Pátek, 19. dubna 2024

Ekologizácia spoločnosti môže podľa Staněka zmierniť dôsledky krízy

Ekologizácia spoločnosti môže podľa Staněka zmierniť dôsledky krízy
Obdobie hospodárskej krízy predstavuje podľa ekonóma Slovenskej akadémie vied (SAV) Petra Staněka najlepší čas na zmenu v technologickej oblasti.

"Technológie na ekologizáciu spoločnosti, spotreby a všetkého ostatného sú v tomto období kľúčové. Predstavujú obrovskú paletu od medicíny cez životné prostredie až po dopravu či bývanie. Tieto technologické zmeny by mohli znamenať, že by sa spoločnosť stala prijateľnou pre prírodné zdroje aj za tú cenu, že by sa ľudia zriekli časti spotreby," povedal dnes Staněk na prednáške s názvom Kríza a technologické zmeny na pôde Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Podľa ekonóma práve oblasť ekologizácie nie je u nás dostatočne zastúpená, a preto je bez konkurencie. "Slovensko neprichádza k sekvenčným opatreniam. Iné krajiny, ako napríklad Nemecko, sa rozbehli v oblasti alternatívnych zdrojov veľmi výrazne," dodal Staněk. Budúcnosť vidí v technológiách na výrobu vody, informačnom priemysle a alternatívnych zdrojoch. Trvanie hospodárskej krízy odhaduje na 5 až 8 rokov.

http://openiazoch.zoznam.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů