Čtvrtek, 28. března 2024

5. ČERVEN - SVĚTOVÝ DEN ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ: Vaše planeta Vás potřebuje!

5. ČERVEN - SVĚTOVÝ DEN ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ: Vaše planeta Vás potřebuje!

“Vaše planeta Vás potřebuje. Postavme se společně změně klimatu,” to je téma letošního Světového dne životního prostředí, každoročně připomínaného 5. června. Za 180 dní bude v dánské Kodani zahájena klimatická konference OSN. Na jejím konci musí stát nová účinná úmluva na ochranu klimatu.

Generální tajemník OSN Ban Ki-moon ve svém poselství k Světovému dni životního prostředí upozorňuje, že přestože se klimatická změna týká všech regionů a států, nejtvrdší důsledky ponese chudý rozvojový svět. V souvislosti se současnou ekonomickou krizí zdůrazňuje, že se na ni celý svět musí dívat také jako na příležitost. Největší díl odpovědnosti za řešení problému klimatu sice leží na bedrech vlád států a komerčních firem, něco za sebe ale může udělat každý jednotlivec. Společným cílem je podle šéfa OSN prosperující, zelenější a čistší planeta.

Světový den životního prostředí (5. června) je příležitostí k prezentaci ekologických témat a problémů zajímavým a srozumitelným způsobem a podpoře lidí v jejich aktivitách ve prospěch životního prostředí. Hostitelskou zemí hlavních oslav je letos Mexiko. Rozhodnutí o připomínání Světového dne životního prostředí přijalo v roce 1972 Valné shromáždění OSN. Členské státy tím podtrhly význam první globální konference o životním prostředí, která byla zahájena 5. června 1972 ve Stockholmu. V témže roce byl založen Program OSN pro životní prostředí (UNEP), který je také hlavním koordinátorem světového dne. Tématem loňského Světového dne životního prostředí byla podpora nízkouhlíkaté ekonomiky.

Zdroj: OSN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů