oC. Sníh padá od konce listopadu a drží se až do května. Pohoří získalo jméno díky rudnému bohatství, které se zde od pradávna těžilo. Pro své přírodní bohatství byl Kopaonik vyhlášen roku 1981 národním parkem. Ze zajímavých živočichů zde žije orel, sokol, lesní sova, horský skřivan, výr, divoká kočka, srna a další. Rostou zde husté jedlové a smrkové lesy smíšené s buky. Z vrcholků pohoří je překrásný výhled na pohoří Šar (Kosovo), Komova a Staré pohoří. V bezprostřední blízkosti Kopaonika se nachází lázně  Jošanička, Lukovska, Kuršumlijska a o něco dále lázně Vrnjačka, Mataruška a Sijarinske lázně s bohatými termálními prameny. Na samotném Kopaoniku vyvěrají minerální prameny radioaktivní vody, pramen Krčmar ve výšce 1 700 m a Marine vody ve výšce 1 950 m.  Historický význam pohoří jako centrum srbského středověkého osídlení dokazují zbytky městských tvrzí, hornických vesnic, kostely a kláštery (Gradac, Pavlica, Studenica, Žiča, Sopoćani) , jako i sídla srbských vládců.

 

Tara

Tara je jedním z nejlepších pohoří západního Srbska. Je pokryto hustými lesy, naleznete zde rozlehlé louky, rokle a jeskyně. Pohoří dosahuje výšky 1 000 – 1 200 m. Klimatické podmínky jsou vhodné pro léčbu astmatu, anémie a bronchitidy.  Národní park Tara je bohatý na faunu a flóru, kromě množství vzácných bylin, zde žijí medvědi, divoké kozy, tetřevi a orli.  Lesy, kaňony a říční břehy skrývají pozůstatky prehistorické, antické, římské a byzantské kultury. Klášter Rača z 13. století se nachází u Perućcu a Rastištu, což jsou srbské středověké oblasti. Jedinečné jsou staré sruby, které leží na březích řeky Drine. Drina s jezerem u Perućca je významná množstvím druhů ryb.

 

Zlatibor

Zlatibor se nachází v jihozápadní části Srbska a dosahuje výšky 700 – 1 500 m, nejvyššími vrcholy jsou Tornik (1 496 m) a Čigota (1 422 m). Pohoří má kontinentální a středomořské klima, naleznete zde borovicové, jedlové a smrkové lesy, louky plné bylin, řeky a potoky. Příjemné je velké množství slunečných dnů. Pohořím protékají řeky Crni Rzav, Veliki Rzav, Sušica a potoky plné různých druhů ryb. Na Zlatiboru naleznete dvě velká jezera, větší jezero je u Ribnici, na řece Crni Rzav.

ZDROJ:www.hedvabnastezka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů