Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Tématem letošního ročníku fotosoutěže Voda 2009 byla „Voda v technologickém procesu“. Vyhlásilo ji při příležitosti konání 15. mezinárodní vodohospodářské výstavy Vodovody-Kanalizace Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR) ve spolupráci se společnosti VOD-KA, a.s.
První místo získal Petr Kavalír za snímek ČOV Třemošnice, druhé místo si odváží Zdeněk Prokop za fotku ČOV Brno-Modřice 1 a třetí obdržel Jiří Ježek za snímek Návrat do přírody (ČOV Piešťany). Hodnoceno bylo celkem 55 snímků do 14 autorů, které posuzovala pětičlenná odborná porota. Všechny snímky, které splnily zadání fotosoutěže, mohou zájemci vidět během veletrhu v pavilonu C nebo v internetové galerii na stránkách www.sovak.cz nebo na www.vodka.cz.

The Bush hotel se stal prvním hotelem v Irsku, který byl oceněn ekologickou květinou určenou hotelům, které splňují přísná ekologická kritéria. Jedná se o 84 specifických požadavků, mimo jiné v oblasti energetiky a vodního a odpadového hospodářství. Implementací environmentálního managementu a inovacemi se kromě jiného hotelu The Bush podařilo snížit produkci odpadu o 75 %, o 15 % snížil spotřebu vody a o 8 % spotřebu elektřiny. Téměř všechno hotelové osvětlení zajišťují žárovky s nízkou energetickou spotřebou a tradiční posunovací okna byla citlivě nahrazena dvojitými glazovanými. Majitel hotelu The Bush Joe Dolan komentuje udělení takto: "Vždy bylo naším cílem vytvořit hotel, který bude mimořádně šetrný k životnímu prostředí. Tato cena je pro nás znamením, že jdeme správným směrem."

Velkým letošním trendem, který proniká i do hotelové kosmetiky, je ekologie. V současnosti existují dvě hlavní certifikace pro ekologické produkty - Ekolabel a Ekocert. Získají ji pouze ty firmy, jejichž produkt má 100% přírodní původ. Produkty musí být kontrolované speciálními administrativními orgány, které ověřují, zda většina ze složek produktu pochází z biologického hospodářství. Certifikační proces je nesmírně náročný, neboť firma musí být v souladu s požadavky ve všech stupních výroby včetně obsahu, nádoby či výrobny. Ekologicky čisté produkty jsou vhodné zejména do čtyř a pětihvězdičkových hotelů. Společnost Aficom získala tuto certifikaci minulý rok.

Člen Evropské komise odpovědný za záležitosti týkající se životního prostředí Stavros Dimas se včera vyslovil v tom smyslu, že 15 členských států původní EU věří, že splní cíl snížení vypouštění skleníkových plynů v roce 2012, který stanovil Kjótský protokol.
Výše uvedená slova řekl Dimas po uveřejnění zprávy Evropského úřadu pro ochranu životního prostřední o vypouštění skleníkových plynů. Podle této zprávy se v roce 2007 objem vypouštění skleníkových plynů těchto 15 států meziročně snížil o 1.6%.

Před nadcházející letošní turistickou sezónou zahajuje činnost velice zajímavý projekt s názvem NA KOLOBCE KRASEM. Jak je vidět, tak stále se objevují nové a nové nápady a je velice potěšitelné, že tento napomáhá k aktivnímu pohybu v krásné krasové přírodě. Projekt má i svou velice zdařilou webovou prezentaci na adrese www.nakolobcekrasem.cz. Nezbývá než popřát jeho autorům mnoho zdaru a výdrž v jeho realizaci.

Land's End je dalším klientem Royal Mail, který využil její ekologické služby. Royal Mail nabízí o 4,7 % levnější cenu, pokud se klient chová ekologicky a dodržuje tři hlavní kritéria pro ochranu životního prostředí: zlepšení udržitelnosti životního prostředí, minimální zatížení a zvýšení recyklace. Land's End tak například své katalogy nebalí do obalové fólie.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů