Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nejméně 52 lidí zahynulo tento víkend v Peru při prudkých střetech mezi ozbrojenými silami a indiány z eruánské Amazonie, kteří se bouří proti těžebním projektům na svém území, protože ničí jejich odvěké životní prostředí i zdroje obživy. Přesný počet obětí není přesně znám. Podle vlády zahynulo 22 policistů a devět demonstrantů, podle indiánů vojáci zabili nejméně 30 civilistů, z toho tři byly děti. Dalších 179 lidí utrpělo zranění.

Poté, co koncern General Motors (GM) minulý týden vyhlásil bankrot, spustil v USA velkou image kampaň s ústředním claimem "reinvention". Důvěru amerických spotřebitelů má automobilce získat minutový TV spot a inzerce v rádiu a tisku. Ve spotu se objeví mj. sportovec s protézou nohy, hokejista ležící na ledě a stavební dělník při práci. Kampaň má diváky přesvědčit, že nejsou svědky konce amerického automobilového průmyslu, ale nového začátku. A bude se líbit také americkému prezidentovi, protože zdůrazňuje ekologický aspekt nové strategie GM. Podobnou cestu zvolil Opel jako součást GM v Německu a v hlavních denících uveřejnil děkovné dopisy mj. německé vládě za příslib překlenovacího financování.

Po zaslouženém zájmu na mezinárodním veletrhu ISH ve Frankfurtu se novinka společnosti PZP KOMPLET a.s. ve výrobním programu, kompaktní tepelné čerpadlo vzduch-voda AWX dočkalo také významného ocenění v Bratislavě na mezinárodní výstavě CONECO-RACIOENERGIA. Odborná komise ocenila nejen elegantní design a velmi robustní konstrukci z nerezavějící oceli, ale i celkovou technickou koncepci a vynikající technické parametry výrobku. Použitím kvalitních materiálů a špičkových komponentů je dosaženo dlouhé životnosti a vysoké efektivity provozu i při nízkých venkovních teplotách až  –25°C. (obr. PZP)
Mezi další nesporné výhody nového tepelného čerpadla vzduch-voda AWX patří rychlá, nenáročná a tím pádem i levná montáž. Čerpadlo je dodáváno plně funkční, naplněné ekologickým chladivem, takže po připojení na otopnou soustavu, připojení elektrického napájení a ovládací skříňky je okamžitě připravené k provozu.

V areálu nově vybudované dešťové zdrže v Přichystalově ulici v Olomouci došlo koncem dubna k dokončení stavby pod názvem "Olomouc - rekonstrukce a dobudování stokové sítě - II. část" v objemu 1,2 miliardy korun, kterou statutární město Olomouc financovalo s využitím finančních dotací z Fondu soudržnosti EU částkou 660 mil. Kč a ze Státního fondu životního prostředí ČR částkou 40 mil. Kč. Druhá etapa rekonstrukce a dobudování stokového sítě navázala plynule na část první, která proběhla v letech 2004 - 2006 a vyžádala si náklady ve výši 596 mil. Kč.

V 18. ročníku soutěže Ceny zdraví a bezpečného životního prostředí 2008, kterou organizuje Business Leaders Forum s cílem zviditelnit a ocenit společnosti ohleduplné k životnímu prostředí, podporující zdraví zaměstnanců a bezpečnost při práci. Prestižní ocenění převzali zástupci firmy Rokospol a.s. za projekt "Nátěrová hmota detoxy color", OÚ Kněžice za projekt "ESO Kněžice" a Parabit Technologies, s.r.o. za projekt "Snížení spotřeby základní suroviny a zpracování druhotných surovin". Zvláštní ceny si odnesly Základní škola Karviná-Ráj, Základní škola Vítkov, Veskom a město Nový Bor.

Podkrkonoší, především oblast mikroregionu Jestřebí hory v trojúhelníku Úpice–Havlovice –Chvaleč, začne od pondělí brázdit putující kontejner.
Projekt systému ELEKTROWIN umožní do začátku července lidem z malých obcí ekologicky zlikvidovat vysloužilé domácí elektrospotřebiče.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů