Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Mořský zábavní svět na australském pobřeží Gold Coast Sea World rozšíří svou nabídku vodních atrakcí. Horkou novinkou podle všeho bude interaktivní výstava se vzdělávacími prvky včetně stovky různých druhů rejnoků. Návštěvníci budou moci rybky sami nakrmit, a tím se dozvědět něco víc o jejich životě. "Díky Ray Reef se naši návštěvníci dozvědí něco víc o ekosystému žijícím v této části oceánu. Předností tohoto typu tzv. live atrakce ale je, že nové vědomosti nezískáváte pasivně, jako na nějaké přednášce, ale aktivně a zábavně k tomu," říká ředitel mořské divize parku Sea World Trevor Long a vyzdvihuje především možnost nevšedních živočichů žijících pod mořskou hladinou se dotknout, a poznat je tak doslova na vlastní kůži. Další novinkou tematického parku je tzv. Jet Rescue využívající přístupu na otevřené moře. Kdo touží zažít něco opravdu nezapomenutelného, určitě si tento výlet nenechá ujít.

Mělo rozměry většího kufru, nulovou výbavu a při nehodách nepatřilo k nejbezpečnějším. Přesto se mini pro Británii stalo podobným symbolem jako Beatles nebo Windsorský palác.
Už půl století uplynulo od zahájení výroby trpasličího vozítka Mini.
V původní asketické podobě se toto nejlidovější ze všech lidových aut už nevyrábí. Dnes je vlastníkem značky německý koncern BMW. Jeho výrobky označené jako MINI se snaží ze slavného předchůdce převzít, co se ještě dá - především designové prvky. Uvnitř už je ale zbrusu nové auto.
Čtyři písmena odkazující na legendárního trpaslíka nese i revoluční elektromobil MINI E. Z ceny auta poháněného výkonnou lithiovou baterií by Issigonis asi radost neměl - dosahuje téměř ke 100 000 dolarů. Koncern ale vymyslel cestu, jak ho zpřístupnit také o něco méně movitým zájemcům se silným ekologickým cítěním. V nejbližších týdnech začnou v amerických státech Kalifornie, New York a New Jersey několik stovek kusů MINI E pronajímat za 850 dolarů měsíčně.

Publikaci Inženýrskogeologický průzkum pro přehrady aneb "co nás také poučilo" autorů O. Horského a P. Bláhy je možno zakoupit prostřednictvím Internetového obchodu ČGS nebo v prodejně ČGS v Praze na Klárově.

V severočínském přímořském městě Tchien-ťinu byl dnes zahájen 1. světový summit ekologické ekonomiky. Hlavním tématem summitu je „zelená ekonomika, která stimuluje ekonomické oživění světa."
Účastníci diskuse si vymění názory na následující témata, tedy „zelenou ekonomiku, naději Číny a světa," „sociální zodpovědnost, odhodlání k zelené ekonomice" a „zelenou vědu a techniku.".
Na akci se podílí asi 400 čínských a zahraničních vládních úředníků, podnikatelů a ekonomů

O 10 % by měla vzrůst účinnost malé vodní elektrárny Kníničky na brněnské přehradě po absolvování více než roční rekonstrukce za desítky milionů korun.  Odstartovala začátkem tohoto týdne. Pokud nenastanou mimořádné okolnosti, vodní turbíny začnou vyrábět elektřinu pro část Brna a okolí znovu od července 2010. Zvyšování účinnosti stávajících obnovitelných zdrojů je nejefektivnější cesta k získání dalších kWh čisté energie. Malá vodní elektrárna Kníničky loni vyrobila více než 6,8 mil. kWh elektřiny, což by  pokrylo celoroční spotřebu 2 000 domácností.

Podle úřadujícího šéfa zelených Ondřeje Lišky by byl Martin Bursík „skvělým eurokomisařem“. „Ale rozhodně to není něco, čím bychom se nyní zabývali,“ odpověděl včera Liška na dotaz novinářů, bude-li Bursíka SZ nominovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů