Úterý, 16. dubna 2024

Do kin se chystá ekologický dokument Home

Do kin se chystá ekologický dokument Home
Dokumentární film Home se snaží pomocí poutavých obrazů přimět diváky k ochraně životního prostředí. Filmový projekt fotografa Yanna Arthuse Bertranda ve středu představila distribuční společnost SPI, která jej 5. června uvede do českých kin.

Snímek s ekologickým poselstvím bude mít premiéru symbolicky na Světový den životního prostředí. Home je prvním projektem, který se zároveň objeví v kinech, na DVD nosičích, v televizi i na internetu.

Dokumentární film Home je společným dílem fotografa Yanna Arthuse Bertranda a režiséra Luca Bessona. Zatímco Bertrand snímek obohatil zkušenostmi ze svých obrazových kompozicí, Besson se ujal role producenta. Diváci se dočkají záběrů, které byly pořízeny v 50 zemích světa. Z ptačí perspektivy tak mohou sledovat nedotčenou přírodu i naprosto zdevastované lokality, které zničila lidská civilizace.

"Tento film jsem tvořil 15 let. To, co jsem viděl, když jsem létal nad Zemí, mě navždy změnilo. Prostřednictvím filmu se chci podělit o to, co jsem během svých cest cítil," uvedl Bertrand. Cílem dokumentu podle něj není vzbuzovat pesimismus, ale naopak naději. "Není důležité, že zmizelo 50 procent deštných pralesů, ale to, že polovina jich zůstala," dodal fotograf.

Filmový štáb se vypravil do hlubin australského korálového pobřeží, na vrchol hory Kilimandžáro, do amazonských pralesů, na poušť Gobi i do průmyslového centra Šanghaje.

Yann Arthus Bertrand je autorem fotografické výstavy Země krásná neznámá, která loni zavítala i do Prahy. Kolekce velkoformátových snímků již byla prezentována také ve Francii, Švýcarsku, Slovinsku či Kanadě.

Dokument Home bude v kinech uveden s českým komentářem, který namluvil Zdeněk Svěrák.

Autor: Adam Chromý

http://www.mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů