Pátek, 29. března 2024

Vyše polovica ľudí zvažuje ekologický aspekt tovaru

Vyše polovica ľudí zvažuje ekologický aspekt tovaru

Bratislava - Pri rozhodovaní o nákupe 54 percent spotrebiteľov zvažuje ekologický aspekt výrobku. Napriek tomu, že sú už spotrebitelia ekologicky uvedomelí, v skutočnosti nakúpia ekologické produkty len pri 22 percentách svojich nákupov.

Zistila to spoločnosť Deloitte a Asociácia výrobcov potravín - GMA (Grocery Manufacturers Association) na základe viac ako 6400 rozhovorov so spotrebiteľmi.

Za ekológický produkt si treba priplatiť

Zo štúdie o výsledkoch prieskumu vyplýva, že 95 percent opýtaných je náchylných k nákupu ekologických výrobkov, 67 percent ekologické výrobky vyhľadáva a 47 percent ich na pultoch predajní aj nachádza, ale iba 22 percent  ekologické produkty kúpi. Táto skutočnosť poukazuje na potrebu kvalitnejších spotrebiteľských marketingových programov.

V niektorých prípadoch sa spotrebitelia rozhodnú nekúpiť si ekologický výrobok, lebo majú pochybnosti napr. o jeho ekologických vlastnostiach.

Najväčšími prekážkami sú však nedostatočná komunikácia a vzdelávanie spotrebiteľov o daných výrobkoch. Štúdia potvrdila, že iba menšina verných a ekologicky uvedomelých spotrebiteľov je ochotná priplatiť si za ekologický výrobok.

Väčšina zákazníkov, ktorí majú tendenciu kupovať ekologické výrobky, vyžadujú rovnováhu medzi cenou a tzv. ekologickou udržateľnosťou výrobku, pretože táto vlastnosť nie je rozhodujúcim faktorom pri ich nákupoch.

Uvedomenie slovenského spotrebiteľa rastie

Uvedomenie spotrebiteľov na Slovensku o ekologických výrobkoch rastie, je však nižšie ako v zahraničí. Reagoval prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak na výsledky prieskumu.

Ak odhliadneme od následkov svetovej hospodárskej krízy, ktorá zmenila správanie spotrebiteľa a posilnila sa napr. nákupná turistika Slovákov v zahraničí, uvedomenie slovenského spotrebiteľa rastie. Aj v rámci maloobchodu na Slovensku sú uvedomelejšími zákazníkmi, ktorí sledujú ekologický aspekt výrobkov, starší, vzdelanejší obyvatelia a ľudia vyššej príjmovej skupiny."

Konštiak by uvítal väčšiu osvetu o význame ekologických výrobkov pre spotrebiteľa. Osvetu je však potrebné šíriť komplexne, systematicky a na všetkých úrovniach, obchod sám problematiku nevyrieši. Účasť štátu, výrobcov a distribútorov na osvete by pomohla zlepšiť ekologické povedomie spotrebiteľov, myslí si.

Zdroj: TASR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů