Pátek, 29. března 2024

V Jihomoravském kraji získalo peníze z OPŽP čtrnáct obcí

V Jihomoravském kraji získalo peníze z OPŽP čtrnáct obcí

Jihomoravské obce jsou podle hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška velmi úspěšné při získávání dotací z Operačního programu Životní prostředí.

„Na veletrhu Watenvi se mohou starostové a zástupci krajů seznámit s novými technologiemi a technikami jak v oblasti vodárenství a čištění odpadních vod, tak v oblasti odpadového hospodářství,“ uvedl na slavnostním zahájení veletrhu hejtman.

„V současné době projednáváme čtrnáct žádostí obcí, které získaly podporu z operačního programu životního prostředí, z ministerstva zemědělství nebo financí. Jihomoravský kraj nyní projednává možnosti podpory těchto čtrnácti staveb o celkových investičních nákladech 741 milionů korun. Navíc je připravována podpora třem obcím na stavbu protipovodňových ochran,“ řekl Hašek. Jihomoravský kraj chce také vynaložit nemalé prostředky na energetické využívání odpadu, a to ve Spalovně města Brna. Toto zařízení je v současné době v závěrečné fázi rekonstrukce, investice si vyžádaly téměř 2,5 miliardy korun. Jeden a půl miliardy přitom poskytla EU.

Hejtman připomněl, že se budou zřizovat i další zařízení a technologie pro nakládání s odpady, například sběrné dvory, dotřiďovací linky, rekultivace starých skládek apod. I v těchto případech budou využívány dotační tituly z fondů EU. „Hodnota takto podpořených projektů na jižní Moravě dosáhne asi 1,5 mld. korun. Platí tedy, že i v této oblasti jsou žadatelé z Jihomoravského kraje ve srovnání s dalšími regiony České republiky více než dvojnásobně úspěšní. Je to dáno také tím, že na podporu těchto projektů vyčlenil kraj od roku 2005 už několik desítek milionů korun,“ konstatoval hejtman.

Jihomoravský kraj ve své expozici v pavilonu D prezentuje projekt Čisté povodí Svratky a realizuje ve spolupráci se státním podnikem Povodí Moravy a městem Brnem opatření proti sinicím na Brněnské přehradě. „Určitě mnozí z vás sledujete postupné vypouštění přehrady, což například v těchto dnech komplikuje známý festival ohňostrojů. Mělo by dojít k dosažení historického minima na výšce 219 m n. m. Na realizaci tohoto opatření získal státní podnik Povodí Moravy dotaci z Operačního programu Životní prostředí 160 milionů korun a přispívat budou po 20 milionech Jihomoravský kraj a město Brno. To všechno se můžete dozvědět a doplnit své informace na našem stánku v pavilonu D,“ doplnil.

Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů