Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dotaci na zateplování domů mohou dostat i lidé, kteří s ní dosud nepočítali. Z navržených změn programu ministerstva životního prostředí, které mají HN k dispozici, vyplývá, že by státní peníze mohly pomoci až desítkám tisíc zájemců, kteří zatím byli ze hry. Podle šéfa Fondu životního prostředí Petra Štěpánka dotaci dostanou i ti, kteří začali zateplovat před několika lety a nyní se rozhodli pokračovat. Bude navíc jen na nich, které části domu zateplí. Fond bude zajímat až celková spotřeba energie domu. Pro získání dotace také nebude nutná výměna dřevěných oken za plastová.

O ochraně zbytku evropské divočiny se od včerejška radí experti EU pod vedením českého předsednictví v Praze. Téma se týká také Národního parku Šumava a diskutovaného bezzásahového režimu v tamních smrkových lesích. Ministr životního prostředí Ladislav Miko, přicházející z Evropské komise, chce v příštím půlroce stabilizovat jako bezzásahovou méně než třetinu Šumavy. Podle něj je právě Šumava jediné území ve střední Evropě, kde je koncept ponechání přírodě možný.

Ženisté už definitivně odstranili ostnatý zátaras kolem kóty 718 ve vojenském prostoru Brdy, řekla včera Jana Růžičková z Generálního štábu Armády ČR. Postavili ho před rokem, aby zabránili aktivistům Greenpeace a dalším lidem ve vstupu do míst, kde měl podle plánů stát radar americké protiraketové obrany. Členové Greenpeace kopec obsadili loni koncem dubna na protest proti radaru. Plot začali vojáci odstraňovat minulý týden.

Novelou zákona o odpadech se zavádí opatření k podpoře automobilového průmyslu a ekologizaci vozového parku v ČR (tzv. šrotovné). Novela upravuje státní finanční podporu ve výši 30 000 Kč při nákupu nového osobního automobilu fyzickou osobou v pořizovací ceně do 500 000 Kč s emisemi CO2 nižšími než 160 gramů na kilometr a zároveň při plnění emisního limitu EURO 4 a vyššího. Fyzická osoba současně musí vyřadit automobil (autovrak) starší 10 let, jehož vlastníkem byla alespoň dva roky, a zároveň nesmí tato fyzická osoba mít příjmy z podnikání nebo jiné samostatně výdělečné činnosti a nesmí být plátcem DPH ani osobou povinnou k této dani. Při pořízení elektromobilu, automobilu s hybridním pohonem a automobilu na stlačený zemní plyn s pořizovací cenou do 700 000 Kč bude finanční podpora činit 60 000 Kč. Uvedené opatření by mělo být účinné od 1. července 2009.

Dominanty krajů mají své kopie z recyklovaného papíru
V pondělí  1. června 2009  v 10. 00 v kině Světozor
V jedenácti středních stavebních školách po celé ČR pracovali přibližně tři měsíce studenti na výrobě kopií staveb, které považují za dominantu jejich kraje. K výrobě maket mohli studenti využít výhradně vlnitou lepenku, která je ekologickým obalovým materiálem vyrobeným recyklací tříděného papíru.
V porotě zasedne také herečka a malířka Iva Hüttnerová, která nám řekla: „Soutěž je nejen ukázkou mimořádné kreativity budoucích stavařů, ale i důkazem toho, že třídění papíru  má smysl.“
Třetí ročník soutěže pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a společností EKO-KOM, a.s.

Citáty týdne:

"Poptávka po biomase se prudce zvyšuje a štěpka z lesů už elektrárnám a teplárnám nestačí."

Aleš Kuták,
náměstek ministra životního prostředí, o chystaném plánu na podporu pro výrobce rychle rostoucích dřevin, zejména japonského topolu.
E15, 23. 5. 2009

Kouzlo nechtěného: po pádu Topolánkovy vlády začne česká krajina zarůstat topoly.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů