Pátek, 29. března 2024

Poslanci vyslyšeli jedno z přání více než 30 tisíc lidí - novela zákona lépe ochrání stromořadí

PRAHA (Arnika - Centrum pro podporu občanů a Asociace ekologických organizací Zelený kruh)
Aleje z české krajiny snad nezmizí, a to díky dnes přijaté novele zákona o ochraně přírody. Nová právní úprava ruší výjimku, která umožňovala silničářům plošné kácení stromořadí podél silnic bez povolení. Současně zůstává zachována v plné míře pravomoc České inspekce životního prostředí zastavit i vydané povolení, pokud by bylo vydáno nesprávně.
Poslanci vyslyšeli jedno z přání více než 30 tisíc lidí - novela zákona lépe ochrání stromořadí

 „Změna zákona by měla zaručit, že už nebudou v měsících vegetačního klidu stromů masivně káceny ty z nich, které rostou podél silnic a železnic – tak, jak tomu bylo v předchozích letech. Poslanci tak vyslyšeli přání více než 30 tisíc lidí, podepsaných pod peticemi Zachraňme stromy a Naše stromy," komentoval výsledek dnešního hlasování Lukáš Matějka, právní expert Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. "Do budoucna je zapotřebí ještě v zákoně zavést nezávislé posuzování hodnoty stromů, objektivní rozhodování o kácení, větší zapojení veřejnosti do rozhodování o kácení sídelní vegetace a důsledné nařizování náhradní výsadby," uvedl Matějka.

Záměr vykácet více než devět tisíc stromů v alejích podél českých silnic vzbudil vloni na podzim masovou nelibost veřejnosti. Pod petici Zachraňme stromy, kterou Arnika zveřejnila v listopadu minulého roku, se dodneška podepsalo na 23 tisíc lidí, na osm tisíc signatářů má obdobná petice iniciativy Naše stromy. „Obě petice jsme předali již v březnu poslaneckým výborům, které novelu projednávaly. Kromě toho jsme iniciovali dopisovou akci, při níž mohli sami občané vyzvat poslance k zodpovědnému hlasování o větší právní ochraně dřevin,“ doplnila mluvčí Arniky Zora Kasiková. Poslance takto oslovilo více než 3500 lidí. Arnika kromě těchto aktivit připravila již v loňském roce vlastní návrh novely zákona, který předala poslancům a ministerstvu životního prostředí. Navíc poslanci i dnes obdrželi od zástupců Arniky přímo před sněmovnou letáky s informacemi, jak jejich hlasování ovlivní ochranu přírody.

Během osmi měsíců, kdy měli poslanci vládní návrh zákona k dispozici, k němu totiž přidali několik pozměňovacích návrhů, z nichž některé šly naopak proti ochraně přírody. Návrh poslance Vlastimila Aubrechta (ČSSD) by například znamenal výrazné omezení možnosti České inspekce životního prostředí zastavit kácení povolené v rozporu se zákonem. „Objektivnějšímu rozhodování o kácení by naopak pomohl pozměňovací návrh poslance Libora Ambrozka (KDU-ČSL), který přijat bohužel nebyl, dodal Matějka.

Požadavek na zrušení výjimky pro správce silnic, vodních toků apod. je jedním z pěti bodů petice Zachraňme stromy. Ta dále požaduje nezávislé posuzování hodnoty stromů, objektivní rozhodování o kácení, větší zapojení veřejnosti do rozhodování o kácení sídelní vegetace a důsledné nařizování náhradní výsadby. Proto Arnika zatím neplánuje ukončit sbírání podpisů.

Pokud novela projde senátem a podepíše ji i prezident, mohla by nová pravidla platit již příští zimu.

zdroj: Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů