Středa, 24. dubna 2024

Nové knihy - Porobená planeta

Bedřich Moldan sčítá škody a přemýšlí o možné nápravě.
Nové knihy - Porobená planeta

Ačkoli se ke stavu planety a změnám klimatu vyjadřuje leckdo včetně prezidenta, u Bedřicha Moldana se nemusíme bát povrchnosti, neznalosti ani snahy lovit politické body.
Poprvé na sebe upozornil v sedmdesátých letech jako jeden z autorů "tajné" Zprávy o stavu životního prostředí, pokračoval jako ministr životního prostředí polistopadové vlády, někdejší předseda Komise pro udržitelný rozvoj OSN a dodnes jako ředitel Centra pro otázky životního prostředí a profesor Univerzity Karlovy i jako senátor.
Svou faktograficky bohatou knihu začíná pohledem do minulosti, do doby, kdy na planetární scénu vstoupil člověk.
Země zažíla tři "velké třesky". Prvním byla paleolitická revoluce před 200 až 150 tisíci lety, kdy se v Africe objevil Homo sapiens sapiens. Po ní přišla neolitická revoluce, přechod od lovu a sběru k zemědělství.
Třetí zvrat rovná se revoluce průmyslová, počátek antropocénu, období, kdy se rozhodující přírodní silou vedle zemětřesení a sopek stali lidé (jeho start se symbolicky datuje rokem 1784, kdy James Watt vynalezl parní stroj).

Jednotlivci i vlády
Klíčovým rysem je ekonomický a populační rozvoj, stav planety a změny klimatu totiž souvisejí s objemem HDP, s globalizací, obchodem a technologiemi. Moldan fakta o stavu vod, ovzduší i lesů, o vymírání druhů konfrontuje s myšlenkou udržitelného rozvoje.
To vše úzce souvisí se sférou sociální a politickou a autor probírá i možné reakce společnosti. Ty mají různou podobu, připomíná, od postojů jednotlivců přes rozhodování veřejné správy a vedení firem, inovační technologie, ale i postup globálních institucí, z nichž nejdůležitější je OSN a Světový fond přírody. Podmínkou účinné ochrany životního prostředí je však podpora veřejnosti. A ta naštěstí roste.

Vše změnila krize
Poslední kapitola představuje výhled do budoucna. Sám Moldan ale upozorňuje, že knihu dopsal v době, kdy se teprve rodila finanční krize, a tak je nutné prognózy pojímat s rezervou.
"Svět se nám mění před očima a nelze odhadnout, v jakém směru a jak hluboké a trvalé budou změny dosavadních vývojových trendů," připouští. Na křtu knihy navíc zmínil, že situace je i bez krize horší, než se vědci domnívali. Změny pokračují rychleji, než varovala poslední zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu. "Ledovce v Andách a Himálajích tají mnohem rychleji, než kdokoli očekával. Miliardě lidí tak hrozí, že bude bez vody," uvedl.
"Lidé se chovají jako majitelé Země a ve skutečnosti jimi jsou, s vlastnickými právy ale i povinnostmi, které z toho plynou. Záleží na nás, zda se dokážeme chovat jako zodpovědní a dobří páni," apeluje Moldan v knize. Necháme se přesvědčit, nebo budeme naslouchat prezidentovi Václavu Klausovi a jeho knize Modrá, nikoli zelená planeta?

AUTOR: Eva Bobůrková

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů