Pátek, 29. března 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

Evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas dnes uvítal zprávu o tom, že se už třetí rok snížily emise skleníkových plynů. Z inventury emisí, kterou vykonala Evropská environmentální agentura za rok 2007, což je poslední rok, za který jsou k dispozici kompletní údaje, vyplývá, že v zemích EU-15 emise v porovnání s rokem 2006 klesly o 1,6%, přičemž ekonomika vzrostla o 2,7%. EU-15 je na dobré cestě ke splnění svého cíle přijatého v rámci Kjótského protokolu, kterým je snížení emisí v období 2008-2012 v průměru o 8%. Emise v Evropské unii se za rok 2007 snížily o 1,2%. Nyní je prioritou, aby byla v prosinci na konferenci v Kodani podepsána globální dohoda o klimatu pro období po roce 2012. Touto dohodou se vytvoří celosvětový rámec pro snižování emisí v budoucnu.

V norském Bergenu dnes proběhl energetický dialog mezi EU a Norskem, jehož hlavními body byly zachycování a skladování uhlíku, energetická bezpečnost v Evropě, liberalizace trhu s energiemi a větrná energie z moře. Unii zastupoval komisař pro energetiku Piebalgs, Norsko ministr ropného a energetického průmyslu Riis-Johansen. Během dialogu se obě strany shodly, že zachycování a skladování uhlíku řadí mezi své hlavní priority. EU chce v této oblasti do 2015 zrealizovat 15 projektů a Norsko na období 2009-2014 plánuje investovat zhruba 140 mil. eur, což odpovídá asi 20 % grantů udělených v rámci finančního mechanismu Norsko/EHP.

Odpadní voda a kaly z čistíren odpadních vod z městských aglomerací mohou ovlivňovat kvalitu vody v evropských jezerech, řekách a pobřežních vodách, kvalitu půdy i kvalitu podzemních vod. EU proto přijala řadu směrnic a prostřednictvím Fondu soudržnosti a Evropského fondu regionálního rozvoje rovněž spolufinancovala výstavbu čistíren městských odpadních vod, což výrazně zlepšilo pokrytí městské populace, jíž jsou služby čištění odpadních vod poskytovány. Byl zřízen audit Účetního dvora, který dospěl k závěru, že ve čtyřech kontrolovaných členských státech (Španělsku, Portugalsku, Řecku a Irsku) přispěla strukturální opatření ke zlepšení čištění odpadních vod.

Ruský plynárenský gigant Gazprom je připraven podílet se na novém plynovodu mezi Íránem a Pákistánem, jehož výstavba může připravit chystaný evropský plynovod Nabucco o íránský plyn. Nabucco má do Evropy po trase obcházející Rusko přivádět plyn ze Střední Asie, aby tak snížil závislost Unie na ruských dodávkách. Moskva uvítala dohodu o výstavbě plynovodu vedoucího z íránského naleziště Jižní Pars a je připravena připojit se k projektu, jakmile zazní taková nabídka. Ochotu podílet se na projektu potvrdil i Gazprom, který by podle listu mohl fungovat i jako operátor plynovodu a na výstavbě spolupracovat jako dodavatel. Podle expertů však projekt čelí velkým rizikům, hlavně kvůli nestabilní situaci a finančním potížím Pákistánu. Jasná není ani cena íránského plynu.

Dne 29. května se uskuteční již čtvrté Evropské jaderné fórum, které vzniklo v roce 2007 jako platforma pro diskusi o příležitostech a rizicích, která přináší využití jaderné energie. Jaderné fórum pořádá Evropská komise ve spolupráci s českou a slovenskou vládou. Mezi účastníky Fóra budou vysocí političtí představitelé řady členských států Evropské unie, zástupci unijních institucí, reprezentanti energetických společností, ale také spotřebitelských a nevládních organizací. V rámci zasedání Fóra bude podepsáno Memorandum o spolupráci v oblasti výstavby nového jaderného bloku v lokalitě Jaslovské Bohunice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů