Sobota, 20. dubna 2024

Do českých kin míří dva nové ekologické dokumenty

Do českých kin míří dva nové ekologické dokumenty
V pátek 5. června, symbolicky na Světový den životního prostředí, vstupují do českých kin dva vynikající dokumenty o životním prostředí. Distribuci filmu Architekt odpadu režiséra Olivera Hodge a filmu Home Yanna Arthuse-Bertranda podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

„Nejen téma obou filmů, ale především vysoká úroveň zpracování a atraktivity obou snímků nás přesvědčily o tom, že stojí zato podpořit snahu, aby je mohlo vidět ve svých kinech co nejvíce filmových diváků v České republice," říká ředitel odboru vnějších vztahů MŽP Jakub Kašpar.

Britský film Architekt odpadu režiséra Olivera Hodge se u nás promítal poprvé před dvěma lety na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde si jej všimli zástupci distribuční společnosti Aerofilms. „Bylo těžké získat pro tak osobitý snímek finance, nakonec se nám ale díky podpoře MŽP podařilo snímek do českých kin dostat," říká Zuzana Pudilová z Aerofilms.

Dokument o architektu Michaelu Reynoldsovi, který již přes 30 let staví v Novém Mexiku pasivní domy s využitím odpadů, dokáže diváky strhnout fascinujícím příběhem. Reynolds je jakýmsi Donem Quijotem dnešní doby - jeho logické argumenty o udržitelné spotřebě a globálním oteplování však při realizaci často narážejí na byrokratické větrné mlýny.

Jak 1. června při slavnostní premiéře snímku v kině Světozor uvedl sociální ekolog Ivan Rynda: „Je důležité, že Reynoldsova snaha nezůstala u ekoaktivismu, ale že pochopil, že je nutné změnit systém, který pravidla nastavuje, pakliže jsou tato pravidla zastaralá."

Slavnostní premiéru Architekta odpadu předcházela i dopolední projekce pro středoškoláky spojena s vyhlášením soutěže o nejlepší model stavby z vlnité lepenky. V soutěži zvítězil model kutnohorského chrámu svaté Barbory, dílo kolínských studentů.

„Chceme, aby se studenti průmyslových a uměleckých škol, kteří začínají s architekturou, naučili vnímat i jiné možnosti stavby domů, než jak je znají doposud. Domy mohou být energeticky soběstačné s pomocí obnovitelných zdrojů energie," říká Barbora Pečová z odboru vnějších vztahů MŽP.

Francouzský dokument Home z dílny producenta Luca Bessona a režiséra Yanna Arthuse-Bertranda se natáčel z ptačí perspektivy na 50 místech světa. Dík němu sledujeme dech beroucí krásu Země i nenávratné důsledky lidské činnosti.

Během posledních 50 let změnilo lidstvo světové životní prostředí více než během celé své historie. Ekosystémy Země stále rychleji degradují a mizí. Podle tvůrců filmu žijeme v rozhodující éře, kdy je třeba skutečně zajistit, aby další rozvoj byl dlouhodobě udržitelný. Všichni jsme osobně zodpovědní za budoucnost naší Země. Tento morální apel se nese celou filmovou i fotografickou tvorbou Yanna Arthuse-Bertranda. Filmem v jeho české verzi provází hlas Zdeňka Svěráka.

Světový den životního prostředí byl vyhlášen na 5. června v roce 1972 OSN, aby připomínal první celosvětovou konferenci o životním prostředí, která se tehdy konala ve Stockholmu.
Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů