Čtvrtek, 28. března 2024

Švýcarští architekti vymysleli domky z recyklovaného papíru

Švýcarští architekti vymysleli domky z recyklovaného papíru

Švýcarská společnost Wall AG v čele s hlavním designérem Gerdem Niemoellerem přišla na nápad, jak zužitkovat starý papír a kartony a zároveň vyřešit neutěšenou bytovou situaci. Zjistili, že z recyklovaného papíru se velmi snadno dají postavit domky v hodnotě pět tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 135 tisíc korun.

Do malého domku o ploše 36 metrů čtverečních se vejde až devět lůžek. Materiál na výstavbu je z celulózy, která se získává právě z recyklovaného papíru.

Domky by se měly vyrábět v Německu a dovážet do celého světa. Pracovníci v cílových zemích by se dále měli zaškolit v tom, jak baráčky budovat. Tvary budov by měly vyhovovat určitému prostředí, kde budou sloužit potřebným. To znamená, že by měly být světlé, vzdušné, příjemné, zároveň odolné proti zemětřesení a nedobytné.

"Celková váha domku je 800 kilogramů, což je méně, než váží Volkswagen Golf. Bez základního kamene samotný domek váží dokonce polovinu," pochlubil se inženýr Gerd Niemoeller. Struktura papíru použitá při stavbě domu se běžně využívá například při konstrukcích vysokorychlostních jachet.

"Jenže při stavbě jachet se pracuje s hliníkem a dalšími kovy, což je zbytečně drahé, časově a energeticky náročné," prozradil ještě osmapadesátiletý inženýr, jehož nápad si společnost WALL AG nechala patentovat.

Domky ocení hlavně obyvatelé zemí Třetího světa

"Počet lidí, kteří jsou a budou bez přístřeší, se bude zvyšovat také v souvislosti se změnami klimatu. A my nabízíme jednoduchou alternativu, jak vyřešit situaci ve slumech Třetího světa," dodal v souvislosti s využitím domků.

V domcích jsou mimo postelí samozřejmě sprcha a toaleta, dokonce i malá veranda přede dveřmi, a tak zde obyvatelé mohou chovat svá zvířata. Tyto prvky byly navrženy architekty z německé developerské společnosti GTZ v čele s architektem Dirkem Donathem z univerzity Bauhaus ve Weimaru.

První zájemci o tato papírová přístřeší pocházejí z Nigérie a Angoly. Agentury zvažují pomoc také pro Zimbabwe, kde je akutní zájem z důvodu trvalých epidemií cholery. Státy Jižní Ameriky už také projevily zájem.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů